Tørke truer det nordjyske landbrug - håber på tordenbyger
Sommer og varme skaber problemer for de nordjyske landmænd, som kæmper med at holde liv i deres afgrøder.
Der er fuld sommersol på vej til Nordjylland med temperaturer på op til 26 grader.
Og det er til stor glæde for langt de fleste nordjyder, men for lige præcis én befolkningsgruppe, er det ikke det mest optimale.
- Det ser slemt ud, fordi de tørkepletter, vi kan se her nu, kommer ikke til at give noget, uanset hvad der sker. De er døde. Så det er træls. De andre vil også tage skade. Det er bare svært at bedømme lige nu, hvor meget skade det tager, fortæller Niels Kristian Oien, der er landmand og ejer af 400 hektar jord ved Hørby.
Kan få konsekvenser
Tørken kan ende med at koste dyrt for landmændene landet over. Flere afgrøder kan nemlig ikke blive ved med at overleve de mange dage, uger eller måneder uden vand. Men ikke nok med det, så kan det også blive altafgørende for de kommende rødder.
- Det er svært at se, og det er svært at spå om, hvor meget der er skadet, før vi kører mejetærskeren ud. Men lige nu sætter afgrøderne kerner, og der skal vi bruge vand for at fylde op. Og det er specielt i vores frømarker, fortæller Niels Kristian Oien.
Selvom tørken ikke er sjov for nogle, så har Niels Kristian Oien dog mest sympati for de landmænd, som har sået sent i år.
- De døjer med at få det til at spire nu. Vi er lidt bedre med her, fordi vi har sået tidligere, konstaterer Niels Kristian Oien.
Værre for hver dag
Emil Christensen er planteavlskonsulent hos Landbo Nord, og han oplever også, at tørken i Nordjylland er slem.
- Det er klart, at det ser værre og værre ud dag for dag. Heldigvis startede vi året med en god mængde vand i jorden, men det er klart, at som dagene går, så minskes den pulje.
- Det bliver værre og værre, understreger han.
Hvor slemt kan det gå hen at blive?
- Det er svært at spå om. Det kommer jo fortsat an på vejret fremover. Vi har før set de her tordenbyger, der kan opstå, og det er jo lidt det, vi går og håber på nu. Men det er klart, at hvis ikke der kommer mere vand før høst, så bliver det en tør omgang, konstaterer Emil Christensen.
Hvor meget kan avlerne selv gøre? Er det ikke bare at vande sådan et mark her?
- Det kan man jo sige, men det kræver, at man har en vandningstilladelse og noget udstyr. Det er ikke noget, man bare lige får. Det er klart, at dem, der har det, vander på fuld tryk nu, men dem, der ikke har det, har ikke så meget at gøre, pointerer han.
Tørken har derudover også allerede givet anledning til flere brande og en høj brandfare i Nordjylland.