Regionen spænder livremmen ind: Skal spare på ambulancerne
Foto: Arkivfoto/Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Arkivbillede
Der skal spares på overtidsvagter og ekstravagter.
Et merforbrug i 2023 er årsagen til, at man nu skal spænde livremmen ind hos Den Præhospitale Virksomhed, (DPV), som blandt andet står for ambulancekørslen i det meste af regionen.
Det fremgår af et notat fra kontorchef Søren Aagaard Christiansen fra Den Præhospitale Virksomhed, som politikerne i regionsrådet er blevet orienteret om.
- Den Præhospitale Virksomhed står således overfor en akut økonomisk udfordring, som skal adresseres via justeringer i driften, dette hurtigst muligt med henblik på at indhente så meget af merforbruget som muligt inden budgetårets udløb, skriver kontorchefen.
Fire beredskaber kan stå stille
Præcis hvor meget, der skal spares, fremgår ikke direkte af notatet, men der skal spares på overtidsvagter og ekstravagter.
- Vi bruger mange ressourcer på overarbejde ved mangel på mandskab og sygdom, da vi indtil videre har købt ind til fuld bemanding hver dag, og det er klart, at det er med til at gøre processen dyrere. Derfor har vi i ledergruppen kigget på, hvordan vi kan spare indenfor rimelighedens og forsvarlighedens grænser. Her kan vi lave en opbremsning ved ikke at købe ekstra ind hver dag, forklarer Kenneth Lübcke, der er enhedschef i DPV.
Derfor er det planen, at man ved sygdom og mangel på medarbejdere vil tillade at op til fire af de planlagte bemandede beredskaber i det døgn kan stå stille for at spare penge.
- Fire beredskaber er samlet set fire ambulancer eller fire aftenvagter, nattevagter eller andet, som er indenfor det, vi kan stå på mål for, når det kommer til at opfylde serviceniveauet, konstaterer enhedschefen, der også fortæller, at det kan være en dagsvagt, en aftenvagt og andet kombineret.
Også akutbilerne vil regionen tillade holder stille ved sygdom.
- Vi overvåger hele tiden vores data, og når der kommer for eksempel sygdom, så kigger vi på det samlede beredskab på dagen. Dermed kan både en akutbil og en ambulance ikke holde stille i samme område, forklarer Kenneth Lübecke.
Dermed er det ikke meningen, at der skal skæres ned på den planlagte bemanding ifølge enhedschefen. Og skulle der opstå yderligere sygdom for eksempel, vil man stadig gøre brug af FEA-vagter, som er Frivilligt Ekstra Arbejde i akutberedskabet.
Forringer ikke serviceniveauet
De seneste tal viser, at man er fremme indenfor 10 minutter i 66,9 procent af udrykningerne. Her forklarer Kenneth Lübecke, at man nogle dage allerede har kørt med færre beredskaber grundet sygdom eller andet, og derfor understreger enhedschefen også, at de nordjyske borgere ikke vil kunne mærke de nye politisk vedtagne mål.
- Ender vi meget under de 67 procent, så er det klart, at vi er nødt til at gå til politikerne igen og fortælle, at det, vi har regnet ud, ikke holder. Vi har heldigvis løbende en god dialog med dem, hvor vi også forelægger de her tal, forklarer han.
Man forventer at kunne spare mellem 140 og 150 ekstra vagter om måneden ved manøvren.