Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Se billederne: Spektakulært skelet fundet

Udover, at man kan datere skelettet tilbage til middelalderen, er det for tidligt at sige meget andet om fundet.

- Det er vanvittigt spændende.

Så stor er begejstringen hos Bennedicte Rottbøll, der er presseansvarlig for Børglum Kloster.

Man har nemlig for nyligt gjort en særlig opdagelse i forbindelse med, at klosteret skal restaureres, som TV2 Nord tidligere har fortalt om.

Dengang havde man fundet fire grave og flere skeletrester. Nu har man fundet en uforstyrret grav, der dateres tilbage til middelalderen.

- Vi har tidligere fundet nogle løse knogler, som har ligget umotiveret rundt omkring. Det vi har fundet nu, er en helt uforstyrret grav, hvor personen ligger, som han lå dengang, han blev begravet, forklarer Bennedicte Rottbøll.

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Giver blod på tanden

Udover, at man kan datere skelettet tilbage til middelalderen, er det for tidligt at sige meget andet om fundet.

- Arkæologerne kommer til at arbejde de næste syv dage, hvor jeg håber, at vi kan få afklaret mere om, hvem personen er, og komme det nærmere, hvornår personen levede, konstaterer hun.

Fundet er ikke kun spektakulært, fordi det er et helt skelet. Også placeringen er nemlig overraskende.

- Jeg havde slet ikke forventet at finde det, vi fandt, fordi det her område, vi graver i, er meget forstyrret med en meget skarp hældning. Så jeg var jo lidt nervøs for, at der ikke var noget, der havde overlevet middelalderligt. Men nu kan vi se, med den her person, at det giver mulighed for, at der er andre grave, der ligger uforstyrret langs kirkemuren, pointerer Bennedict Rottbøll.

- Så det giver jo lidt blod på tanden, afslutter hun.


Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Hackergruppen, Kalmarunionen, er nummer et på verdensranglisten over bedste 'white-hat hackere' på konkurrenceplan.

Teknologi, koder og onlinesystemer kan for nogle bare være en masse skiftende tal, eller noget Fanden har skabt. Men for andre er det en invitation til kreativitet, hjernegymnastik og fællesskab.

Den nordjyske hackergruppe, Jutlandia, er en forening, hvor primært unge kommer for at dygtiggøre sig inden for et felt, der er utrolig meget snak om netop i disse dage.

- Vi holder en masse oplæg omkring cybersikkerhed og arbejder fælles for at blive dygtigere til det, fortæller Thomas Mulvad.

Se hele indslaget om Jutlandia, Kalmarunionen og cybersikkerhed her:

Hacking.. men lovligt!

Jutlandia bliver hjulpet godt på vej af Kalmarunionen, der afsluttede 2024 med en placering øverst på verdensranglisten over 'white-hat hackere'(lovlig hacking) på konkurrenceplan.

- I konkurrencerne fik vi opgaver, hvor vi eksempelvis skulle hacke google-chrome. Da vi fik adgang til det, fortalte konkurrencen det til dem, så de kunne lappe det hul, som hackergrupperne fandt, fortæller Henrik Bjerre Nielsen, der er fungerende medlem af Kalmarunionen.

Henrik Bjerre Nielsen har været medlem af Kalmarunionen i fem år.

Erfaringerne fra det miljø er noget, som Henrik Bjerre Nielsen tager med sig til Jutlandia.

- Jutlandia er et rigtig godt sted at starte (hvis du har interesse for hacking - red.), og hvis man så har mod på det senere hen, kan man jo så komme ind og lege lidt mere med de tungere drenge, lyder det fra Henrik Bjerre Nielsen.

Hamrende vigtigt

De mange talenter, der eksempelvis dukker op hos Jutlandia og Kalmarunionen, er ifølge professor i cybersikkerhed på Institut for Elektroniske Systemer ved Aalborg Universitet, Jens Myrup Pedersen, også hamrende vigtige at dyrke.

- Cybertruslen mod Danmark er meget høj og kommer fra mange forskellige steder. Den kommer, fordi vi er blevet meget mere digitale og på grund af den geopolitiske situation, som vi står i lige nu, fortæller han.

Heldigvis, mener han, at vi i Danmark er godt med, når det kommer til uddannelse af de cybertalenter, vi blandt andet har i Nordjylland.

- Vi er jo et lille land, og alligevel formår vi at finde, udvikle og fastholde så mange talenter. Det er rigtig stærkt gået, siger Jens Myrup Pedersen.


Rotteplage får kommune til at opruste mandskab: Eksplosiv stigning i rotteanmeldelser

Foto: Niels Yuri Iltchenko Rasmussen / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Mortalin, der bekæmper rotter for Aalborg Kommune, har ansat 11 flere medarbejdere for at komme problem til livs - også forvaltningen har oprustet.

- Det kan man se, det er gnavet lidt af - rotterne elsker sådan noget her.

Sådan siger Jens Riise Dalgaard, der er miljøchef i Aalborg Kommune.

Aalborg Kommune står overfor noget af et problem. Kommunen er - som mange andre danske kommuner - overrendt af rotter, der mæsker sig i blandt andet agern og nedfaldne æbler.

- Rotter er meget svære at bekæmpe, fordi de er simpelthen utroligt tilpasningsdygtige. Og de passer godt sammen med mennesker, fordi vi har en masse affald, der lige netop er mad for rotterne, lyder det fra miljøchefen.

Og den øget føde har netop været med til at øge bestanden af rotter i Aalborg Kommune, der i 2024 fik sit største antal henvendelser om rotter siden 2020.

I 2024 fik Aalborg Kommune 8005 rotteanmeldelser. Det er 2629 flere anmeldelser, end kommunen fik i 2023. I november og december måned alene fik kommunen 2018 anmeldelser om rotter.

Flere fængere og flere i forvaltningen

Det har fået Mortalin, der bekæmper rotter for Aalborg Kommune til at opruste sit mandskab. Hvor der normalt er ni medarbejdere hos firmaet, er der nu 20 mand, der bekæmper rotter i Aalborg Kommune. Faktisk har de så travlt hos Mortalin, at det ikke er muligt for TV2 Nord at komme med ud på en opgave og se hvordan, man bekæmper rotter.

- De gør det rigtigt godt, men det er svært at følge med, siger Jens Riise Dalgaard.

Se hele indslaget om rotteplagen her.

Og det er ikke kun Mortalin, der har været ude at ansætte flere som følge af problemet. Også i forvaltningen har rotteproblemet betydet flere ansættelser.

Rotter kan overføre cirka 50 sygdomme, som er farlige for mennesker, og derfor er det lovpligtigt at melde det til kommunen, hvis du ser en rotte på din ejendom.

Håber, det snart topper

Men som borger er der også meget man selv kan gøre for at komme problemet til livs, lyder det fra miljøchefen.

- Man kan lade være med at putte madrester i kompostpotter, og man kan fjerne nedfaldsfrugter. Når man fodrer fugle og dyr, kan man have foderet i en lukket beholder, og så kan man holde sine døre og vinduer lukket, siger Jens Riise Dalsgaard.

Hvordan rottebestanden kommer til at se ud de kommende måneder i Aalborg Kommune, ved man ikke helt. Men de håber.

- Vi har et håb om, at vi får noget vinter, og at det derfor topper og begynder at falde igen.

Har I nogle forventninger i forhold til, hvilken vej det kommer til at gå, eller er det bare håb?

- Det er mest håb, og så også en forventning om, at når vi kommer ind i marts måned, måske allerede i februar eller marts, så vil det begynde at falde, siger miljøchefen.


Mors mareridt er slut: Selskab dropper anke i sag, hvor hun mistede sin datter

Foto: Privatfoto og Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Til venstre i billedet ses Juline Seberg, som døde i en brand 4. marts 2021. Til højre ses hendes mor, Monika Seberg.

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Meget omtalt dødsbrand fra Thisted får ikke et nyt kapitel i landsretten. Udlejningsvirksomheden har trukket sin anke, og dermed står en byretsdom fra december ved magt. Det har moren til den afdøde været uvidende om i otte måneder.

For Monika Seeberg har de seneste fire år været noget af et mareridt.

4. marts 2021 døde hendes datter, Juline Seberg, i en brand i et lejlighedskompleks i Thisted, og siden da har kampen for at få placeret et ansvar hængt over hendes hoved.

Sagen fik ellers et foreløbigt punktum 7. december 2023, da boligselskabet Munke Bolig, som var datterens udlejer, blev idømt en bøde på 10.000 kroner for ikke at have ordentligt styr på brandsikkerheden. Kort efter valgte Munke Bolig dog at anke sagen, men nu kan vi her på TV MIDTVEST fortælle, at selskabet har valgt at trække anken tilbage.

Dermed står byrettens dom til troende, og det får Monika Seberg til at ånde lettet op.

- Jeg er glad og lettet over, at afslutningen er kommet. Det er det, jeg har ventet på, siden Munke Bolig ankede sagen for mere end et år siden. Nu kan jeg sige til mig selv, at der blev vist Juline lidt retfærdighed, og at nogen er blevet stillet til ansvar for de svigt, de har begået. Det giver mig noget ro i maven, fortæller Monika Seberg.

Branddøre var sat ud af spil

Byrettens dom blev baseret på, at der var kiler i branddørene, så de ikke kunne lukke. Det gjorde, at røgen uhindret kunne sprede sig fra 1. sal, hvor branden begyndte, og til resten af bygningen.

Juline Seberg blev fundet livløs på 2. sal og døde senere af røgforgiftning. Og ifølge retten var de åbne branddøre altså med til at udsætte beboerne for fare.

I retten forklarede Lone Færch, der er medejer af Munke Bolig, at hun havde oplevet, at branddørene på nær en enkelt gang altid var lukkede. I det tilfælde havde hun påtalt det over for viceværten.

Viceværtens forklaring lød dog anderledes, for han fortalte, at branddørene ofte stod åbne med kiler, men at det var beboerne, der gjorde det. Han havde ellers smidt flere trækiler væk, men efter han havde gjort det, fremskaffede beboerne nogle nye, sagde han i retten.

Begge forklaringer valgte retten dog at tilsidesætte, og der var da også flere vidner, som i retten sagde, at branddørene altid stod åbne. Vidnerne talte blandt andet flere beboere.

For store omkostninger

Munke Bolig blev i byretten dømt for en anden paragraf end den, der stod i anklageskriftet, og derfor valgte selskabet at ville afprøve dommen i landsretten. Så langt kommer sagen dog ikke, for nu har Munke Bolig selv valgt at droppe den.

- Vi er kommet frem til, at omkostningerne omkring en ankesag i høj grad vil overstige den bøde, som er givet. Det er altid en overvejelse, om man vil kæmpe for det, man mener, er rigtigt, eller om man vil tage bøden og så opgive sagen. Min klient mener stadig, at de ikke kan bebrejdes, oplyser Poul Gade, der er forsvarsadvokat for Munke Bolig.

Betyder det så, at selskabet tager det fulde ansvar?

- Der er ikke noget ansvar at placere. Min klient blev dømt for at overtræde bygningsreglementet, og så får man en bøde, men derfor er det ikke ensbetydende med, at ansvaret for det ulykkelige, der er sket, tilfalder dem.

Anede ingenting i otte måneder

Monika Seberg har først fået beskeden om, at ankesagen er droppet, efter TV MIDTVEST har overbragt hende nyheden. Det sker, efter vi er kommet i besiddelse af retsbogen fra Vestre Landsret. 

Den fortæller, at det var helt tilbage i maj 2024, at Munke Bolig meddelte, at anken blev trukket tilbage.

Vestre Landsret oplyser, at der i denne sag har været to parter, nemlig politiets anklagemyndighed og Munke Bolig. Begge parter er blevet oplyst om, at anken er trukket tilbage, men fordi Monika Seberg kun var vidne i sagen, har hun altså ikke fået noget at vide.

- Jeg er skuffet over, at der ikke er nogen, der har tænkt på at give mig besked. Jeg tænker ikke, der ligger onde hensigter bag, men det har været otte lange måneder for mig. Så det havde været rart at få beskeden tidligere, lyder det fra Monika Seberg.

Monika Seberg overvejer nu at søge erstatning for at dække de udgifter, hun har haft i forbindelse med begravelsen af sin datter. Det vil hun drøfte senere med sin advokat.


Umage makkerpars vilde drøm koster 25 millioner kroner

Foto: Michael Andersen / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Palle og Asger drømmer om at køre Le Mans.

Det er ganske få år siden, 52-årige Palle Birk Nielsen fra Brønderslev befandt sig på en gokartbane for første gang.

Han var til sin kammerats polterabend, og to ting har brændt sig fast i hans hukommelse fra den dag.

Det ene var synet af hans ven, der iført mankini kørte gokart. Det andet var følelsen, da han for første gang selv satte sig bag rattet og drønede afsted.

- Jeg var fanget med det samme. Der kunne være gået en bombe af ved siden af mig, og jeg ville ikke have registreret det, siger Palle Birk Nielsen.

Se første afsnit af ”Drømmen om Le Mans” her – artiklen fortsætter under programmet.

Voksen-skældud - Drømmen om Le Mans (S1:E1)

Knokler benhårdt

På Vandel Gokartbane ved Billund mødte Palle den 20-årige gokartkører Asger Radsted.

I modsætning til Palle har Asger stor erfaring og flere podiepladser bag sig. Blandt andet tog han titlen som dansk mester i udlejningsgokart i 2021, og han drømmer om at leve af at køre ræs.

Trods aldersforskellen på 32 år faldt de to i snak og aftalte, at Palle kom i lære hos Asger.

Hurtigt stod det klart for Asger, at Palle kunne noget særligt på gokartbanen. Ikke mindst fordi, Palle var villig til at træne benhårdt og lære af sine fejl.

- Det er sjældent, man ser nogen, der starter i så sen en alder som Palle, som så kører fra mange af dem, som har kørt i årevis, siger Asger Radsted.

Ambitiøst mål

Palle Birk Nielsen, der til daglig er underviser på Aalborg Handelsgymnasium, betegner sig selv som en dampmaskine.

Når han sætter sig noget for, så gør han alt, hvad han kan, for at nå i mål med projektet.

Blandt andet kører han 2,5 time hver vej til træning med Asger – og så har han smidt 25 kilo muskelmasse og væske. Hvis køreren vejer for meget, koster det nemlig sekunder.

Palle Birk Nielsen før han smed 25 kilo muskelmasse og væske. Foto: (Privatfoto)
Palle Birk Nielsen efter at have smidt 25 kilo muskelmasse og væske. Foto: (Privatfoto)

Dén kampgejst får han brug for i de kommende år. For Asger og Palle har sat sig et meget ambitiøst mål.

- Vi vil gerne sidde i en GT3-racer til Le Mans om fem år. Det er drømmen, siger Palle Birk Nielsen.

En dyr drøm

Makkerparrets plan er at købe sig ind på et hold hos langdistanceracerkøreren Mikkel O. Pedersen, som tre gange før har deltaget i det legendariske 24-timers Le Mans-løb.

Desuden skal de finde en tredje kører.

Og som bekendt er motorsport alt andet end gratis.

- Bilen koster omkring 250.000 euro. Kører vi en forskærm af, koster den måske 2-300.000 kroner. Vi skal regne med at bruge op mod en million kroner om året bare på dæk, forklarer Palle Birk Nielsen.

I alt forventer de, at de skal bruge 25-30 millioner på at realisere drømmen.

Pengene har de ikke selv, så derfor er det altafgørende at få sponsorer til at tro på idéen og se værdien i at støtte det umage par.

- Hvis vi ikke prøver, så er det sikkert som amen i kirken: så lykkes det aldrig, siger Palle Birk Nielsen.

Se ”Drømmen om Le Mans” længere oppe i artiklen eller på TV 2 Play.


Soulshock flygtede fra flammehav ved hjemmet i Hollywood

Foto: Bax Lindhard & David Swanson / Ritzau Scanpix

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Hjemmet i Hollywood er bygget af træ - men det står endnu. Desværre er alle ikke lige så heldige.

Lige nu raser skovbrande i Los Angeles i USA. Over 180.000 mennesker er blevet evakueret og naturbrandene har indtil videre kostet mindst 10 menneskeliv.

En af de evakuerede er Carsten Schack fra Gug. Men de fleste kender ham formentlig som sangskriver, producer og dj Soulshock. Han har i 48 timer været evakueret, men er nu lykkelig over at være kommet hjem - og at der faktisk stadig står et hjem i Hollywood Hills, hvor han bor med sin kæreste Tracie Spencer og sin 20-årige søn.

At naturbrandene pludselig er kommet til Hollywood Hills, hvor han bor, opdager han ikke selv.

- Jeg er i bad og min husholderske er ved at gøre rent. Pludselig hamrer hun på døren og råber, at ilden er her nu. Da jeg kommer ud trækker hun mig ind på min søns værelse, som vender mod bjergsiden, og der kan vi se flere meter høje flammer, fortæller han til TV2 Nord.

Luften er grå og fyldt med røg

Carsten snakker hurtigt. Han har meget på hjerte, og der er ingen tvivl om, at de seneste døgn har været traumatiske for ham og familien. Og man forstår det godt. Billederne fra LA ser voldsomme ud. Og præsident Joe Biden siger, at scenerne fra Los Angeles minder ham om en ”krigszone”.

Husholdersken drøner afsted væk fra huset, da hun har gjort Carsten Schack opmærksom på faren. Hurtigt får Carsten fat i sin kæreste, beder hende om at tage de vigtigste ting med det samme, og så kaster de sig ind i bilen og begynder at køre ned ad bjerget, de bor på. Der er en stemning af panik i bilen.

- Da vi kommer uden for er luften fyldt med gløder, sådan er det, når man er tæt på en brand. Jeg har stadig små sår i ansigtet. Det var chokerende, fortæller han.

Panikken bliver ikke mindre af, at flere har fået samme idé. Nemlig at køre ned ad de smalle veje i Hollywood Hills. Der opstår trafikkaos, som desuden besværliggøres af, at brandfolk afspærrer vejen, så de hurtigere kan komme i gang med arbejdet. Og endnu værre bliver det, da det går op for Carsten, at sønnen Nicolaj er på arbejde i et musikstudie på den anden side af bjerget, de bor på.

- Det var næsten noget af det værste at få ham igennem. Der er flammer omkring mig, og forestil dig, at du skal have din søn ned gennem alt det. Man går i panik.

En time efter Carsten og Tracie har forladt hjemmet, er de genforenet med Nicolaj længere nede i Los Angeles og de omfavner hinanden. Men så opstår spørgsmålet - hvor skal de tage hen? Hele byen brænder og hotellerne er der ikke plads på.

Derfor tager familien ud af byen, og syd for LA i New Port Beach, lykkes det familien at få hotelværelser.

Det sidste, de så, var flammerne

På hotelværelset frygter de, at der ikke er noget at komme hjem til. Huset er nemlig af ældre dato, og det er bygget af træ for at være modstandsdygtigt overfor jordskælv, som også finder sted i LA fra tid til anden. Usikkerheden om husets tilstand bliver ikke mindre, da Tracie fortæller, at hun havde kigget tilbage mod huset, da Carsten kørte dem væk derfra, og det eneste hun kunne se, var flammerne.

Men efter et døgn på hotel bliver evakueringen løftet, og sammen tager de hjem.

- Da vi kørte op ad bjerget igen, troede jeg ikke, der var hus. Da jeg så taget på huset, råbte jeg af glæde, siger han.

Og han er stadig glad. Selvom der ligger aske over alt som et fint lag sne, og selvom huset har fået sodskader fra flammerne, priser han og familien sig lykkelige over, at der er noget at komme hjem til.

- Jeg er næsten ligeglad. Bare det at vi har et hjem, er stort. Vi har mange venner, som har mistet deres hus, fortæller han.

Ifølge Carsten står huset endnu alene fordi Hollywood Hills Fire Department var hurtigt ude af klappen. Med helikoptere smed de store mængder af vand ud over bakken og flammerne, og på den måde har de reddet mange hjem som Carstens.

I skrivende stund er det morgen i LA. Carsten og familien har sovet i huset i nat, men Carsten har ikke lukket et øje. Bekymringerne rumsterer stadig i kroppen.

- Jeg har været oppe hele natten, men jeg er ikke helt i ro endnu. Den mindste lyd, så er jeg oppe. Når man har set flammerne, så bliver man ved med at se dem inde i hovedet. Det er ikke noget, jeg ønsker for nogen, at de skal opleve.

Han har aldrig oplevet noget lignende i de 30 år, han har boet i LA.

Vinden er meget omskiftelig, og det er den, der er med til at sprede ilden til flere lokationer i byen. Ifølge BBC er vinden en trussel frem til næste uge. Det har præsident Biden udtalt.