'Altid en balancegang': Her skiller AaB sig ud
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
AaB er blandt de yngste hold i verden.
AaB ligger ikke i toppen af 3F Superligaen, men på ét andet parameter er de helt i top i Danmark - og de blander sig faktisk også i toppen, hvis man ser på resten af verden.
Ifølge tal fra CIES Football Observatory har AaB nemlig benyttet et meget ungt hold igennem sæsonens første 15 kampe i landets bedste fodboldrække.
Gennemsnitsalderen for AaB's spillere på banen har indtil nu været 23,4 år.
Det er det yngste i Danmark foran FC Midtjylland, der er 0,8 år ældre i gennemsnit, imens det er det syvende yngste hold benyttet i verden målt på 50 ligaer og 797 hold herfra.
- Det er helt sikkert interessant, lyder det indledningsvist fra AaB's engelske sportsdirektør James Gow om tallene.
Stort set alle de bedste ligaer i Europa er med i tallene, ligesom Sydeuropa og Asien er godt repræsenteret.
Sætter AaB i en sund position
For sportsdirektøren handler det om identitet, om at hente spillere ind til AaB's system, bruge spillere fra eget akademi på førsteholdet, og så betyder det også en del, at fansene vil se unge lokale spillere.
- De spillere ved, hvad det betyder at spille for så stor en klub som AaB. Det er virkelig vigtigt, siger James Gow.
Klubben ser også et langsigtet potentiale i unge spillere.
- Det sætter klubben i en sund position. Du får tid til at arbejde med spillerne, og de får samtidig tid til at arbejde sammen i en rum tid, forklarer James Gow.
- Generelt sætter det også klubben i en finansielt sund position, fordi du udvikler talenter, der forhåbentlig kan spille i en af de fem bedste europæiske ligaer i fremtiden.
Da storaktionærgruppen SSE22 overtog klubben for knap 18 måneder siden, var det idéen, at unge spillere skulle være vejen frem.
- Vi ville kreere muligheder for de unge spillere, give dem tillid og have gode folk rundt om dem. Det vigtige er, at vi har gode folk om dem, så de kan gå ind og præstere , lave nogle fejl men stadig ramme det rigtige niveau, fortæller James Gow.
- Men vi smider dem ikke bare ind på banen, fordi de er unge, det er fordi, at vi tror, at de har niveauet.
- Det er en balancegang
Det er tydeligt at AaB ser mange fordele i den store andel af unge spillere, der repræsenterer førsteholdet, men ulemperne har måske også været at se i denne sæson.
Nordjyderne har et par gange i denne sæson lukket mål ind i slutningen af opgørene, som har kostet point, og det kan være et tegn på mangel på erfaring.
- Det er altid en balancegang, men det handler om, hvad der er vigtigt for din klub, og for os er det vigtigt at have den her stærke identitet, hvor vi giver akademiet værdi og stoler på det, siger AaB's sportsdirektør.
- Unge spillere kan lave fejl på alle tidspunkter, men det er også noget, vi er komfortable med. Vi ved, at det vil ske, men det langsigtede fokus overgår det kortsigtede fokus, og det vil sætte os i en bedre position.
Foruden akademispillere har AaB også været særdeles aktive på transfermarkedet med mange ind- og udgange, og den generelle profil hos de hentede spillere har været, at de har været i starten af 20'erne.
- Men det er ikke alle. Vi har også bragt Diego Caballo og Oumar Diakhité ind, der er 30 år. Vi er ikke bange for de her spillere, for de har også stor værdi i erfaring og lederegenskaber og alle de her ting, understreger James Gow.
- Hvis man kigger strategisk på, hvad der tillader os at vokse som fodboldklub, så tror vi dog uden tvivl, at det er unge spillere, som vi kan udvikle fremadrettet. Og vi tror virkelig på vores egne kvaliteter i at udvikle spillere teknisk, taktisk og fysisk. Det tror vi virkelig på.
AaB's unge spillere er interessante
AaB har stort set kun hentet transferfrie spillere under SSE20's ledelse, og det er nærliggende at tro, at det forretningsmæssige i gratis og unge spillere, der kan sælges videre med fortjeneste i fremtiden, spiller en stor rolle for klubben.
- Min intention er ikke kun at sælge spillere, men enhver klub sælger spillere på et tidspunkt, og hvis kigger på, hvilke spillere der generelt bliver solgt og har den maksimale tilbagebetaling af investering, så er det unge spillere, forklarer James Gow.
- Og som sportsdirektør skal du sørge for at få det maksimale udbytte til klubben, så pengene kan bruges på at få klubben til at vokse.
Tallene fra CIES Football Observatory kan muligvis få andre klubber til at åbne øjnene op for, hvad der sker i AaB, og det kan i sidste ende kaste endnu mere interesse af sig på spillerne.
- Generelt vil andre hold være interesseret i vores spillere, for vi har gode spillere, men de vil jo være lidt mere attraktive, når de er unge, fordi de købende klubber kan arbejde længere tid med dem.
- Jeg ved også, at vi har mange scouts til vores kampe, men selvom spillerne ikke har brug for det, husker vi at minde dem om, at de allerede spiller for en stor klub, og at de er heldige med at spille for så stor en klub som AaB, slutter AaB's sportsdirektør James Gow.
Gennemsnitsalderen i den danske Superliga ligger på 25,7 år, hvilket altså betyder, at AaB's spillere i gennemsnit er 2,3 år yngre end de daglige modstandere.
De unge AaB-spillere har indtil nu haft en blandet sæson med 16 point i 15 kampe i 3F Superligaen, som placerer holdet på niendepladsen.
Næste opgør for klubben er 24. november hjemme mod Viborg.