Faldende medlemstal truer: Nu lokker lokal svømmeklub med særligt tilbud

Der blev svømmet 95.050 meter til dagens arrangement i Terndrup Svømmehal.

- Det er jo blandt andet for at komme på landkortet, og for at få vist, vi er en svømmeklub her.

Sådan lyder det fra træner og bestyrelsesmedlem fra svømmeklubben SMUT i Terndrup, Heidi Gornitzka Olesen.

Svømmeklubben i Terndrup har nemlig haft problemer med et faldende medlemstal. På trods af det formår de at komme tilbage og få nye ting og nye hold oprettet.

Derfor inviterede man søndag svømmeglade gæster gratis indenfor i håbet om at skabe mere fokus omkring den lokale svømmeklub. Det var i forbindelse med, at man deltog i SvømDanmarks årlige arrangement 'Den Store Svømmedag', som man deltog i for første gang.

Selvom arrangementet er en optakt til Danmarks Motionsuge, som starter i næste uge, så skal det også være en hjælp til de lokale klubber med at få nye medlemmer og skaffe penge.

- Jeg tror, vi kommer til at stå stærkere - både i forhold til sammenholdet i svømmeklubben, men også i forhold til at skabe fokus på, at den er her, pointerer Heidi Gornitzka Olesen.

En hjælpende hånd

På trods af at arrangementet er gratis for besøgende, så giver det penge i lommerne på de lokale svømmeklubber.

Hver klub har nemlig sørget for sponsorerer, som sponsorerer svømmerne. Samtidig står SvømDanmark også bag en landsdækkende konkurrence, for hvor mange der hopper i vandet i hver klub, og i hvilken klub der bliver svømmet længst.

- Det her er en af måderne, vi kan gøre det billigere at svømme for dem, som er medlemmer. Det med, at vi kan få samlet nogle sponsorater ind på andre måder, gør en forskel, som kan komme til glæde for medlemmerne, siger Heidi Gornitzka Olesen.

Derudover har svømmeklubben SMUT også arrangeret, at der blandt andet også er præmier til den yngste og ældste svømmer. Alle svømmere får også et diplom for deres præstation.

- Vi skal holde gang i lokalsamfundet

For parret Jette Dam Jensen og Per Bjergene Larsen handler det ikke kun om udsigten til et diplom.

- Jeg trænger i den grad til at få noget mere motion i livet, så det er derfor, jeg er her, fortæller Jette Dam Jensen.

Sammen har de sat målet, at de skal svømme over en kilometer.

- Det er jo også for at støtte op om et godt arrangement, pointerer Per Bjergene Larsen.

Parret kommer ikke selv fra Terndrup, men fra Bælum, men for dem er svømmehallen i Terndrup den nærmeste.

Derfor er de ikke i tvivl om, at de bliver nødt til at støtte op dagens arrangement. Både for svømmeklubben, men også for lokalområdet.

- Vi skal jo prøve at bevare lokalsamfundet og holde gang i det. Hvis ikke vi gør det, så dør det, lyder det fra Per Bjergene Larsen.


Nordjysk profil chokeret over Eriks forsikringsselskab: - Vi risikerer jo, at folk når at dø

Foto: Henriette Maj Pedersen / TV2 Nord

Bjarne Laustsen har opfordret 3F og Erik Schack til at stille på Christiansborg, så beskæftigelsesudvalget kan få sagen belyst.

Erik Schack skal have erstatning.

Det er simpelthen en principiel sag. Så klippefast lyder det fra det nordjyske folketingsmedlem Bjarne Laustsen (S).

- Vi risikerer jo, at folk når at dø, inden vi får afgjort sagen, tordner den garvede konservative politiker.

Onsdag tog sagen om den tidligere falckredder Erik Schack fra Sæby nemlig en opsigtsvækkende drejning, da Tryg efter tre års modvilje til at efterleve en erstatningsdom fra Vestre Landsret har stævnet Ankestyrelsen.

Den i dag hjerneskadede tidligere falckredder, der på tiende år kæmper for at få erstatning, efter han 4. august 2014 blev kaldt ud til en alvorlig ulykke på Strandby Havn, hvor han indåndede giftige dampe, kan dermed spejde langt efter erstatningen.

Er det rimeligt?

TV2 Nord har intensivt dækket sagen, hvor Tryg altså i årevis har nægtet at følge landsretsdommen om at tilkende erstatning. Den seneste udvikling falder Bjarne Laustsen for brystet.

- Jeg vil gerne bede ministeren om et svar på, om det er rimeligt og acceptabelt, at en arbejdsskadesag kan trække så lang tid ud? 

Samtidig har han opfordret 3F og Erik Schack til at stille for Folketingets beskæftigelsesudvalg og foreligge sagen. Det har således været en kamp at få anerkendt sagen som en arbejdsulykke, fordi der var en relation mellem Erik Schack, og de fiskere, som han i sin rolle som indsatsleder hos Falck, blev kaldt ud for at redde.

- Det er jo en enkeltsag, men den er så principiel. Vi ændrede jo tidligere lovgivningen på baggrund af denne sag, så det ikke længere spiller en rolle, om der er en relation eller ej. Det er vigtigt, at folk, der har været i en arbejdsulykke, kan få hjælp, lyder det fra Bjarne Laustsen.

På den skæbnesvangre sommerdag var to fiskere omkommet på grund af giftige dampe fra forrådnede skidtfisk i lasten på en kutter – og en tredje person var i livsfare. Få timer efter redningsaktionen fik Erik Schack det dårligt. Han kastede så meget op, at han fik en rift i halspulsåren. En rift, der udløste blodpropper i hjernen.

Tryg mente dog ikke, at der var tale om en arbejdsulykke, men at Erik Schacks skader var opstået efterfølgende.

Skal følge med

Vestre Landsret afgjorde dog sagen i 2021, hvor Tryg blev pålagt at udbetale erstatning.

- Når det offentlige system har sagt, at sådan er det, skal den private forsikring følge med og acceptere det, som den offentlige myndighed er kommet frem til, mener Bjarne Laustsen.

Han understreger afslutningsvist, at han ikke finder det rimeligt, at det overhovedet er muligt, at man kan stævne Ankestyrelsen, som er sidste retsinstans i disse sager.

TV2 Nord fik onsdag nedenstående svar til sagen fra Tryg.

Tryg: En konpleks skadessag

Hvordan kan I, som en virksomhed med rigtig mange kunder, forsvare, at trække en enkelt sag om erstatning så langt ud?

'Vi har en forpligtelse til at sikre, at skadesagerne bliver juridisk korrekt afgjort. Vi kan oplyse, at det ikke beror på Trygs forhold, at sagen har kørt i så mange år. Vi blev først bekendt med sagen ultimo 2021/primo 2022, og ved modtagelse af sagen har vi forsøgt at fremme den så meget som muligt'.

Hvorfor har I stævnet Ankestyrelsen?

'Generelt kan vi oplyse, at vi skal sikre, at alle nødvendige oplysninger i komplekse skadessager indgår i Ankestyrelsens afgørelse, fx udtalelser fra Retslægerådet eller vidneudsagn. Hvis dette ikke er tilfældet, kan vi stævne Ankestyrelsen for at sikre, at sagen bliver genbehandlet på et fuldt oplyst grundlag'.

3F Midtvendsyssel kalder det for 'uartigt' at sende stævningen direkte til Erik uden om hans advokat. Hvorfor gjorde i det, og hvad mener I om kritikken?  

'Det er Ankestyrelsen, som har pligt til at orientere skadelidte. Hvis skadelidtes advokat ikke er registreret som partsrepræsentant i Ankestyrelsen, sender Ankestyrelsen stævningen direkte til skadelidte. Det er således ikke Tryg, som har fremsendt stævning til skadelidte'.

Tryg oplyser videre, at deres svar skal ses i lyset af, at de har begrænset mulighed for at udtale sig pga. GDPR.

'Det er, som vi tidligere har kommunikeret, desværre ikke lykkedes os at få samtykke til at udtale os i sagen fra Erik Schack, lyder det fra Tryg'.


To personer kørt med traume efter motorcykelulykke

Foto: Palle Mouritsen, TV MIDTVEST

Den ene mand var flygtet fra stedet og blev fundet hjemme ved sin far.

Torsdag aften blev to personer kørt med traume, efter de var involveret i en motorcykelulykke på Borgergade i Aalestrup.

Det var en 27-årig mand fra Østerbølle og en 22-årig mand fra Simested, der var involveret i ulykken.

- Vi ved ikke, hvad der præcis er sket, men den ene motorcykel lå på fortovet, mens den anden lå på vejen, forklarer politiassistent hos lokalpolitiet i Himmerland, Monica Olsen.

Fandt den ene hjemme ved far

Da politiet ankommer til ulykken finder de kun den 27-årige mand, der bliver kørt afsted med traume med det samme. Senere finder politiet ved hjælp af vidneforklaringer den 22-årige på farens hjemmeadresse.

- Han har blødende sår i hele hovedet, så han bliver også kørt med traume, forklarer politiassistenten.

Bag på den 22-årige sad der en 23-årig mand fra Aalestrup, der havde slået hånden.

Politiet kender ikke de to mænds tilstand på nuværende tidspunkt.

Ifølge Monica Olsen har politiet en formodning om, at mændene var påvirket under kørslen.


20 squats for en kop kaffe: Virksomhed tvinger medarbejdere i knæ

Hos EasyRecycle bruger de, ligesom flere firmaer, uddannelser og foreninger, denne uge på at styrke den mentale sundhed gennem fysiske aktiviteter.

For tredje år i træk er motionsugen i gang landet over, men for EasyRecycle er det første gang, de er med på vognen.

- Efterhånden som vi kommer i gang og gør noget, så synes medarbejderne, at det er sjovt. Snakken går også på kontoret, griner Jill Lovén, transport- og logitiskkoordinator hos EasyRecycle.

Det var Jill Lovén, der i samarbejde med nogle kollegaer, udarbejdede aktivitetsplanen. Det inkluderede blandt andet 20 squats for en kop 'motionskaffe', englehop for at måtte printe og fem squats for at gå på toilettet.

- Synes man, at kaffen er for dyr, så kan man dele det med en kollega, griner Jill Lovén.

Se indslaget herunder:

'Sæt igang!'

Torsdag bød også på såkaldt palleløb for medarbejderne, der blev opdelt i tre hold. Og der gik ikke længe, før alle havde blod på tanden.

- Er i klar? Sæt i gang, råber Jill Lovén.

Medarbejderne stormede afsted for at fylde pallerne med kasser, der bagefter skulle bindes ind i folie på pallen, som så blev kørt til en lastbil.

- Jeg tror, vi har en vinder, lød det fra Jill Lovén.

Aktiviteterne giver ifølge Jonas Andreas Nielsen noget godt for medarbejderne, også selvom de taber.

Jonas Andreas Nielsen satte stor pris på de aktiviteter, som motionsugen bød på

- Det holder liv i arbejdspladsen og sørger for, at alle får motioneret, sagde Jonas Andreas Nielsen, chauffør og vareopretter hos EasyRecycle.

Ifølge en undersøgelse foretaget af Statens Institut for Folkesundhed har danskere, der er aktive og indgår i fællesskaber, et bedre mentalt helbred.


Politiets patruljer, uniformerende såvel som civile, er fortsat massivt og synligt til stede flere steder i og omkring Aalborg – og det vil man være en rum tid endnu.

Nordjyllands Politi har siden torsdag aften efterforsket intenst i det skyderi på Grønlands Torv i Aalborg, der udfoldede omkring klokken 21.13.

Her blev to mænd ramt af skud og bragt til sygehuset af et køretøj. De er begge siden blevet meldt uden for livsfare, og de pårørende er ifølge politiet blevet underrettet.

Politiets natlige efterforskning har resulteret i, at i alt seks mænd er blevet anholdt.

'Fuldstændig uacceptabelt'

Først blev to yngre mænd anholdt af politiet klokken 02.39, mens de øvrige fire, der også er yngre mænd, blev anholdt omkring to timer senere.

Både de sårede og anholdte er tilknyttet lokale bandegrupperinger. Dermed er der tale om et internt opgør i et kriminelt miljø.

- De anholdte skal nu afhøres, og vores øvrige efterforskning af sagen fortsætter på fuldt blus i den kommende tid. Vi skal have belyst de nærmere omstændigheder før, under og efter skyderiet. Alle de ansvarlige skal stilles til regnskab for deres handlinger, lyder det fra Vicepolitiinspektør Mads Hessellund, der desuden pointerer.

- Skyderi i det offentlige rum er fuldstændig uacceptabelt.

Politiet kan dog ikke, af hensynet til den igangværende efterforskning, i øjeblikket udtale sig yderligere om, hvad det er, der gør, at politiet sætter de anholdte i forbindelse med skyderiet.

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Foto: Per Frank Paulsen

Fortsat tilstede

Som en følge af politiets efterforskning, der fortsat kaldes omfattende, er politiets patruljer, uniformerende såvel som civile, fortsat massivt og synligt til stede flere steder i og omkring Aalborg – og det vil man være en rum tid endnu.   

- Vi har været til stede på og omkring gerningsstedet i mange timer med henblik på blandt andet gerningsstedsundersøgelse og sporsikring, ligesom vi er til stede ude på hospitalet og på flere andre lokaliteter, som vores efterforskningsskridt har ført os frem til, oplyser vicepolitiinspektøren, der desuden beder borgerne rette henvendelse i sagen til politiet på telefon 114.  

Vagtchef ved Nordjyllands Politi Rene Kortegaard kan desuden tilføje, at man forventer, at nogle af de anholdte skal fremstilles i et grundlovsforhør i løbet af fredagen.


PORTRÆT: Engageret og 'ikke uden et vist temperament'

Foto: Linda Suhr / Frederikshavn Kommune

Birgit Stenbak Hansen, Frederikshavns snart forhenværende borgmester, har haft politik inde på livet hele sit 57-årige liv.

Hendes far, Svend Hansen, var i imponerende 36 år frem til 1998 socialdemokratisk byrådsmedlem i Sæby. Fire år efter hans farvel, i 2002, blev Birgit S. Hansen selv valgt til samme byråd og fortsatte efter strukturreformen i byrådet i den nye Frederikshavn kommune. Det bliver med andre ord for hendes vedkommende til knap 23 år som folkevalgt. 

Det politiske tilhørssted har der aldrig været tvivl om. Hun meldte sig som 13-årig ind i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom og var elevrådsformand på skolen i Volstrup (som hun siden, som kommunalpolitiker, var med til at lukke!).

Efter studentereksamen fra Dronninglund Gymnasium uddannede hun sig i Aarhus til sygeplejerske, inden hun vendte hjem til Vendsyssel. Her virkede hun som sygeplejerske på sygehus, i hjemmeplejen og i lægepraksis, indtil politik blev en fuldtidsbeskæftigelse. 

SF skiftede side

Den nye Frederikshavn kommune, dannet af Sæby, Frederikshavn og Skagen kommuner, fik en turbulent start. Frederikshavns tidligere borgmester, Erik Sørensen (S), fik posten i den nye kommunes allerførste år, men blev i 2009 væltet af en uortodoks konstituering, der, anført af Venstre og SF, gjorde Venstremanden Lars Møller til førstemand.

Birgit Hansen var i samme periode gruppeformand og formåede op til det næste valg at smede et flertal for budgettet sammen uden om den siddende borgmester. Det klinkede til dels skårene mellem Socialdemokratiet og dets tidligere allierede SF, hvilket efter valget i 2013 sikrede Socialdemokratiet, nu anført af Birgit S. Hansen, borgmesterposten.

I et portræt af den nye borgmester hed det dengang, at hun var engageret “og ikke uden et vist temperament”. Begge dele vil de fleste skrive under på, nu da hun forlader byrådet og borgmesterposten.

Birgit Hansen har været en meget, meget synlig og udadvendt borgmester, der har vist flaget i og uden for kommunen. Hun overtog en kommunekasse, der nærmede sig bunden. Med hende for bordenden blev der skåret ned og skåret til, så økonomien blev stærkere - i hvert fald, indtil sagen om havnen nødvendiggjorde et enormt indhug i kommunekassen. 

Rekordhøje stemmetal 

Vælgerne kvitterede med meget høje personlige stemmetal. I 2017 satte 42 procent af alle vælgere i kommunen kryds ud for hendes navn, hvilket var dansk rekord. i 2021 fik hun 40 procent af alle stemmer, hvilket stadig var rekordhøjt.

Udadtil markerede hun Frederikshavn som landets første klimakommune og med projekt Energiby.

De fleste borgere kunne godt lide at have en borgmester, der sjældent havde uld i munden, men tilmed kunne være ganske skarp, når hun ytrede sig. Der blev også lagt mærke til hende og hendes gennemslagskraft i Kommunernes Landsforening, hvis bestyrelse hun i 2018 fik sæde i - og som nu ansætter hende.

Men der var også dem, der syntes, hun, som årene gik, var lidt for rap i replikken. Byrådsmedlemmer i Frederikshavn begyndte at tale om, at de følte sig mobbet. Og man kan også blandt landsdelens andre borgmestre og øvrige byrådsmedlemmer finde dem, der i diverse samarbejdsfora har følt hendes tunge som mere end rimeligt skarp. 

Netop fordi hun selv var kontant, undrede det også nogle, at hun - af alle - som en af begrundelserne for ikke at ville genopstille som borgmester - brugte de skarpe kommentarer, hun på især sociale medier var blevet udsat for. 

Læser man kommentarerne, ER de indiskutabelt voldsomme og en del, vil de fleste mene, langt over stregen. 

Da hun meldte ud, at hun ikke genopstillede, angav hun også tanker, affødt af den konservative partileder Søren Pape Poulsens bratte bortgang, som noget, der havde skubbet til hendes beslutning. Det illustrerede, at selv den mest kontante folkevalgte er et menneske med følelser. 

Borgmestre af Birgit S. Hansens kaliber har tit ikke oplagte kronprinser eller kronprinsesser. Så længe mor eller far sidder ved roret, får partifæller ofte ikke rum til at rage op. 

Hvad bliver eftermælet?

Det betød også, at man måtte uden for byrådet for at finde en ny socialdemokratisk spidskandidat i Frederikshavn i form af det erfarne, tidligere byrådsmedlem Anders Brandt Sørensen. Havde der i den nuværende byrådsgruppe været en oplagt arvtager, kunne vedkommende nu tage over. 

I stedet må kommunen nu i godt et år styres af en vikar. 

Imens afslutter man en advokatundersøgelse af sagen om havnens problemer. 

Der er afdækket artige - læs dybt problematiske - forhold i medierne, senest at en kommunal medarbejder skulle have indrømmet, at problematiske bilag bevidst var fjernet fra det, man gav aktindsigt i.

Det er svært at forestille sig, at en ansat helt af sig selv skulle have disponeret sådan - og sågar efterfølgende bad havnens administration om at følge det kommunale eksempel.

Birgit S. Hansens eftermæle vil blive, at hun var en borgmester, der håndfast og på mange måder kompetent styrede landsdelens nordligste kommune, at hun fik rekord-tilslutning fra vælgerne, og at hun i sjælden grad brændte igennem i mødet med borgerne og den øvrige omverden. Men om det alene bliver hendes eftermæle, afhænger i meget høj grad af indholdet af den igangværende advokatundersøgelse om havnesagen - og om den også afdækker en tvivlsom og magtfuldkommen håndtering af sagen fra borgmesterens side.