Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Efter 10 år med forsinkelser åbner hemmelig bunker: - Folk skal gå derfra med noget til hjertet og hjernen

Direktør for Nordjyske Museer, Lars Christian Nørbach, fortæller om forvandlingen fra bunker til museum i denne uges udgave af Indblik - hos TV2 Nords Pia Beltoft.

Koldkrigsbunkeren REGAN Vest var i mere end 40 år en af Danmarks mest velbevarede hemmeligheder. Nu åbner den som museum, men det har været en besværlig og dyr proces.

60 meter under jorden ligger den gravet ind i bakkesiden i Rold Skov. Konstrueret til at modstå en atombombe på størrelse med Hiroshima.

Herfra skulle regenten, landets vigtigste ministre og mere end 330 andre mennesker videreføre det danske demokrati, hvis den kolde krig blev ’varm’, og atombomber regnede ned over Danmark.

Vi har bygget under verdenshistoriens dyreste periode, så det har været en udfordring

Lars Christian Nørbach, direktør, Nordjyske Museer

I dag tjener den et ganske andet formål. Nu skal den lære nysgerrige turister om koldkrigstiden.

- Vi vil vise folk det ægte og autentiske. De kommer helt ind i regentens eget værelse, kantinen og så videre. Det er hele tanken bag, og det gør det til et helt unikt museum, som vi ikke har magen til i Danmark, fortæller direktør for Nordjyske Museer, der i dag ejer REGAN Vest, Lars Christian Nørbach.

Han fortæller om bunkerens fantastiske historie og de mange udfordringer under forvandlingen til et museum i denne uges udgave af Indblik mandag 28. november – i en samtale med vært Pia Beltoft.

VIDEO: Se Indblik om REGAN Vest allerede nu:

Mange store udfordringer

En atomsikker betonklods bestående af fire ringe på i alt 5.500 kvadratmeter med 232 rum er en udfordring for enhver arkitekt.

Men den virkelig udfordring kommer, når det enorme anlæg skal bygges om til at have en funktion, der ikke var tiltænkt den.

En af de allerstørste udfordringer for Nordjyske Museer var at brandsikre anlægget. Det ligger 60 meter under jorden og er ikke designet til, at folk skal kunne komme hurtigt op af det.

- Vi stødte ind i en række tekniske udfordringer, fordi brandmyndighederne kræver en nødudgang, før de vil godkende anlægget som museum. Her måtte vi tænke kreativt og bruge Georg Gearløs-snilde – vi lavede et nødhejs op gennem et 60 meter langt indsugningsrør, fortæller Lars Christian Nørbach.

Vi vil vise folk det ægte og autentiske

Lars Christian Nørbach

Skyhøje priser

Timingen i forhold til at bygge det nye oplevelsescenter, der er en del af de fem elementer, museet består af, var også meget ringe – fortæller direktøren.

- Vi har bygget under verdenshistoriens dyreste periode, så det har været en udfordring, siger han om coronatiden, hvor materialer steg betragteligt i pris.

Alligevel er projektet nu styret sikkert i havn og klar til at tage imod gæster til februar – takket være kreative kolleger på Nordjyske Museer.

- Hver gang vi er kommet til et benspænd, har jeg tænkt, at dét var det, der kommer til at lægge projektet ned. Men så er en kollega altid trådt til med en kreativ løsning, så vi kan komme videre. Så der er mange gode løsninger på museet i dag, fortæller Lars Christian Nørbach i Indblik.

VIDEO: Dokumentar fra 2017 - kom indenfor i 'den Hemmelige Bunker':

Medarbejderne vidste ikke alt

Fascinationen af den atomsikre bunker er stor, for detaljerne er vilde, og som gæst kommer man helt tæt på de mest centrale rum – blandt andet kongens private værelse og kontrolrummet, hvorfra regeringen skulle styre Danmark sikkert gennem en atomkrig.

Historierne om de mange tavshedserklæringer og dækhistorier, medarbejderne i bunkeren måtte fortælle deres koner og børn for ikke at afsløre hemmeligheden om det enorme byggeri, er også et kapitel, som får gæsterne til at spidse ører.

- Man bildte folk ind, at man var ved at bygge en regionsbunker, som bare var lidt større end de andre. Og så lod man kun den enkelte medarbejder se det område, hvor han selv holdt til, fortæller Lars Christian Nørbach.

10 skarpe om REGAN Vest

  1. Atomsikker bunker, der blev opført i al hemmelighed i årene 1963-1968.

  2. Bunkeren havde til formål at huse både regering, kongehus og forsvar i tilfælde af en tredje verdenskrig, og den har stået klar til netop det i mere end fire årtier.

  3. Anlægget er 5.500 m2 stort og fordeler sig på fire betonringe, der ligger ovenpå hinanden to og to.

  4. Det er nærmest en underjordisk by med plads til 350 personer – fordelt på 232 rum.

  5. REGAN Vest er en forkortelse for Regeringsanlæg Vestdanmark.

  6. Bunkeren kan modstå en mindre atombombe.

  7. REGAN Vest er bygget ind i en kridtbakke og ligger på det dybeste sted ca. 60 meter under overfladen.

  8. Anlægget rummer alt, hvad der skal bruges for at holde en hverdag kørende; køkken, depotrum, lægeklinik, maskinrum m.m.

  9. 2014 valgte Kulturstyrelsen at frede anlægget, som i dag står komplet med alt originalt interiør. Fredningen var det første skridt mod at åbne REGAN Vest for offentligheden.

  10. Det nye museum åbner 13. februar og består af elementer, hvoraf bunkeren er den primære attraktion. Det har modtaget omkring 74 millioner kroner i tilskud fra ni aktører og et årligt driftstilskud fra den danske stat på 2,6 millioner kroner.

Kilde: Realdania.dk

Gæsterne skal blive klogere

Men det er fortællingen om demokratiet, der er bunkerens vigtigste budskab, mener museets direktør.

- REGAN Vest er meget mere en demokratifortæling, end det er en koldkrigsfortælling. Anlægget afspejler demokratiet, som skulle leve videre under en krig, og det er det, vi prøver på at lave som hovedfortælling, siger han.

Nordjyske Museer har på de første godt tre uger solgt 8.500 billetter til REGAN Vest, der åbner 13. februar 2023. Direktøren ved godt, hvornår han betragter sit nyeste værk som en succes.

- Når vi er lykkedes med at give gæsterne en emotionel oplevelse og er blevet klogere. Vi vil gerne have, folk går derfra med noget til hjertet og hjernen.

VIDEO: Se første spadestik til det nye museum ved REGAN Vest:


Breaking

Skinnebrud i Vendsyssel: Ingen tog på strækningen før lørdag morgen

Foto: René Ryom

Nedbruddet forventes først at være repareret lørdag morgen.

Der kører i øjeblikket ingen tog mellem Hjørring og Frederikshavn.

Det fortæller driftschef ved Nordjyske Jernbaner, Stinne Hjorth Dalsø.

- Al togdrift er indstillet indtil i morgen, der er indsat togbusser på strækningen. Der kører to i hver retning hele tiden, fortæller driftschefen.

Årsagen er, at der er et skinnebrud et sted på strækningen mellem Tolne og Sindal.

Meldingen om skinnebruddet kom kort før klokken 08 fredag morgen, og det er formentligt udløst af de kolde temperaturer.

- Om vinteren når der kommer frost, er det ikke unormalt, at der kommer et brud på skinnerne. Vi går fra at der har været lunt til meget koldt, siger driftschefen.


Det er nøjeren! Emil og Mikkel møder mor til døde tvillinger

Emil og Mikkel Trier tror på, at der er mere mellem himmel og jord.

Youtube-tvillingerne Emil og Mikkel Trier får sig flere ubehagelige oplevelser, da de er gæster i tv-programmet ’Er der nogen?’

De sidder i et kulsort lokale på hver deres stol med ryggen mod hinanden.

Der er i en stor teatersal på Det Hem'lige Teater i Aalborg.

Der er ingen forestilling. Stolerækkerne er tomme, og der er bælgragende mørkt.

Det eneste lys er det, der er i det måleudstyr, der står foran tvillingerne Emil og Mikkel Trier.

Det registrerer ifølge spøgelsesjæger Mikkel Egelund, hvis et spøgelse eller en ånd er i nærheden.

Se tredje afsnit af 'Er der nogen?' herunder:

Flere hundrede døde

Tvillingerne Emil og Mikkel Trier, der blandt andet er kendt fra Forræder og Youtube, er taget med spøgelsesjæger Mikkel Egelund på spøgelsesjagt på Det Hem'lige Teater.

- Det er nøjern, siger tvillingerne flere gange.

Stedet var efter anden verdenskrig en flygtningelejr for tyske flygtninge.

Og i løbet af 1940'erne år døde angiveligt flere hundrede mennesker i lokalerne.

Emil Trier. Foto: Lotta Lemche/TV 2

Flere af de døde flygtninge går igen ifølge spøgelsesjæger Mikkel Egelund, blandt andre pedellen Niels, der hang sig selv på loftet, og en lille pige, der griner og græder.

Men så er der også Erna.

Mikkel Trier. Foto: Lotta Lemche/TV 2

Erna var en gravid kvinde, der ankom til stedet i marts 1945.

Hun ventede sig tvillingedrenge, som Emil og Mikkel Trier, men begge tvillinger døde under fødslen, og det gjorde Erna også.

Mikkel Egelund vil forsøge at lokke hende frem med Mikkel og Emil Trier som lokkemad.

Og måske virker det.

I hvert fald ringer dødsklokken foran Emil igen og igen i det mørke lokale. Og ingen rører ved den.

- Jeg blev faktisk født død, men blev genoplivet, fortæller Emil Trier undervejs.

Se, hvordan spøgelsesjagten går i tredje afsnit af 'Er der nogen?' herunder:


Hold på hat og vanter: Det bliver hamrende koldt i dag

Foto: Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Arkivfoto

Hvis du ikke allerede har fundet vinterjakken og halstørklædet frem, så er fredag morgen en rigtig god anledning til det.

For selvom solen kommer til at stå højt på himlen her i starten af dagen, så er får Nordjylland 'varmt kakao-vejr' udenfor.

- Der er temperaturer helt ned til minus otte grader med sne og isglatteveje rundt om i Nordjylland, lyder det fra Andreas Nyholm, meterolog og vært på TV 2 Vejret.

Se hele vejrudsigten her:

En bidende kold dag

Selvom det dog bliver en anelse varmere op ad dagen, så bliver vi altså omkring frysepunktet, og der kan komme sne flere steder efterhånden som vi når eftermiddagstimerne.

- Ud på aftenen vil der dog komme en opklaring, men også en tiltagende vind, fortæller Andreas nyholm.

Går du derfor glip af den varme kakao her til morgen, så er der stadig rig mulighed for at hygge med det i aften, hvor temperaturen igen går et godt stykke i minus.

Er du nysgerrig på, hvordan vejret bliver i dit område? Spørg Solvej Vindblæs!

Vejret tre timer frem
Vejret senere

Skal der bygges nyt i Birkelse? Lokalplan er sendt til høring

Arkivfoto

Kommunalbestyrelsen i Jammerbugt Kommune forsøger med den nye plan at anlægge to nye byggegrunde.

Tranumvej, Gl. Landevej og Bindeleddet i Birkelse. Imellem de tre velkendte veje i Birkelse ligger lokalplanområdet, der nu skal erstattes af den nye plan.

- Formålet er at opdatere plangrundlaget i området og give mulighed for nye byggegrunde ved Skolevangen, skriver Kommunalbestyrelsen i en pressemeddelelse.

Foto: Kommunalbestyrelsen, Jammerbugt Kommune

Der er angiveligt taget hensyn til, at områdets karakteristika bevares - og nu skal den altså så til høring i de næste otte uger.

Har du en holdning til den nye lokalplan? Du kan afgive dit høringssvar på kommunens hjemmeside.


Nordjyllands Politi advarer: Kør forsigtigt

Foto: Arkivfoto/Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Arkivfoto

Vinterkulden har for alvor lagt sig over det nordjyske landskab - og selvom det endnu ikke har givet anledning til uheld natten til i dag, så advarer politiet alligevel morgen trafikanterne.

- Der er blevet saltet i hele kredsen i løbet af natten. Kør forsigtigt i morgentrafikken, det kan stadig være glat, skriver Nordjyllands Politi på det sociale medie X.

Fredag morgen står temperaturen på -6 grader, så det handler også om at få både vanter, hue og halsedisser på, hvis du bevæger dig ud på cykel.

Uanset hvordan du skal til og fra i dag, skal du ifølge Vejdirektoratet også passe på.

- Det betyder risiko for sne- og isglatte veje i hele landet, så vær opmærksom, hvis du skal ud at køre og kør efter forholdene, skriver de på deres hjemmeside.

Er du nysgerrig på vejret? Spørg Solvej Vindblæs, hvordan det står til ved dig.

Vejret tre timer frem
Vejret senere