Unge mødre er ’yt’: Nybagte mødre bliver ældre og ældre
Foto: Morten Nymand / Ritzau Scanpix
Antallet af helt unge mødre under 19 år er i dag blot 0,6 procent af alle fødsler.
På bare 40 år er andelen af nybagte mødre under 25 år faldet fra 38 til 9 procent, viser ny undersøgelse. I dag er en kvinde i gennemsnit knap 30 år, når hun bliver mor for første gang. Kvinderne prioriterer frihed og uddannelse, vurderer eksperter.
Vi lever længere og længere, og derfor er der også sket et naturligt skred i, hvornår vi vælger at stifte familie.
I 2019 var der nemlig markant færre yngre mødre end for 40 år siden. I 1979 blev hele 38 procent af alle børn født af en mor under 25 år, men i 2019 var det kun tilfældet for 9 procent.
Det viser en ny undersøgelse foretaget af KL’s nyhedsbrev Momentum.
Og de nordjyske kvinder er ingen undtagelse. En del af tendensen skyldes, at vi lever længere, og så prioriterer kvinderne at få sig en uddannelse, inden de får børn.
- Andelen af unge, der tager en uddannelse, er steget meget kraftigt, og det gælder især blandt kvinder. Det har betydet, at vi har set en bevægelse mod, at man udskyder forældreskabet, til man har fået sin uddannelse på plads, siger Karen Margrethe Dahl, der er senioranalytiker ved VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
De helt unge mødre ’findes’ nærmest ikke længere. I 1979 blev 5,6 procent af alle børn født af mødre under 19 år. I 2019 var tallet kun 0,6 procent.
Flest unge mødre i Læsø Kommune
I Nordjylland er tendensen den samme – antallet af nybagte mødre under 24 år er faldet kraftigt.
Læsø er den kommune, der fortsat har de fleste unge mødre. Her er hver fjerde nybagte mor i 2019 under 24 år. På øen har man ingen nybagte mødre over 40 år.
Morsø er den nordjyske kommune med færrest unge mødre. Kun 9 procent af de nybagte mødre sidste år var under 24 år. Her er langt størstedelen (90 procent) af mødrene mellem 25 og 39 år, når de føder første gang.
’Gamle’ mødre kan få det svært
At langt flere kvinder i dag end for 40 år siden prioriterer karrieren og frihed først – og dernæst børn – har en pris.
Rent fysisk er det langt sværere at blive gravid som 40-årig end i tyverne, hvor fertiliteten er på sit højeste.
- Vi bliver ældre som befolkning, og det kan være, at flere tænker, at de har tid nok og derfor bruger længere tid på at være unge. Men deres fertilitetslængde er ikke blevet længere, end den altid har været. Man er stadig kun frugtbar fra midt i teenageårene til man cirka er 40 år, og med årene får man sværere, siger Ulla Dupont, der er formand for Forening for ledere af sundhedsordninger for børn og unge i Danmark (FALS).
Og så er der det mentale. For når man har brugt så mange år på at forestille sig, hvordan det skal blive, når man endelig får sine børn i en sen alder, så er der også flere ting, der kan skuffe, mener Ulla Dupont.
- Vi oplever oftere i den gruppe en frustration over ikke at have fået det perfekte barn, som passer ind i det perfekte liv, de havde i forvejen. De er også usikre og har brug for meget råd og vejledning til, hvordan man skaber plads til det nye lille barn i familien, siger hun.