Nordjyske droner har succes i Ukraine
Foto: Privatfoto
I Ukraine styres dronen med en tablet via en radioforbindelse.
Støvring-firmaet Sky-Watch sendte i løbet af foråret og sommeren flere droner til forsvaret i Ukraine.
Hos Sky-Watch i Støvring produceres der droner. Droner som kan bruges i krig, men som på grund af mange års fred i det meste af vesten primært har ligget klar til krig. I foråret tikkede så en særlig ordre ind: Sky-Watchs droner skulle i krig i Ukraine.
Det er på den værst tænkelige baggrund, at vi har fået øget aktivitetsniveau, men når det nu skal være, så kan jeg ikke forestille mig en mere værdig kamp at støtte, end det der foregår i Ukraine i øjeblikket
Martin Schousboe, CEO hos Sky-Watch
I løbet af foråret og sommeren blev et ukendt antal droner sendt til frontlinjen i Ukraine, og det var med spænding, for dronerne var ikke på forhånd testet i en krigssituation som den.
- Vores udstyr bliver omtalt som effektfuldt, og det løser den opgave, det er blevet leveret til. Det er selvfølgelig en faglig stolthed, siger Martin Schousboe, der er CEO hos Sky-Watch.
Det kan dronerne
Dronerne fra Sky-Watch ligner ikke de traditionelle firbenede droner - men en lille flyver.
Det er en fastvinget flyver med batteridrevet motor.
De kan flyve meget langt og højt - cirka 400 til 600 meter over jorden.
På grund af størrelsen, som er 160 centimeter i vingefang, kan den ikke ses, når den flyver højt.
Den er udstyret med et videokamera og kan flyve ind over frontlinjen og hente information om og overvåge fjenden.
Den flyver ved hjælp af en radioforbindelse og styres på en tablet.
Dronen er ikke et våben i sig selv, men kan bruges til at se, om man rammer et fjernt mål.
Hvad dronerne præcist er blevet brugt til, er en forsvarshemmelighed, men Martin Schousboe forklarer, at man med dronerne kan samle information og overvåge langt ind over fjendens linjer og på den måde spare både tid og liv.
Umuligt at teste
At udstyret ikke er testet fuldt ud, er der en god grund til. Som droneproducent i Danmark kan firmaet nemlig ikke teste udstyret her, men må i stedet teste det i udlandet. Sky-Watch har tidligere leveret udstyr til lande i Mellemøsten og Afrika, men ifølge Martin Schousboe har det ikke været højintensitets kampe som dem i Ukraine.
- Vi får heldigvis ikke testet udstyret så tit i krig, så det er jo rart at se, at de tests, vi har lavet, og de antagelser vi har gjort, har været fyldestgørende, siger Martin Schousboe.
Derfor har Sky-Watch også selv fået andet end omsætning ud af at sende droner afsted til Ukraine. Nemlig erfaring og test af udstyret. Så selvom omstændighederne er tragiske, er det for Martin Schousboe godt at vide, at dronerne virker:
- Det er ligesom at være uddannet brandmand, man håber ikke, man får brug for det, men man vil gerne være sikker på, at udstyret virker.
Etiske grænser
Det høres tydeligt, at det er med stolthed, Martin Schousboe fortæller om leverancen til Ukraine.
- Der er ingen tvivl om, at vi er stolte over, at vi kan være med til at gøre en forskel. For lidt mere end et halvt års tid siden, var der ingen, der havde regnet med, at vi skulle levere udstyr dertil.
Når det kommer til krig, er der dog også visse etiske overvejelser, der presser på. Martin Schousboe forklarer, at man må gøre op med sig selv, om det er foreneligt med egne værdier.
Han oplever, at folk i Danmark altid har haft et specielt forhold til leverancer til krig, fordi vi har levet i fred, men at der er kommet en større forståelse for, at vi har brug for et stærkt forsvar, fordi krigen kommer tættere på.
Har I nogle etiske grænser for, hvad eller hvem I vil sælge til?
- Ja, jeg har nogle værdier for, hvad jeg vil være med til. Alt, hvad vi sælger, skal eksportgodkendes af den danske regering, så det er et i forvejen et reguleret områder, men der er noget, vi ikke vil røre ved, og det gør vi ikke.
20 % af virksomhedens 40 medarbejdere har selv været soldater og udsendte.
- Det er på den værst tænkelige baggrund, at vi har fået øget aktivitetsniveau, men når det nu skal være, så kan jeg ikke forestille mig en mere værdig kamp at støtte, end det der foregår i Ukraine i øjeblikket.
Kommet for at blive
Siden krigen i Ukraine brød ud er der kommet gang i butikken i Støvring.
- Vi kan se, at hele den vestlige verden har handlet i fred i mange år, så for os har det været én dialog med forsvaret i NATO-landene før 24. februar i år, og en anden dialog nu, siger Martin Schousboe og uddyber:
- At vores systemer virker, og at de virker rigtig godt, gør, at der er stor interesse for det, vi laver.
Han forklarer, at mange vestlige lande ikke har erfaring med droner i forsvaret, men han håber, at det nu skaber en synlighed omkring brugen af droner. Droneteknologien er ifølge ham kommet for at blive, og der vil komme flere og flere af dem, især nu hvor de er blevet billigere at anskaffe.
- Vi håber, vi kan skabe vækst til gavn for dansk forsvarsindustri. Når lagrene er fyldt op, vil de vestlige forsvar kigge mod ny teknologi.