Klinikassistent om usikker AstraZeneca-vaccine: - Jeg synes, man skal slå koldt vand i blodet
Foto: Bruno Stagsted / TV2 Nord
Klinikassistent ved Tandplejen i Jammerbugt Kommune, Line Meulengracht, var skeptisk i begyndelsen, men nu tør hun godt få sit 2. stik med AstraZeneca-vaccinen.
AstraZeneca-vaccinen er indtil videre suspenderet på verdensplan, men ifølge Hjerteforeningen er det helt normalt med bivirkninger som blodpropper. Også store dele af det nordjyske frontpersonale har ro i maven, selv om de har fået vaccinen, der potentielt kan være farlig.
Den omdiskuterede corona-vaccine fra AstraZeneca har været suspenderet siden i torsdags – mistænkt for at være skyld i flere blodpropper.
I dag slår Det Europæiske Lægemiddelagentur dog fast, at vaccinen er sikker. Dén opfattelse deler man også på en tandlægeklinik i Jetsmark.
- Jeg tænker, det er noget, vi er nødt til at gøre for at komme coronaen til livs, siger Line Meulengracht, der er klinikassistent ved Tandplejen i Jammerbugt Kommune.
Hun fik sit første stik fem dage før, vaccinen fra AstraZeneca blev hevet af markedet.
- Der blev jeg da noget forskrækket, det må jeg da indrømme. Og jeg tænkte faktisk: Hvad er det for noget, jeg har fået sprøjtet ind i min krop, fortæller klinikassistenten, der til daglig har børn og unge i sin tandlægestol.
En række lande – heriblandt Danmark – har valgt at sætte brugen af vaccinen i bero, mens Det Europæiske Lægemiddelagentur undersøger, om den kan give blodpropper.
Alligevel skræmmer det ikke klinikassistenten, selv om hun nu er fanget mellem 1. og 2. vaccine.
- Der er jo bivirkninger ved rigtig mange ting, Og der er jo nogle, der kan tåle noget, og nogle der kan tåle noget andet. Så jeg synes, man skal slå koldt vand i blodet, lyder opfordringen.
Jeg tænkte faktisk: Hvad er det for noget, jeg har fået sprøjtet ind i min krop.
Line Meulengracht, klinikassistent, Tandplejen i Jammerbugt Kommune
- Jeg er ikke nervøs over prik nummer to
Heller ikke optikerne, der også vaccineres i disse dage, er bekymrede over, at fremtiden for AstraZeneca-vaccinen fortsat er ukendt.
- Det har ikke betydet for meget for mig, for hvad er alternativet. Vi skal vaccineres for at kunne komme videre med vores liv. Så det er ikke noget, der har betyder det helt vilde. Selvfølgelig stoppede jeg lige op, da der var skriverier omkring, det var sat på hold. Men det er ikke noget, jeg ligger søvnløs over, så jeg er ikke nervøs over at skulle have prik nummer to, siger chefoptiker hos Louis Nielsen Aalborg, Henrik Dalager.
De praktiserende læger i Nordjylland fornemmer da heller ikke en uro blandt det vaccinerede frontpersonale.
- Vi har haft utroligt få henvendelser hos de praktiserende læger, er mit indtryk. De fleste er blevet rigtigt godt informeret på deres arbejdspladser omkring bivirkninger og pausen omkring AstraZeneca-vaccinen, siger formand Charlotte Lønskov Jensen.
- Jeg ville nok have fortsat brugen af vaccinen
Hjerteforeningen anbefaler ligesom det Europæiske Lægemiddelagentur fortsat at bruge vaccinen fra AstraZeneca.
30 tilfælde af blodpropper ud af seks millioner vaccinerede er ikke skræmmende, lyder det.
- Jeg er meget tryg ved vaccinen, også i forhold til de studier, der er lavet. Jeg kan støtte begge aspekter. Jeg ville nok have fortsat, men jeg kan godt forstå, man vælger at stoppe det, mens man får det undersøgt, siger forskningschef i Hjerteforeningen og professor i hjertesygdomme på Københavns Universitet, Gunnar Gislason.
Torsdag afgøres vaccinens fremtid
Indtil der foreligger et klart svar på, hvorvidt AstraZeneca-vaccinen er sikker eller ej, er opfordringen fra de praktiserende lægers forening i Nordjylland, PLO, klar.
- Tag det roligt, lad os vente og se hvilke resultater, der kommer ud af de undersøgelser, der er sat i gang, og som foregår på et utroligt højt niveau, siger Charlotte Lønskov Jensen.
På klinikken i Jetsmark, tør Line Meulengracht da også at få sit 2. stik.
- Ja, det er jeg klar til. Jeg synes, man må stole på det, de kommer frem til.
Lægemiddelstyrelsen afventer lige nu en udmelding på torsdag fra Det Europæiske Lægemiddelagentur. Herefter vil man i samarbejde med Sundhedsstyrelsen beslutte, om man fortsætter med AstraZeneca-vaccinen.