Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sommerferie presser beredskabet

Mangel på deltidsbrandmænd presser beredskabet, når sommerferien rammer.

Som andre steder, melder beredskabsdirektører på tværs af landet om tynd bemanding om sommeren. 

Problemer her er blot, at der er mindst lige så mange udrykninger som resten af året, skriver TV2.dk.

- Derfor er vi lidt kreative med at finde nogle løsninger, hvor vi bytter lidt rundt, og gør det bedst mulige for at sikre, at vi har mandskab på stationerne, siger Direktør ved Nordjyllands Beredskab, Diana Sørensen.

Hør Diana Sørensen fortælle om sommersituationen hos Nordjyllands Beredskab.

Sommerens skybrud

Kalenderen skriver sommer, men vejret har budt på regn, regn og atter regn, og det våde sommervejr beroliger Diana Sørensen.

- Jeg tror, vi er nogle af de eneste, der er glade for regnvejr, for det gør jo, at vi ikke kigger hen imod en tør sommer med mange naturbrande, fortæller hun.

Selvom det er et puslespil for at få sommerens vagtplaner til at hænge sammen, er svaret på problemet ikke nødvendigvis at få flere deltidsbrandmænd ind på de nordjyske stationer.

Nordjyllands beredskab

- I Nordjylland er der hver dag 230 brandmænd på vagt på i alt 36 stationer.

- Normalt rykker de ud til cirka 10 hændelser om dagen, og om sommeren er vagtplanerne presset på grund af ferie til de mange deltidsansatte brandmænd.

- August er den måned med flest udrykninger, når man ser på gennemsnittet de sidste fem år på grund af kombinationen af tørke og brande og skybrud og såkaldte vejrhændelser.

Det ville fylde vagtplanerne ud, men beredskabet har en hårfin balance i forhold til, at brandmændenes opgaver og det sociale fællesskab på stationerne.

- Vi balancerer i forhold til, at vi heller ikke kan fylde alle stationer op, for man skal også have noget rutine og noget erfaring, fortæller Diana Sørensen, og fortsætter. 

- Hvis man kun kører en til to gange om året, så opnår man ikke det.

Kan blive et problem i fremtiden

Selvom der i øjeblikket er rigeligt med deltidsbrandmænd, så kan det i fremtiden bliver meget sværere.

- Hvis jeg kigger 10 år frem, så tror jeg vi ser nogle geografier i Nordjylland, hvor det er svært at blive ved med at fastholde deltidsbrandmænd, siger Diana Sørensen.

- Det er primært fordi, at arbejdspladserne forsvinder, så det at bo og arbejde inden for fem minutter af en brandstation, der ikke nødvendigvis det, der kommer til at ske fremover, siger direktøren.

Overfor TV2 Nord lufter hun blandt andet muligheden for at deltidsbrandmænd kan bemande stationerne efter fyraften.


35-årig tilstår vold og stalking mod kvinde

Det er ikke småting, som manden har udsat kvinden for.

Vold og massiv stalking mod en kvinde hen over vinteren og foråret førte 18. april til, at en 35-årig mand fra det nordøstlige Vendsyssel blev anholdt af politiet og varetægtsfængslet.

Nu har manden tilsyneladende tænkt sig at tilstå, når han mandag bliver fremstillet i retten i Hjørring.

Det fremgår af retsmødebegæringen, at det formentlig var da stalkingen gik over i direkte dødstrusler, at politiet skred ind og anholdt manden, som efterfølgende blev varetægtsfængslet.

'Jeg kommer og slår dig ihjel'

12. april ved 14.30-tiden ringede den 35-årige til kvinden fra et hemmeligt nummer, og ifølge sagens oplysninger råbte han: ”din fucking møgluder. Jeg kommer og slår dig ihjel”.

Forud var gået en lang periode med først vold og siden stalking. Manden er sigtet for tilbage i januar at have kastet en brændeknude efter kvinden, som han til alt held dog ikke ramte.

Smadrede dør med mukkert

Natten til 13. februar kulminerede det hele i et voldeligt opgør, hvor manden blandt andet sparkede og trampede kvinden på halsen, ligesom han raserede boligen, hvor de to opholdt sig sammen. Manden rykkede blandt andet karmen af en dør, kastede med et sengebord så det gik i stykker og slog huller i en dør med en mukkert.

I tiden efter dette voldelige opgør opsøgte manden kvinden flere gange og chikanerede og stalkede hende på forskellig vis, blandt andet via falske profiler på sociale medier.

Mareridtet sluttede som nævnt først for kvinden få dage efter de telefoniske dødstrusler i april. Manden sidder varetægtsfængslet i arresten i Aarhus i øjeblikket og ventes som nævnt at tilstå, når han tager plads på anklagebænken i Retten i Hjørring mandag.


Hanne Munk har samlet ind for Scleroseforeningen siden hendes bror blev syg. Foto: Nanna Jørgensen, TV MIDTVEST

Hannes bror er uhelbredeligt syg: - Der er ikke noget jeg kan gøre, som hjælper ham fysisk

Hanne Munk føler sig magtesløs overfor hendes brors sygdom. Til gengæld kan hun bidrage med at samle ind til scleroseforeningen.

I 27 graders varme går Hanne Munk fra hus til hus i Stenbjerg i Thy med en rød indsamlingsbøsse. 

Hun møder glade folk, der har søgt skygge for solen indenfor med et 'Hej'. 

Sammen med sine to børn er hun ude og samle ind til scleroseforeningen. 

Selv har hun et meget nært forhold til netop sclerosesygdommen. Hendes bror Jimmi Poulsen fik at vide, at han var syg med sclerose for 12 år siden. 

- Der er ikke noget, jeg kan gøre som hjælper ham fysisk. Man kan godt føle sig lidt magtesløs som pårørende, men det man kan gøre er som minimum, at hjælpe når der er indsamling, siger hun. 

Derfor brugte hun og børnene søndagen på at samle så mange penge som muligt ind til sygdommen. 

Rundt på ruten får Hanne Munk også muligheden for, at tale med flere som har sclerose tæt inde på livet ligesom hende selv. 

- Der mange som siger, at de rigtig gerne vil støtte, fordi de har en slægtning som også fejler noget. Så på den måde er det en ret livsbekræftende dag, fordi man finder ud af, at man ikke er alene med at føle sig lidt magtesløs i det, og der er også nogen som gerne vil hjælpe, siger hun. 

En sørgelig statistik 

Der er et stort behov for, at der kan komme mere fokus på sclerose. Sådan lyder det fra Aninne Højmose, der er formand for scleroseforeningen i Ringkøbing-Skjern og som også selv lider af sclerose. 

De seneste 20 år er antallet af danskere, der lever med den autoimmune og kroniske sygdom blevet fordoblet. Det gør Danmark til det land i verden, hvor allerflest bliver ramt af sclerose. Det viser en ny opgørelse fra det internationale scleroseforbund MSIF. 

Derfor handler dagens indsamling heller ikke så meget om, hvor mange penge der bliver samlet ind. 

- Det handler lige så meget om, at skabe opmærksomhed omkring sygdommen, lyder det fra Aninne Højmose. 

Penge til onkel Jimmis kørestol

Selvom Hanne Munk har sine to børn med på dagens rute, så er det mest hende som samler pengene ind. 

- Jeg synes, det er vigtigt at tage dem med ud og vise, at sådan her kan man også hjælpe, siger hun.

Det kan dog godt være en smule svært at forstå som bare treårig, hvordan sådan en indsamling fungerer. Men Hanne Munks søn Anker fandt sin egen forklaring. 

-  Jeg prøvede at forklare ungerne, hvad vi skulle. Så sagde Anker 'Nårh det er til onkel Jimmis kørestol' Og det er jo rigtigt sådan. Det er jo en del af det. Så det var den måde han kunne forstå det, griner Hanne Munk. 

Jimmi selv griner over nevøens måde at forstå hans sygdom, og lægger ikke skjul på, at det betyder noget, at familien er ude og samle ind. 

- Det er helt fantastisk. De har virkelig engageret sig 100 procent i den her indsamling. Det er så lidt, de kan tilbyde mig, men de kan samle lidt penge ind til forskning mod sclerose, siger Jimmi Poulsen. 

Selvom pengene måske ikke ligefrem bliver omsat til en ny kørestol, så går de til andre gode formål. Det betyder mindst lige så meget for Jimmi Poulsen. 

- Det er for alle de mennesker, som får sclerose ude i fremtiden, og alle dem som ikke har det i så fremskreden en grad som jeg, siger han. 

Fra Scleroseforeningen lyder det at de har slået rekord for indsamling af penge til foreningen. Indtil videre er 6,5 millioner kroner samlet ind. Sidste år samlede foreningen 6,1 millioner kroner. 


Foto: Christopher Høeg Lundberg / TV2 Nord

Vild konkurrence: Brandmænd skulle forcere 242 trappetrin

For den lokale indsatsleder Nicolai Kanstrup blev dagens løb en succes.

Søndag blev brandmændenes OL, ’World Firefighters Games’, for alvor skudt i gang i Aalborg.

Og dagens vel nok hårdeste disciplin var det såkaldt ’stairrun’ – eller trappeløb om man vil – på Eternittens lange trappe op mod Vandbakken.

Godt og vel 250 brandmænd fra hele verden skulle løbe den kun 750 meter lange rute, men undervejs skal der forceres tre trapper og 242 trappetrin – hurtigst muligt.

- Det kræver nogle rigtig gode ben og nogle rigtig gode lunger, hvis man skal have succes her, siger Dennis Pedersen, der til daglig er brandmand hos Nordjyllands Beredskab.

Han står klar i målområdet med sin polske kollega Jaroslaw Bialas, der som nærmest den eneste har taget næsten fuld brandmandsuniform på.

- Jeg er meget spændt, siger Jaroslaw Bialas og fortsætter:

- Men jeg løber mest for at have det sjovt i dag.

Ikke kun for mændene

32 kvindelige brandmænd fik også prøvet kræfter med den hårde udfordring – til fleres store forundring.

- Min familie siger, jeg er skør, og det må jeg jo give dem ret i. Nogle gange spørger jeg mig selv, hvorfor jeg gør det her, men når jeg så kommer i mål, så ved jeg hvorfor - for det føles så godt, siger den 22-årige tysker Meicke Denecke.

For mange af dagens deltagende har hele oplevelsen med brandmands-OL også et ekstra fokus, der betyder meget.

- Konkurrencen bliver bedre og bedre hvert år, fordi du møder folk fra hele verden, og man begynder at genkende folk - så man får virkelig bygget et venskab med folk fra hele verden, og det er fedt, forklarer Hanne Vandersmissen fra Belgien.

Dansker i toppen

For den lokale indsatsleder Nicolai Kanstrup blev dagens løb en succes.

Han løb turen på præcis tre minutter, og det var nok til en samlet syvendeplads.

- Der var lige lidt gummiben efter trappen, så det kunne måske have været lidt bedre, men jeg er egentlig meget godt tilfreds, siger Nicolai Kanstrup.

Også for ham har hele oplevelsen med brandmands-OL fået en ekstra betydning.

- Der er en fed stemning, og det er fedt at møde alle de andre fra hele verden. Så det er bare en god dag med god stemning, fortæller han.

Knap så hurtigt gik det for Dennis Pedersen, der dog formåede at nyde turen undervejs.

- Det er altid fedt, når nogen hepper og holder med en, men jeg kommer nok ikke til at vinde - jeg er dog ret tilfreds alligevel, lyder det.


Foto: (Privatfoto)

Nicolai har fået to parkeringsafgifter og en rykker på gratis parkeringsplads

Nicolai Jakobsen er uforstående overfor Avantparks svar på kritikken.

Fredag kunne TV2 Nord fortælle, hvordan Thomas Villefrance fik en parkeringsafgift på 850 kroner, selvom han havde holdt på en gratis parkeringsplads ved Nørresundby Bibliotek.

Siden er vi blevet kontaktet af flere, der har oplevet det samme.

Blandt andet har Nicolai Jakobsen modtaget hele to parkeringsafgifter for at holde på den gratis p-plads.

- Jeg har klaget over dem begge, og den ene er blevet annulleret, men den anden er der fortsat en sag på, forklarer han.

Han har dog modtaget en rykker for sagen, som fortsat er i gang, selvom den burde være sat i bero.

- Det er træls, og det er et mærkeligt system, de har kørende. Det kan blive et problem, pointerer han.

Svært at klage

Nicolai Jakobsen fortæller desuden, at firmaets klageproces hverken er nem eller enkel at tilgå.

- Jeg vil ikke sige, at det er nemt. De gange jeg har skrevet ind, har jeg følt, at jeg skulle lave et juridisk forsvar for mig selv. Man kan desuden kun sende billeder og ikke videoer, hvis man kunne sende videoer, kunne man med det samme se, at det var galt, forklarer Nicolai Jakobsen.

Han tænker at klagesystemet kan være nok til, at nogle måske vælger at betale bøden. Ligesom han frygter, at flere ikke tænker over, at der er noget galt og bare betaler.

- Den er ikke sjov, og at det er problem, der sker for flere mennesker, det er træls, påpeger han.

Ikke korrekt svar

Han er desuden uforstående overfor Advantparks svar til Thomas Villefrances sag, hvori firmaet skriver, at der er tre ind- og udkørsler.

- Der er kun en ind og udkørsel til parkeringspladsen, så du kan ikke komme ind til de ni gratis pladser uden at benytte indkørslen med kameraerne, konstaterer Nicolai Jakobsen.     

TV2 Nord har forsøgt at få en kommentar fra Avantpark, som ikke er vendt tilbage. TV2 Nord har dog tidligere fået en kommentar fra en repræsentant i Avantpark:

Svar fra Avantpark

'Parkeringspladsen ved Biblioteksgården i Nørresundby er en parkeringsplads der har 3 ind- og udkørsler, som overvåges af vores ANPR-styringssystem (Automatic Number Plate Recognition, red.), hvor der bruges kameraer til at registrere et køretøjs registrering, når det kører ind og ud af en parkeringsplads, hvilket sikrer, at der kun udstedes en parkeringsafgift, når reglerne for parkeringspladsen er blevet overtrådt.'

'Der er lavet restriktioner for at forhindre misbrug af parkeringspladser og sikre, at der er pladser til rådighed for tilladelsesindehavere, når de skal benytte disse, hvilket fremgår af de fem fremtrædende og meget synlige skilte, der giver bilisterne klar vejledning i, hvordan de skal bruge parkeringspladsen på en ansvarlig måde.'

'Bilisten har fået en parkeringsafgift for at have besøgt parkeringspladsen den 29. august uden at have en gyldig tilladelse. Vi har modtaget deres appel og vil kontakte bilisten, når den er blevet gennemgået. Avantpark har en klageproces, som bilisterne kan bruge til at klage over deres parkeringsafgift. Hvis bilisten mener der er  formildende omstændigheder, vil vi opfordre dem til at fremhæve dette ved deres appel.'


Foto: Region Nordjylland

Breaking

Trecifret millionbeløb doneres til nyt projekt i psykiatrien i Region Nordjylland

Det er den største danske fondsbevilling målrettet børn og unge ramt af psykisk mistrivsel eller psykisk sygdom.

180 millioner kroner.

Det er så stor en donation, som Psykiatrien i Region Nordjylland modtager fra Novo Nordisk Fonden og Det Obelske Familiefond.

Pengene skal gå til et femårigt projekt kaldet 'Bedst for Os', der skal komme med konkrete løsninger til, hvordan målsætningerne på det børne- og ungdomspsykiatriske område i den nationale 10-årsplan for psykiatrien kan nås.

- Den stigende mistrivsel og psykisk sygdom blandt børn og unge har ført til et øget pres på regionale og kommunale tilbud, hvor vi har svært ved at følge med og tilbyde hurtig tilstrækkelig hjælp, konstaterer regionrådsformand Mads Duedahl (V) og fortsætter.

- Jeg har en forhåbning om, at projektet kan være med til at knække koden for, hvordan vi kan tilbyde hurtigere udredning og mere og bedre behandling til børn og unge, så hele familien kan blive løftet ud af den krise, det er, når et barn er ramt af psykisk sygdom.

Hele familien i fokus

Allerede fra dag ét bliver der ifølge regionen sat gang i tiltag, der skal sikre hurtigere udredning og bedre behandling til børn, unge og deres familier.

Derudover vil der være fokus på hele familien, og et af de centrale nye tiltag er etablering af 'Familiens Team', som ud over barnet og forældrene også omfatter fagprofessionelle fra skolen, kommunen og børne- og ungdomspsykiatrien.

- Når et barn eller en ung er i mistrivsel, er det jo hele familien, der bliver ramt. Derfor er det vigtigt, at familien er i fokus, så man i fællesskab kan skabe et inkluderende og sammenhængende patientforløb, forklarer Jan Mainz, der er professor og psykiatridirektør i Region Nordjylland, og som står i spidsen for ”Bedst for Os".

Familiens Team får til opgave løbende at tilrettelægge og koordinere den enkeltes forløb.

Fakta om projektet

  • Projektet er et 5-årigt projekt, der støttes med op til 150 millioner kroner af Novo Nordisk Fonden og 30 millioner kroner af Det Obelske Familiefond.

  • Projektet skal komme med konkrete løsninger til, hvordan målsætningerne på det børne- og ungdomspsykiatriske område i den nationale 10-årsplan for psykiatrien kan nås

  • Bevillingen giver Region Nordjylland mulighed for at optimere de fysiske rammer i børne- og ungdomspsykiatrien, så der kan skabes en større følelse af tryghed og nærhed for børn og unge i behandling

  • Projektet tager udgangspunkt i det regionale område i Nordjylland, hvor fagprofessionelle aktører i kommuner, skoler, praktiserende læger samt civilsamfundet vil arbejde tæt sammen for at forbedre hjælpen til børn og unge i psykisk mistrivsel og behandling.

  • Projektet har de fire nordjyske kommuner i Aalborg, Hjørring, Mariagerfjord og Thisted som primære kommunale partnere i projektet, men regionens øvrige kommuner bliver også inddraget, ligesom Aalborg Universitet er en central samarbejdspartner på forskningsdelen.

  • Projektet har Lundbeckfonden til at bidrage med en bevilling på yderligere 11,6 millionrt kroner til underprojektet ”Challenge Young”, der skal undersøge om virtual reality-teknologien kan anvendes til behandling målrettet unge med psykiske lidelser, hvor der i dag ikke findes gode behandlinger

Sætter dem det handler om i fokus

Novo Nordisk Fonden har bevilget op til 150 millioner kroner, og Det Obelske Familiefond bidrager med 30 millioner kroner.

- Bedst for Os” er et unikt initiativ, og vi har høje forventninger til, at alle de involverede aktører kommer til at skabe en mærkbar forbedring for børn og unge med psykisk mistrivsel og deres familier, ," siger Flemming Konradsen, Senior Vice President med ansvar for det humanitære og sociale område i Novo Nordisk Fonden.

- Vi er meget glade for at indgå i partnerskabet bag "Bedst for Os", fordi projektet for alvor får sat dem, det handler om, i centrum – nemlig børn, unge og deres familier, stemmer bestyrelsesformand i Det Obelske Familiefond, Gustav Mellentin, i.

Det er den største danske fondsbevilling målrettet børn og unge ramt af psykisk mistrivsel eller psykisk sygdom.

Digital udvikling

Desuden skal der ifølge regionen udvikles en digital platform, hvor alle oplysninger om barnets eller den unges forløb i børne- og ungdomspsykiatrien vil blive samlet. Dermed vil familierne få hurtig og let adgang til de informationer, de har brug for.

Derudover skal der i samarbejde med andre regioner laves en app rettet mod forældrene, der skal kunne være en hjælp i den tid, hvor barnet står på venteliste.