Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Forsker om Region Nordjylland: - Det er ikke muligt at måle den grønneste region

Professor i energiplanlægning Brian Vad Mathiesen kritiserer Region Nordjyllands plan om at være den grønneste region i Danmark.

Tirsdag fremlagde Region Nordjylland sit budget for 2020, hvor der blandt andet bliver lagt op til, at Region Nordjylland vil være landets grønneste region.

Den målsætning vil regionen nå ved blandt andet at udskifte sine dieselbusser med brint- og biogasbusser. Men en målsætning om at være den grønneste region er en gratis omgang for politikerne i regionsrådet, mener Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

Han mener, det stort set er umuligt at måle, hvilken region i Danmark der er den grønneste.

Giver det overhovedet mening at snakke om Danmarks grønneste region?

- Ja, i noget omfang gør det. Vi bliver nødt til at prøve at lave nogle ambitiøse satsninger, så der sker noget. Som land er vi ambitiøse. Vi har sat en målsætning om at reducere CO2-udslippet i Danmark med 70 procent i 2030, og i det lys skal alle regioner være de grønneste regioner, for at vi når den slags mål. Det, der er godt, ved, at man gerne vil kalde sig den grønneste region er, at borgerne kan holde politikerne op på, om der rent faktisk sker noget. Om det rent faktisk bliver den grønneste region, det bliver svært at måle på. Men som sagt skal alle regioner være meget grønne, for at vi når målsætningen, som et stort flertal i folketinget har sat op i 2030.

Er det muligt at måle regionerne op imod hinanden, for at finde ud af hvem der er grønnest?

- Nej, det er næsten helt umuligt. Der er nogle initiativer i det budget, der handler om regionens institutioner, og der kan man overveje, om man vil måle energiforbruget på sundhedsvæsenet, måle graden af genbrug eller måle udledningen af forskellige stoffer i naturen. Så i princippet kan man godt sætte et system op, men spørgsmålet er, om det giver mening. Tilsvarende kan man gøre det på nogle af de andre indsatsområder, som der er fokus på i budgettet - jordforurening, spildevand eller mobiliteten i regionerne. Men der er mange forskellige parametre, som kan være svære at holde sammen på og måle op imod hinanden.

Region Nordjylland har sat stærkt ind på at have grønne busser. Er det det rigtige sted at sætte ind?

- Jeg vil starte med at sige, at et af punkterne i budgetplanen er rigtig godt, og det er, at regionen vil samarbejde med kommunerne om at lave nogle klimahandlingsplaner, som gør, at man lokalt i kommunerne arbejder på de rigtige ting. Sådan, at Hjørring Kommune ikke modarbejder Frederikshavn Kommune, ved, at de laver nogle af de samme ting, men i stedet at regionen koordinerer tingene.

- Den idé, synes jeg, man skal sende til Christiansborg og sige, det kan godt være, vi skal have nogle flere midler og flere resurser, så regionerne i Danmark faktisk kan facilitere noget af det her samarbejde. Så er der i budgettet også nogle konkrete ting om mobilitetet. Der bliver nævnt brintbusser og biogasbusser, og der undrer jeg mig noget over, når man nu i Europa taler meget om el-busser, at man ikke fra regionens side har med i overvejelserne, at man kunne lave et udbud, hvor man har hybrid- eller el-busser på nogle af ruterne også. Det undrer mig også, at man vil sætte så mange penge af til brintbusser, når du kan få mere end halvanden el-bus for en brintbus, og du kan få rigtig mange biogasbusser for en brintbus. Det, synes jeg, er en fejlsatsning fra regionens side.


Finanslov drysser millioner over vikingeborg: Nyt besøgscenter på vej

Arkivfoto

Aggersborg er også kendt for at få status som UNESCOs Verdenskulturarv sidste år.

I dag er den kommende finanslov faldet på plads, og der er nogle millioner på vej til den nordjyske kultur.

Aggersborg i Vesthimmerland får nemlig 3 millioner kroner, der er øremærket til at formidle borgens unikke historie til de besøgende.

- Aggersborg er en vigtig perle for den nordjyske historiefortælling. Med investeringen kan vi gøre den tilgængelig for endnu flere gæster – samtidig med, at vi løfter turismen i området, lyder det fra det nordjyske folketingsmedlem, Marie Bjerre (V).

Arkivfoto: Marie Bjerre er valgt til folketinget, og har sit ophav i Nordjylland. Foto: Ida Bach Holm / TV2 Nord

Ifølge Marie Bjerre var udpegningen af Aggersborg til UNESCOs Verdenskulturarv var et stort vendepunkt for Himmerland og Nordjyllands Vestkysts turisme.

- Der skal investeres i moderne formidlingsteknologier, for eksempel skal man kunne bruge sin smartphone til at vække de historiske genstande og fortællinger til live, lyder det.

Ikke de eneste, der får en indsprøjtning

Frederik IIV's Kanal i Løgstør står også til at få det samme beløb i 2025, som skal hjælpe med at reetablere det gamle anlæg.

- Jeg er naturligvis utroligt stolt over, at det er lykkedes at få projektet på næste års finanslov, så arbejdet forhåbentligt snart kan komme i gang, siger Socialdemokratiets Flemming Møller Mortensen.

Frederik VII’s kanal blev udgravet i 1856-61 for at muliggøre gennemsejling i Limfjorden.


Skinnebrud i Vendsyssel: Ingen tog på strækningen før lørdag morgen

Foto: René Ryom

Nedbruddet forventes først at være repareret lørdag morgen.

Der kører i øjeblikket ingen tog mellem Hjørring og Frederikshavn.

Det fortæller driftschef ved Nordjyske Jernbaner, Stinne Hjorth Dalsø.

- Al togdrift er indstillet indtil i morgen, der er indsat togbusser på strækningen. Der kører to i hver retning hele tiden, fortæller driftschefen.

Årsagen er, at der er et skinnebrud et sted på strækningen mellem Tolne og Sindal.

Meldingen om skinnebruddet kom kort før klokken 08 fredag morgen, og det er formentligt udløst af de kolde temperaturer.

- Om vinteren når der kommer frost, er det ikke unormalt, at der kommer et brud på skinnerne. Vi går fra at der har været lunt til meget koldt, siger driftschefen.


Det er nøjeren! Emil og Mikkel møder mor til døde tvillinger

Emil og Mikkel Trier tror på, at der er mere mellem himmel og jord.

Youtube-tvillingerne Emil og Mikkel Trier får sig flere ubehagelige oplevelser, da de er gæster i tv-programmet ’Er der nogen?’

De sidder i et kulsort lokale på hver deres stol med ryggen mod hinanden.

Der er i en stor teatersal på Det Hem'lige Teater i Aalborg.

Der er ingen forestilling. Stolerækkerne er tomme, og der er bælgragende mørkt.

Det eneste lys er det, der er i det måleudstyr, der står foran tvillingerne Emil og Mikkel Trier.

Det registrerer ifølge spøgelsesjæger Mikkel Egelund, hvis et spøgelse eller en ånd er i nærheden.

Se tredje afsnit af 'Er der nogen?' herunder:

Flere hundrede døde

Tvillingerne Emil og Mikkel Trier, der blandt andet er kendt fra Forræder og Youtube, er taget med spøgelsesjæger Mikkel Egelund på spøgelsesjagt på Det Hem'lige Teater.

- Det er nøjern, siger tvillingerne flere gange.

Stedet var efter anden verdenskrig en flygtningelejr for tyske flygtninge.

Og i løbet af 1940'erne år døde angiveligt flere hundrede mennesker i lokalerne.

Emil Trier. Foto: Lotta Lemche/TV 2

Flere af de døde flygtninge går igen ifølge spøgelsesjæger Mikkel Egelund, blandt andre pedellen Niels, der hang sig selv på loftet, og en lille pige, der griner og græder.

Men så er der også Erna.

Mikkel Trier. Foto: Lotta Lemche/TV 2

Erna var en gravid kvinde, der ankom til stedet i marts 1945.

Hun ventede sig tvillingedrenge, som Emil og Mikkel Trier, men begge tvillinger døde under fødslen, og det gjorde Erna også.

Mikkel Egelund vil forsøge at lokke hende frem med Mikkel og Emil Trier som lokkemad.

Og måske virker det.

I hvert fald ringer dødsklokken foran Emil igen og igen i det mørke lokale. Og ingen rører ved den.

- Jeg blev faktisk født død, men blev genoplivet, fortæller Emil Trier undervejs.

Se, hvordan spøgelsesjagten går i tredje afsnit af 'Er der nogen?' herunder:


Hold på hat og vanter: Det bliver hamrende koldt i dag

Foto: Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Arkivfoto

Hvis du ikke allerede har fundet vinterjakken og halstørklædet frem, så er fredag morgen en rigtig god anledning til det.

For selvom solen kommer til at stå højt på himlen her i starten af dagen, så er får Nordjylland 'varmt kakao-vejr' udenfor.

- Der er temperaturer helt ned til minus otte grader med sne og isglatteveje rundt om i Nordjylland, lyder det fra Andreas Nyholm, meterolog og vært på TV 2 Vejret.

Se hele vejrudsigten her:

En bidende kold dag

Selvom det dog bliver en anelse varmere op ad dagen, så bliver vi altså omkring frysepunktet, og der kan komme sne flere steder efterhånden som vi når eftermiddagstimerne.

- Ud på aftenen vil der dog komme en opklaring, men også en tiltagende vind, fortæller Andreas nyholm.

Går du derfor glip af den varme kakao her til morgen, så er der stadig rig mulighed for at hygge med det i aften, hvor temperaturen igen går et godt stykke i minus.

Er du nysgerrig på, hvordan vejret bliver i dit område? Spørg Solvej Vindblæs!

Vejret tre timer frem
Vejret senere

Skal der bygges nyt i Birkelse? Lokalplan er sendt til høring

Arkivfoto

Kommunalbestyrelsen i Jammerbugt Kommune forsøger med den nye plan at anlægge to nye byggegrunde.

Tranumvej, Gl. Landevej og Bindeleddet i Birkelse. Imellem de tre velkendte veje i Birkelse ligger lokalplanområdet, der nu skal erstattes af den nye plan.

- Formålet er at opdatere plangrundlaget i området og give mulighed for nye byggegrunde ved Skolevangen, skriver Kommunalbestyrelsen i en pressemeddelelse.

Foto: Kommunalbestyrelsen, Jammerbugt Kommune

Der er angiveligt taget hensyn til, at områdets karakteristika bevares - og nu skal den altså så til høring i de næste otte uger.

Har du en holdning til den nye lokalplan? Du kan afgive dit høringssvar på kommunens hjemmeside.