Trecifret millionbeløb doneres til nyt projekt i psykiatrien i Region Nordjylland
Foto: Region Nordjylland
Det er den største danske fondsbevilling målrettet børn og unge ramt af psykisk mistrivsel eller psykisk sygdom.
180 millioner kroner.
Det er så stor en donation, som Psykiatrien i Region Nordjylland modtager fra Novo Nordisk Fonden og Det Obelske Familiefond.
Pengene skal gå til et femårigt projekt kaldet 'Bedst for Os', der skal komme med konkrete løsninger til, hvordan målsætningerne på det børne- og ungdomspsykiatriske område i den nationale 10-årsplan for psykiatrien kan nås.
- Den stigende mistrivsel og psykisk sygdom blandt børn og unge har ført til et øget pres på regionale og kommunale tilbud, hvor vi har svært ved at følge med og tilbyde hurtig tilstrækkelig hjælp, konstaterer regionrådsformand Mads Duedahl (V) og fortsætter.
- Jeg har en forhåbning om, at projektet kan være med til at knække koden for, hvordan vi kan tilbyde hurtigere udredning og mere og bedre behandling til børn og unge, så hele familien kan blive løftet ud af den krise, det er, når et barn er ramt af psykisk sygdom.
Hele familien i fokus
Allerede fra dag ét bliver der ifølge regionen sat gang i tiltag, der skal sikre hurtigere udredning og bedre behandling til børn, unge og deres familier.
Derudover vil der være fokus på hele familien, og et af de centrale nye tiltag er etablering af 'Familiens Team', som ud over barnet og forældrene også omfatter fagprofessionelle fra skolen, kommunen og børne- og ungdomspsykiatrien.
- Når et barn eller en ung er i mistrivsel, er det jo hele familien, der bliver ramt. Derfor er det vigtigt, at familien er i fokus, så man i fællesskab kan skabe et inkluderende og sammenhængende patientforløb, forklarer Jan Mainz, der er professor og psykiatridirektør i Region Nordjylland, og som står i spidsen for ”Bedst for Os".
Familiens Team får til opgave løbende at tilrettelægge og koordinere den enkeltes forløb.
Fakta om projektet
Projektet er et 5-årigt projekt, der støttes med op til 150 millioner kroner af Novo Nordisk Fonden og 30 millioner kroner af Det Obelske Familiefond.
Projektet skal komme med konkrete løsninger til, hvordan målsætningerne på det børne- og ungdomspsykiatriske område i den nationale 10-årsplan for psykiatrien kan nås
Bevillingen giver Region Nordjylland mulighed for at optimere de fysiske rammer i børne- og ungdomspsykiatrien, så der kan skabes en større følelse af tryghed og nærhed for børn og unge i behandling
Projektet tager udgangspunkt i det regionale område i Nordjylland, hvor fagprofessionelle aktører i kommuner, skoler, praktiserende læger samt civilsamfundet vil arbejde tæt sammen for at forbedre hjælpen til børn og unge i psykisk mistrivsel og behandling.
Projektet har de fire nordjyske kommuner i Aalborg, Hjørring, Mariagerfjord og Thisted som primære kommunale partnere i projektet, men regionens øvrige kommuner bliver også inddraget, ligesom Aalborg Universitet er en central samarbejdspartner på forskningsdelen.
Projektet har Lundbeckfonden til at bidrage med en bevilling på yderligere 11,6 millionrt kroner til underprojektet ”Challenge Young”, der skal undersøge om virtual reality-teknologien kan anvendes til behandling målrettet unge med psykiske lidelser, hvor der i dag ikke findes gode behandlinger
Sætter dem det handler om i fokus
Novo Nordisk Fonden har bevilget op til 150 millioner kroner, og Det Obelske Familiefond bidrager med 30 millioner kroner.
- Bedst for Os” er et unikt initiativ, og vi har høje forventninger til, at alle de involverede aktører kommer til at skabe en mærkbar forbedring for børn og unge med psykisk mistrivsel og deres familier, siger Flemming Konradsen, Senior Vice President med ansvar for det humanitære og sociale område i Novo Nordisk Fonden.
- Vi er meget glade for at indgå i partnerskabet bag "Bedst for Os", fordi projektet for alvor får sat dem, det handler om, i centrum – nemlig børn, unge og deres familier, stemmer bestyrelsesformand i Det Obelske Familiefond, Gustav Mellentin, i.
Det er den største danske fondsbevilling målrettet børn og unge ramt af psykisk mistrivsel eller psykisk sygdom.
Digital udvikling
Desuden skal der ifølge regionen udvikles en digital platform, hvor alle oplysninger om barnets eller den unges forløb i børne- og ungdomspsykiatrien vil blive samlet. Dermed vil familierne få hurtig og let adgang til de informationer, de har brug for.
Derudover skal der i samarbejde med andre regioner laves en app rettet mod forældrene, der skal kunne være en hjælp i den tid, hvor barnet står på venteliste.