- Det er noget af en mavepuster, sagde Peter Lund Paulsen i november, da finansloven var blevet færdigforhandlet i efteråret.
Men julen er sød - selv for Nordkraft Big Band, der ellers har haft sig noget af et tumultarisk efterår.
En million kroner lander nemlig i skødet på det hidtil lukningstruede orkester.
- Vi er utroligt glade, fordi det betyder, at orkestret kan fortsætte og overleve i 2025, siger manager for Nordkraft Big Band, Peter Lund Paulsen.
Med en økonomisk nedtur tidligere i år, da orkesteret, efter to år på finansloven med fast støtte, igen blev taget af finansloven og dermed ikke længere var sikret tilskud fra staten, var der ikke meget positivitet at mærke.
Gulvtæppet blev altså hevet væk under orkestret, og Nordkraft Big Band så derfor ind i et usikkert 2025.
- Vi kigger ind i 2025 med så nedsat aktivitet, at det lige så stille ligner en afvikling, sagde Peter Lund Paulsen i november.
En ni-livet kat
Men.
Efter gentagne opråb rettet mod Christiansborg, blev der til sidst lyttet.
Selvom der ikke blev plads til Nordkraft Big Band på dette års finanslov, har de fået tildelt en million kroner fra Kulturministeriets kulturelle aktstykke.
- Når der kommer en million til os på det her tidspunkt, redder det vores eksistens, siger orkestrets manager.
Det betyder, at orkesteret kan ånde lettet op og fortsætte sine aktiviteter i det kommende år.
TV2 Nord besøgte Nordkraft Big Band i oktober, da de netop var taget af finansloven:
Plaster på såret
Det sene bidrag og økonomiske usikkerhed har dog gjort det svært for orkestret at planlægge 2025, fordi vil der overhovedet være et orkester til den tid? Det spørgsmål har de stillet sig selv mange gange.
- Det er en stor og lidt svær opgave at få planlagt koncerter. Lige nu har vi en koncert og lidt skolekoncerter i kalenderen, siger Nordkraft Big Bands manager.
Tilskuddet for 2025 er mere end halveret sammenholdt med de to foregående år, hvor Nordkraft Big Band var garanteret en plads på finansloven.
- Det kan tydeligt mærkes i vores aktivitetsniveau, at bidraget er halveret. Det betyder, at vi kan være mindre tilstede i regionen, siger Peter Lund Paulsen.
Kan I høre os på Christiansborg?
TV2 Nord har tidligere beskrevet, at tilskudsniveauet til nordjyske kulturtilbud er væsentligt lavere end i resten af landet. Mest markant er forskellen mellem Nordjylland og Hovedstaden. Alene i Hovedstadsområdet får 11 orkestre fast finansiering fra staten, mens det i Nordjylland kun er Aalborg Symfoniorkester.
- Hver gang man giver 100 kroner til hovedstadsområdet, giver man en krone til Nordjylland, og det er ikke godt nok, lød det fra folketingspolitiker Bjarne Laustsen (S) i oktober, da TV2 Nord foreholdt ham problemstillingen.
Derfor er det trods et lettet orkester et økonomisk haltende orkester, som altså ikke møder samme statslige opbakning som det er tilfældet andre steder i landet.
Nordjysk solidaritet
Nordkraft Big Band er altså ved med at være vant til at tage kampuniformen på, når det kommer til sikre orkestrets overlevelse. Inden de i 2023 og 2024 havnede på finanslov, var de afhængige af fondsmidler og økonomiske redningskranse fra Kulturministeriet sidst på året.
Status quo kan man sige.
- Vi kæmper for langvarig støtte, men vi er vildt taknemlige for den opbakning, vi har mødt fra nordjyske politikere.
Både lokalpolitikere og folketingspolitikere har nemlig fået øjnene op for, at der en skæv fordeling af støttekroner rundt om i landet, når det kommer til musikalske tilbud.
- Jeg vælger at være optimistisk for Big Bandets fremtid, siger manager for Nordkraft Big Band, Peter Lund Paulsen.