Ti ministre på ti år: Landmænd og fiskere sukker efter arbejdsro
Da Rasmus Prehn for nylig blev udnævnt som ny fødevareminister, var det tiende gang på ti år, at landet fik en ny fødevareminister. Den hyppige ministerudskiftning giver uro hele vejen ud i staldene og på fiskekutterne.
Da formanden for Strandby Fiskeriforening fik nyheden om at fødevareminister Mogens Jensen (S) skulle skiftes ud med Rasmus Prehn (S), var det en følelse af deja-vu, der ramte ham. Claus Hjørne Pedersen har været formand for fiskeriforeningen i omtrent 10 år, og han har set ministre komme og gå.
- Jeg tænkte: "Aahh nu igen". Vi har bestemt ikke været enige i Mogens Jensens dagsorden, men det giver altid uro, når ministeren skiftes ud. Hvad skal der så ske, siger Claus Hjørne Pedersen.
Rasmus Prehn er de tiende fødevaremister på 10 år. Tre af ministrene i den tid blev tvunget til at gå, fordi de var involveret i skandalesager. Mogens Jensen røg efter sin håndtering af minksagen. I den tidligere regering måtte Venstres Esben Lunde Larsen give slip på fiskeriområdet efter sagen om kvotekongen, og før det kostede landbrugspakken Eva Kjer Hansen (V) taburetten i Fødevareministeriet.
Manddomsprøven
I følge TV2 Nords politiske analytiker, Søren Wormslev, er Fødevareministeriet vanskeligt at bestride, fordi det er meget teknisk og fordi ministeren skal tage hensyn til både producenter, forbrugere og miljø.
- Man kan sige, at det er et ministerium, der trækker tænder ud. Det er en manddomsprøve, uanset om man er en mand eller en kvinde. Det er ikke let for en minister på det her område at gøre alle tilfredse. I virkeligheden handler det måske om at sørge for, at ingen af parterne bliver rigtig utilfredse, siger Søren Wormslev.
Landmand Lars Pedersen fra Brønderslev er enig. Han har flere gange haft besøg af ministre. Han mener, det er svært for en minister at nå at udrette noget, hvis man kun har posten i godt et år, og det betyder også at embedsmændene får stor magt.
- Generelt er det godt at have nogle år til at blive fortrolig med erhvervet og med organisationen, og hvordan det hele skal samarbejde. Det er sgu svært, hvis man kun sidder der et års tid, siger Lars Pedersen.
Søren Wormslev hæfter sig også ved, at en del af fødevareministrene ikke har haft ret meget kendskab til området, inden de er blevet ministre.
- Nogle enkelte af dem, der er blevet fødevareministre, har haft en baggrund hvor de ved noget om det, men mange har ikke. Det betyder blandt andet, at embedsmændene får ganske stor magt, siger Søren Wormslev.
Først den ene vej og så den anden vej
Landbruget og fiskeriet har gennem tiden hørt til under forskellige ministerier. Først blev Fødevareministeriet og Miljøministeriet samlet under et. Nu bliver det skilt ad igen. En overgang var fiskeriet lagt ind under Udenrigsministeriet, og al den udskiftning giver også uro.
- Det er mange ministerier, vi har været under i den seneste tid. Det giver uro og hver gang man flytter, så taber man noget på gulvet, og hvad er det for nogle embedsmænd, vi skal beholde. Får vi lov til at beholde dem, der er fiskerisagkyndige, spørger Claus Hjørne Pedersen.
Rasmus Prehn (S) har historikken i mod sig. Som ny minister står overfor en opgave med grøn omstilling i landbruget, brexit og erstatning til minkavlerne. Han har sagt, at han først vil lytte.
- Hvis man gerne vil være en af de fødevareministre, der sidder i mange år, så er det nok vældig klogt, at man starter med at lytte, men man kan ikke nøjes med at lytte, siger Søren Wormslev.