Sneamok i Nordjylland: Så hård har snerydningen været
Den seneste vinter har budt på masser af sne, glatte veje og temperaturer under frysepunktet.
Det kan også ses på den seneste rapport fra Vejdirektoratet, der viser, at mængden af vejsalt brugt denne vinter overstiger den gennemsnitlige mængde.
Og det værste sted i landet har været Nordjylland, hvor der er brugt 1,82 kilo salt per kvadratmeter asfalt. Det er mere end noget andet sted i landet.
I perioden for 2013 til 2023 har Vejdirektoratet brugt 40.342 tons salt per vinter. Denne vinter har de brugt hele 54.630 tons vejsalt, hvilket er den højeste mængde siden vinteren 2017-2018.
Ekstraordinært travlt for vognmænd
Udover den forhøjede brug af vejsalt har snerydningen også taget en del ekstra tid. Man har nemlig brugt hele 244 timer for hver 100. kilometer, hvilket er tre gange så meget som på en gennemsnitlig vinter.
Det er der også en forklaring på:
- Vinteren kom tidligt, og vi havde allerede flere dage med snevejr og temperaturer under frysepunktet i slutningen af november, siger afdelingsleder hos Vejdirektoratet, Tania Udengaard Sørensen, og fremhæver snestormen i begyndelsen af januar som den største udfordring.
Herunder kan du se, hvordan snestormen ramte Nordjylland 3. januar i år.
TV2 Nord har tidligere afdækket, at flere nordjyske kommuner har alvorlige problemer med at overholde budgetterne til saltning og snerydning.
Eksempel er Aalborg Kommunes vinterbekæmpelsesbudget sat til 24 millioner kroner i 2024. Men efter snestormen i begyndelsen af det nye år og den hårde frost, som har været skyld i glatte veje, så var der altså kun omkring seks millioner kroner tilbage i starten af februar.
Tiltag skal skåne miljøet
Hos Vejdirektoratet har man også været ekstra opmærksom på, at man skåner miljøet bedst muligt, når man smider vejsalt på asfalten. Alle saltkøretøjerne hos Vejdirektoratet er nemlig udstyret med en GPS, så der ikke bliver brugt mere salt end nødvendigt.
Udover GPS'erne, spiller satelitter og radarer en stor rolle. Fra dem kommer der nemlig dugfriske billeder hvert 10. minut, som også hjælper med, at man bruger så nøjagtig en mængde salt som muligt.
- Det er godt for miljøet, at vi har fået disse moderne redskaber til at hjælpe os med glatførebekæmpelsen. I gamle dage var der en del salt, der endte i grøften, fortæller Tania Udengaard Sørensen.
Selvom denne vintersæson er slut for de fleste danskere, varer den for Vejdirektoratet helt frem til 30. april. Derfor regner man også med højere tal, end den mængde man har brugt indtil videre.
VIDEO: Se indslaget herunder: