Duedahl om nedlæggelser: - Man kan komme til at vente længere i fremtiden
Mange millioner skal spares på sygehusene, og det er ikke nogen overraskelse for Regionsrådet. Og faktisk er det endt knap så galt, som Mads Duedahl frygtede.
- Det er noget, vi har kendt til længe, og sygehusene har ikke overholdt budgetterne.
Sådan siger Mads Duedahl (V), regionsrådformand i Region Nordjylland, om de besparelser, der mandag blev offentliggjort af regionen.
Det er 230 stillinger, som nedlægges, og langt de fleste af stillinger har ikke været besat på grund af det ansættelsesstop, der blev indført tidligere i år.
- Man har brugt flere penge, end der har været til rådighed, og der er tre-fire ting, som har skylden, siger Mads Duedahl og fortsætter:
- Der er ikke længere kompensation for corona, medicinpriserne er vokset med eksempelvis nye præparater til diabetes to, og inflationen har været med til, at budgetterne ikke er blevet overholdt. Derfor var det en nødvendig beslutning at skulle spare så mange penge.
Regionrådsformanden vil dog også gerne slå fast, at det lyder voldsommere, end det reelt er blevet til.
- Mange har jo netop været ubesatte, så det handler egentlig om 44 ansatte færre i fremtiden, hvor nogle af dem bliver omplaceret. Så det er trods alt ret nådigt, siger han.
Men når der kommer til at være færre ansatte, hvilken betydning får det for patienterne?
- Det kan være, man kommer til at vente lidt længere i fremtiden end i dag, og måske er der lidt færre på afdelingerne og en nullermand ekstra i hjørnet, men det er ikke så dramatisk som frygtet. Selvom vi nedlægger de her stillinger, så er der stadig ligeså mange ansatte som i 2021, og vi er stadig over 10.000 ansatte på sygehusene, siger Mads Duedahl.
- Men vi havde håbet på, at vi helt kunne undgå det, fordi der bliver mere og mere pres på i fremtiden, men lige nu er der ikke rum til at ansætte, indtil vi får styr på økonomien.
Der er dog også flere steder på hospitalerne i det nordjyske, hvor der bliver kigget på arbejdsgangene, og hvordan man kan gøre det anderledes i fremtiden, tilføjer Mads Duedahl.
Andre med samme udfordringer
Der er dog én ting, han gerne vil slå fast i forbindelse med nedlæggelsen af de mange stillinger, hvor regionen står til at spare 304 millioner kroner.
- Jeg tror, det er meget vigtigt at slå fast, at er der noget akut, man får brug for hospitalerne til, så er det stadig med kvalitet og hurtighed. Det er de mindre akutte ting, man kan komme til at vente lidt længere ved, og nogle af kollegaerne på hospitalerne vil nok også opleve, at de gerne ville have en ansat mere.
Andre regioner har også sat gang i ansættelsesstop og haft udfordringer med økonomien med udgangspunkt i de samme ting som Region Nordjylland.
Mads Duedahl forklarer, at de tidligere har forsøgt at få rettet op på økonomien, og det endte også med, at direktøren for Aalborg Universitetshospital stoppede efter gensidig aftale.
- Vi har taget fat, og vi har gentagne gange forsøgt noget, men det har ikke virket, siger Mads Duedahl.
Samtidig vil han også gerne slå et slag for, at det nordjyske hospitalsvæsen fungerer godt.
- Vi har et højt serviceniveau, bedst til kræftpakkerne og til diagnosticering, og vi har formået at bringe vores ventelister ned til under landsgennemsnittet. Nu tager vi hånd om økonomien, så vi kan få styr på det. Det har været en bunden opgave, siger Mads Duedahl.
Han vil dog også selv glæde sig til, at det igen bliver muligt for regionen at ansætte folk.
- Det kommer an på den økonomiske situation, hvornår det bliver, slutter han.