Indsamling til nødlidende børn og unge
Over 11.500 danskere står sammen om at sikre hjælp til udsatte børn og unge i Danmark.
Søndag 27. marts går rekordmange indsamlere på gaden for at samle ind til Børns Vilkår. I Region Nordjylland er der i alt 384 indsamlere. Pengene fra landsindsamlingen skal sikre, at endnu flere børn og unge kan komme igennem til BørneTelefonen, når de har brug for det. Det gælder også ukrainske børn og unge, der er flygtet til Danmark.
De rekordmange indsamlere giver danskere over hele landet mulighed for at støtte op om BørneTelefonens arbejde for børn og unge, og behovet er stort, udtaler direktør Rasmus Kjeldahl i en pressemeddelse.
- Vi kan se i samtalerne, at psykisk mistrivsel fylder væsentligt mere end tidligere, og særligt om natten er der mange samtaler med børn og unge om selvmord. To års coronapandemi spiller helt sikkert ind, og oveni står vi i en usikker verdenssituation med krigen i Ukraine. Det påvirker danske børn og unge rigtig meget, og vi får samtidig en opgave med at støtte de ukrainske børn og unge, der kommer til Danmark, siger direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl.
Indsamlere fordelt på de nordjyske kommuner
Hjørring: 50
Frederikshavn: 25
Brønderslev: 26
Aalborg: 161
Jammerbugt (Aabybro): 11
Thisted: 27
Morsø: 18
Vesthimmerland: 12
Læsø: 2
Rebild: 18
Mariagerfjord: 34
Ingen børn og unge skal stå alene med alvorlige svigt
Pengene fra årets landsindsamling går til at drive og udvikle BørneTelefonen både gennem rekruttering og uddannelse af flere frivillige rådgivere og i form af mere indirekte rådgivning gennem videoer, podcasts og temasider, hvor børn og unge kan finde råd og fakta om for eksempel ensomhed, kærlighed, seksualitet og angst.
BørneTelefonen spiller en særligt vigtig rolle, når det gælder børn og unge, som oplever vold og svigt i hjemmet. De har brug for, at der er voksne, som døgnet rundt har mulighed for at hjælpe dem i sikkerhed eller som kan lave en underretning til myndighederne, hvis de ønsker det.
- Det er afgørende, at ingen børn og unge står alene med store problemer og alvorlige svigt. Mange fortæller os, at de ikke kan betro sig til nogen, fordi de ikke tror, de vil blive forstået eller troet på. Andre er bange for konsekvenserne ved at fortælle om overgreb i hjemmet eller synes, det er skamfuldt at vokse op i en udsat familie, siger direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl.
I alt havde BørneTelefonen over 55.300 samtaler med børn og unge i 2021. Den hyppigste henvendelsesårsag er forholdet mellem børn og forældre, men selvskade og selvmordstanker er voksende problemstillinger. Også ensomhed er i top 10 over hyppigste henvendelsesårsager.