Nordjyske sygehuse har brugt millionvis af kroner på vikarer: - Kan få katastrofale konsekvenser
Markant flere vikarer er i de seneste år begyndt at løse opgaver på de nordjyske sygehuse. Det er nødvendigt for at få opgaverne løst, men både arbejdsgivere og sygeplejersker vil have nedbragt antallet af vikarer.
På flere af stuerne på Aalborg Universitetshospital er det i dag eksterne vikarer, der tilser patienterne. Specielt blandt sygeplejersker er brugen af vikarer udbredt.
- Man bliver nødt til at kigge på, hvordan man kan fastholde det personale, der er der nu, fordi denne her udvikling skal bremses, siger Christina Windau Hay Lund, som er kredsforkvinde for Dansk Sygeplejeråd i Kreds Nordjylland.
Region Nordjylland har i de seneste år besat en række ledige stillinger med vikarer. En opgørelse viser, at Region Nordjylland har øget udgifterne til eksterne vikarer fra 11 millioner kroner i 2017 til 41,5 millioner kroner sidste år.
Til og med juli i år har regionen brugt 34 millioner kroner på eksterne vikarer. Det er hovedsagelig på Aalborg Universitetshospital, der bliver brugt flere vikarer.
- Årsagen til, at vi har øget brugen af eksterne vikarer, er, at vi mangler personale på flere af vores afdelinger - specielt på vores sengeafdelinger, siger Bent Wulff Jakobsen, som er klinikchef på Klinik Medicin & Akut på Aalborg Universitetshospital.
Udgifter til eksterne vikarer
Region Nordjylland har i de seneste år haft disse udgifter til eksterne vikarer på de nordjyske sygehuse:
2017: 10.996.856 kroner
2018: 13.253.407 kroner
2019: 19.513.037 kroner
2020: 18.069.025 kroner
2021: 41.509.843 kroner
2022: 34.309.256 kroner (indtil 31. juli)
Kilde: Region Nordjylland
Presser personalet
Dansk Sygeplejeråd er faglig organisation for sygeplejerskerne. Deres nordjyske kredsforkvinde mener, at den udprægede brug af vikarer er problematisk.
- Det bedste er at have et fast personale, der kender de specialer, de arbejder med, og som kender de arbejdspladser, de arbejder på. Dermed kan de også være med til at skabe kontinuitet og kvalitet i pleje og behandling, siger Christina Windau Hay Lund.
Hvordan mærker patienterne, at jeres vikarbrug er øget markant?
- Vores patienter mærker, at de får en god behandling, selvom vi har vikarer, men vi presser vores personale ekstraordinært, fordi der hele tiden kommer nye kolleger, som skal hjælpe med opgaven, siger Bent Wulff Jakobsen.
Der skal ikke være nogen som helst tvivl om, at vi ønsker at ansætte personale fast
Bent Wulff Jakobsen, klinikchef
Sygeplejerskerne mener, at den øgede brug af vikarer gør hospitalsafdelingerne mindre effektive og øger ventetiden på specialiseret behandling. Men der mangler sygeplejersker i Nordjylland, og prognoserne spår, at der vil mangle 1400 sygeplejersker i regionen i 2030.
- Lige nu er man nødt til at bruge eksterne vikarer for at få hverdagen til at hænge sammen, men man bliver nødt til at arbejde på, at det personale, der allerede er der, synes det er attraktivt at blive - både nu og på længere sigt, siger Christina Windau Hay Lund.
- Kan få katastrofale konsekvenser
Vikarerne har bedre mulighed for selv at vælge, hvornår de ønsker at arbejde, end det fastansatte personale har. Sygeplejerskerne nævner løn og arbejdsvilkår som de vigtigste parametre, der skal ses på, hvis de skal søge faste stillinger på sygehusene.
- Der skal ikke være nogen som helst tvivl om, at vi ønsker at ansætte personale fast. Vi annoncerer med nye stillinger og laver nye uddannelsesprogrammer, hvor sygeplejerskerne bliver introduceret for arbejdet på vores sengeafsnit for at gøre det attraktivt at være sygeplejerske på de medicinske sengeafdelinger, siger Bent Wulff Jakobsen.
Dansk Sygeplejeråd mener dog langt fra, det er nok. Derfor kommer de med et opråb til Folketinget.
- Politikerne skal tage det her alvorligt, og de skal handle på det, fordi det kan få katastrofale konsekvenser. Det har allerede store konsekvenser for patienter og borgere i Nordjylland, men også i resten af landet, siger Christina Windau Hay Lund.