ANALYSE: Bredt valgforbund øger Duedahls chance for genvalg
Modsat ved sidste valg, hvor de var delt i flere valgforbund, har de blå partier forud for regionsrådsvalget fundet sammen. Og de er ikke de eneste, der bakker regionsrådsformand Mads Duedahl op, skriver TV2 Nords politiske analytiker.
Når vi 18. november skal vælge nyt regionsråd, bliver det et slankere regionsråd, vælgerne i Nordjylland sammensætter. I dag er der 41 folkevalgte. Efter nytår er tallet 25.
Det gør udfaldet af valget vanskeligere at forudsige, blandt andet fordi et mandat nu vil “koste” cirka fire procent af stemmerne mod hidtil rundt regnet 2,5. Også af den grund kan de såkaldte valgforbund være ekstra vigtige. Valgforbund er med til at sikre, at hvis et parti ikke kan veksle alle stemmer i et eller flere mandater, er de overskydende stemmer med til at hjælpe valgforbundets andre partier og går altså ikke “til spilde”.
I dette lys øger det alt andet lige Venstre-regionsrådsformand Mads Duedahls muligheder for at fortsætte på posten, at hele seks partier i den blå familie netop har indgået et valgforbund - et valgforbund, der tilmed udtrykkeligt tilsiger en borgerlig regionsrådsformand støtte ved konstitueringen.
Ved sidste regionsrådsvalg var de daværende blå partier delt i to valgforbund. Nu har Venstre, Konservative, Liberal Alliance, Moderaterne, Danmarksdemokraterne og Kristendemokraterne slået pjalterne sammen og indgået et valgforbund. Et syvende parti, Dansk Folkeparti, har tilsagn om, hvis man vil, at komme med. Partiet skal dog først have valgt sin spidskandidat; det sker i april.
Radikale vil nok også støtte Duedahl
Og flokken kunne være blevet endnu større: Det Radikale Venstre har overvejet at tilslutte sig valgforbundet, men det radikale bagland sagde nej. I stedet har de radikale nu en mundtlig aftale med blandt andet SF og Enhedslisten om et valgforbund.
Men værd at bemærke er det, at man i dette valgforbund ikke på samme vis som i det blå valgforbund en bloc binder sig til at støtte en formand af en bestemt kulør.
Faktisk har den radikale frontfigur, regionsrådsmedlem Marianne Mulle Jensen, tilkendegivet, at bliver hun valgt, vil hun nok pege på Mads Duedahl som formand!
At hun eller de radikale i det hele taget er med ved bordet, når stemmerne er talt op, er dog langt fra sikkert. Partiet fik ved valget i 2021 3,7 procent af stemmerne, hvilket rakte til et enkelt mandat. Med det mindre regionsråd og den deraf højere “pris” for et mandat er den radikale repræsentation ikke givet.
Men opnår partiet valg til det kommende nordjyske regionsråd, kan det altså meget vel være med til sammen med den blå familie at sikre Mads Duedahl - der i 2021 blev formand med blot en enkelt stemmes overvægt - fire år mere som regionsrådsformand.
Socialdemokratiet står alene
Men selvklart afhænger det hele først og sidst af, hvad vælgerne vælger på valgdagen!!!
Siden sidste regionsrådsvalg er der kommet nye partier til, og i hvert fald på landsplan har mange partiers tilslutning ændret sig markant, siden der sidst var regionsråds- og kommunalvalg for små fire år siden. Det er uvist, i hvilken grad det smitter af kommunalt og regionalt.
Som billedet ser ud nu - officiel anmeldelse af valgforbund skal først ske, når vi er nærmere på valgdagen - kommer Socialdemokratiet ikke med i nogle af de kendte valgforbund ved det nordjyske regionsrådsvalg.
Partiet havde indtil sidste valg besat formandsposten i al den tid, regionsrådet havde eksisteret, men stemmerne i 2021 rakte ikke til en ny formandsperiode for Ulla Astman.
Hun har i mellemtiden forladt politik. Socialdemokratiets bud på formandsposten i det kommende regionsråd er Hjørrings tidligere borgmester, Arne Boelt.