Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Nordjyderne kan se frem mod temperaturer op mod otte grader.

Der er mørkt i det nordjyske, og det kan føles som om, solen kun lige står op for så at gå ned igen.

Om blot fire dage er det årets korteste dag, og herefter vil nordjyderne igen kunne se frem mod, at lyset vender tilbage.

Imellemtiden kan man glæde sig, eller ærgre sig over de høje temperature. Tirsdag vil der nemlig være op imod otte grader.

Du kan se hele vejrudsigten herunder:

Er du nysgerrig på, hvordan vejret bliver i din kommune, så kan du spørge Solvej Vindblæs herunder:

Vejret tre timer frem
Vejret senere

Karen Magrethe er blind og falder i hjemmet: Desperat efter plejehjemsplads

Foto: Jeppe Krogager

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

85-årige Karen Magrethe Poulsen er dårligt til bens, og uden rollator kan hun ikke gå. Synet er væk, og det samme er lysten til at leve alene i ældreboligen.

- Jeg magter ikke noget, siger Karen Magrethe Poulsen, der bor i en ældrebolig i Sæby. 

Sønnen Kim Wolff-Nielsen er blevet stadig mere bekymret for sin mor. Den sidste tid er hun faldet flere gange. I sidste uge måtte hun endda på hospitalet efter et fald.

– Jeg er nervøs hver eneste dag. Er hun faldet igen? Ligger hun hjælpeløs på badeværelset? Fortæller Kim Wolff-Nielsen.

 Derfor hjalp han sin mor med at søge en plejehjemsplads. Og tilbage i oktober gav Frederikshavn Kommune tilsagn om, at hun kunne komme på plejehjem, når der var en plads ledig. Men siden har de intet hørt.

Kim Wolff-Nielsen er hele tiden nervøs for, om hans mor er faldet Foto: Jeppe Krogager

Se indslag her med Karen Magrethe herunder:  

Begik en fejl

Da Kim Wolff-Nielsen hjalp med at udfylde papirerne, prioriterede de tre plejehjem i og tæt på Sæby. Og det ønske har vist sig at være fatalt. For den normale garanti om maksimalt to måneders ventetid blev hermed sat ud af kraft.

- Jeg tænkte bare, det var det, der gav bedst mening. Det er tæt på mig, og dem hun ellers kender, siger Kim Wolff-Nielsen.

Han havde ikke forestillet sig, at det havde nogen større betydning. Men det havde det.

Henrik Hugo Pedersen, der er Centerchef for Social- og Sundhedsområdet i Frederikshavn Kommune mener, at systemet helt grundlæggende fungerer godt. Plejebolig-garantien sørger for maksimalt to måneders ventetid. Foto: Jeppe Krogager / TV2 Nord

De ældre bliver kastebold

Kim Wolff-Nielsen giver dog ikke meget for plejeboliggarantien, hvis det betyder, at hans mor risikerer at ende i Skagen.

– Man kan ikke være bekendt at lade de ældre blive kastebold, hvor man flytter dem væk fra det nærområde, hvor de få venner, de har tilbage, bor, lyder det fra sønnen.

Han følger heller ikke, at han og moren blev godt nok oplyst om konsekvenserne ved, at de prioriterede en plejehjemsplads tæt på Sæby.

– Hvis det er så umuligt (at få en plads tæt på Sæby, red.) ville vi gerne være blevet vejledt i, hvad mulighederne så er. For min mor kan ikke klare sig selv.

 

Det siger Frederikshavn Kommune

Hos Frederikshavn Kommune udtaler de sig ikke om enkeltsager. Men helt generelt er der ikke problemer med ventelister på en plejehjemsplads, når først kommunen har visiteret den ældre. Dog med det forbehold, at man ikke har specielle ønsker. Eksempelvis hvor i kommunen plejehjemmet skal ligge.

Centerleder for Social- og Sundhedsområdet, Henrik Hugo Pedersen, siger:

– Vi har desværre ikke tomme boliger stående i alle lokalområder i hele Frederikshavn Kommune, siger Henrik Hugo Pedersen, der er Centerchef for Social- og Sundhedsområdet i Frederikshavn Kommune. Og han forklarer videre:

- Men vi har en god dækning med de regler vi har i Danmark, med en plejebolig-garanti, hvor man er sikret en plejebolig inden for to måneder.I Frederikshavn Kommune siger centerleder for Social- og Sundhedsområdet at man skal kommunikere tydeligere.

– Jeg tænker at vi skal blive bedre til at kommunikere med borgerne. Hvad er det du kan forvente, når du går sådan og sådan.

Kommunerne skal kommunikere bedre

Interesseorganisationen Ældresagen fortæller, at reglerne for, hvornår de ældre kan komme på plejehjem, er blevet strammet gevaldigt op de senere år.

Der er også blevet flere ældre, men der er ikke bygget nok nye plejehjem.

Og så peger seniorkonsulent i Ældresagen Nina Bruun også på, at kommunerne skal blive bedre til at kommunikere.

– Man stoler jo på kommunen som autoritet, så når man ringer og siger, man har behov for en plejebolig, så skal man også stole på, at det svar, man får, er udtømmende, siger Nina Bruun.

– Og ikke mindst skal kommunerne oplyse, om de konsekvenser det har, hvis man ønsker en specifik plejebolig, hvormed man så mister sin garanti, lyder det fra Nina Bruun, seniorkonsulent i Ældresagen.

 Håber der sker noget hurtigt.

 I Sæby sidder Karen Magrethe Poulsen og ønsker kun én ting. Og det samme gør sønnen.

- Jeg håber bare, hun kommer på plejehjem hurtigst muligt. Det her kan ikke blive ved med at gå, slutter en tydeligt frustreret Kim Wolff-Nielsen.

 


Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Bilisten bragede gennem midterautoværn.

På E45 i sydgående retning mellem Støvring S og Himmerland er der mandag morgen sket et uheld, der påvirker trafikken både i nord- og sydgående retning.

En stor lastbil med sættevogn kørte mandag i sydgående retning, da uheldet skete, som fik den til at køre gennem autoværnet, tværs over det nordgående spor og ud på marken.

En personbil var også involveret, men hvad der præcis skete, er endnu uvist.

I nordgående retning fra Hobro mod Aalborg var motorvejen kortvarigt spærret. Det fremgik af Vejdirektoratets trafikinfo.

Klokken 9.30 meddeler Nordjyllands Politi, at uheldet i nordgående retning kan passeres med forsigtighed. Lastbilen holder med politiets ord "uhensigtsmæssigt", og bagenden spærrer stadig nødsporet og dele af højre spor, mens venstre spor er farbart.

'Nedsæt hastigheden', lyder opfordringen fra Vejdirektoratet.

De sydgående spor var tidligere også påvirket, men er nu åbne.

Politi og redning er på stedet og afventer, at lastbilen trækkes væk af Vejdirektoratet. Ingen personer er kommet alvorligt til skade.

'Der arbejdes på højtryk, så den forventede juletrafik kan afvikles,' lyder det fra Nordjyllands Politi.

Arbejdet forventes afsluttet i løbet af formiddagen.

Opdateres...


Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Tonerne af instrumenter i synergi, og dirigentens anførende hånd svinger igen. Nordkraft Big Band får tildelt en million kroner.

- Det er noget af en mavepuster, sagde Peter Lund Paulsen i november, da finansloven var blevet færdigforhandlet i efteråret.

Men julen er sød - selv for Nordkraft Big Band, der ellers har haft sig noget af et tumultarisk efterår.

En million kroner lander nemlig i skødet på det hidtil lukningstruede orkester.

- Vi er utroligt glade, fordi det betyder, at orkestret kan fortsætte og overleve i 2025, siger manager for Nordkraft Big Band, Peter Lund Paulsen.

Med en økonomisk nedtur tidligere i år, da orkesteret, efter to år på finansloven med fast støtte, igen blev taget af finansloven og dermed ikke længere var sikret tilskud fra staten, var der ikke meget positivitet at mærke.

Gulvtæppet blev altså hevet væk under orkestret, og Nordkraft Big Band så derfor ind i et usikkert 2025.

- Vi kigger ind i 2025 med så nedsat aktivitet, at det lige så stille ligner en afvikling, sagde Peter Lund Paulsen i november.

En ni-livet kat

Men.

Efter gentagne opråb rettet mod Christiansborg, blev der til sidst lyttet.

Selvom der ikke blev plads til Nordkraft Big Band på dette års finanslov, har de fået tildelt en million kroner fra Kulturministeriets kulturelle aktstykke.

- Når der kommer en million til os på det her tidspunkt, redder det vores eksistens, siger orkestrets manager.

Det betyder, at orkesteret kan ånde lettet op og fortsætte sine aktiviteter i det kommende år.

TV2 Nord besøgte Nordkraft Big Band i oktober, da de netop var taget af finansloven:

Plaster på såret

Det sene bidrag og økonomiske usikkerhed har dog gjort det svært for orkestret at planlægge 2025, fordi vil der overhovedet være et orkester til den tid? Det spørgsmål har de stillet sig selv mange gange.

- Det er en stor og lidt svær opgave at få planlagt koncerter. Lige nu har vi en koncert og lidt skolekoncerter i kalenderen, siger Nordkraft Big Bands manager.

Tilskuddet for 2025 er mere end halveret sammenholdt med de to foregående år, hvor Nordkraft Big Band var garanteret en plads på finansloven.

- Det kan tydeligt mærkes i vores aktivitetsniveau, at bidraget er halveret. Det betyder, at vi kan være mindre tilstede i regionen, siger Peter Lund Paulsen.

Kan I høre os på Christiansborg?

TV2 Nord har tidligere beskrevet, at tilskudsniveauet til nordjyske kulturtilbud er væsentligt lavere end i resten af landet. Mest markant er forskellen mellem Nordjylland og Hovedstaden. Alene i Hovedstadsområdet får 11 orkestre fast finansiering fra staten, mens det i Nordjylland kun er Aalborg Symfoniorkester.

- Hver gang man giver 100 kroner til hovedstadsområdet, giver man en krone til Nordjylland, og det er ikke godt nok, lød det fra folketingspolitiker Bjarne Laustsen (S) i oktober, da TV2 Nord foreholdt ham problemstillingen.

Derfor er det trods et lettet orkester et økonomisk haltende orkester, som altså ikke møder samme statslige opbakning som det er tilfældet andre steder i landet.

Nordjysk solidaritet

Nordkraft Big Band er altså ved med at være vant til at tage kampuniformen på, når det kommer til sikre orkestrets overlevelse. Inden de i 2023 og 2024 havnede på finanslov, var de afhængige af fondsmidler og økonomiske redningskranse fra Kulturministeriet sidst på året.

Status quo kan man sige.

- Vi kæmper for langvarig støtte, men vi er vildt taknemlige for den opbakning, vi har mødt fra nordjyske politikere.

Både lokalpolitikere og folketingspolitikere har nemlig fået øjnene op for, at der en skæv fordeling af støttekroner rundt om i landet, når det kommer til musikalske tilbud.

- Jeg vælger at være optimistisk for Big Bandets fremtid, siger manager for Nordkraft Big Band, Peter Lund Paulsen.


Store forskelle: Se hvad julegaven er i din kommune

Foto: Grafik af Mie Leonora Heiberg

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Fire nordjyske kommuner har valgt ikke at give julegaver til medarbejderne.

Vi hører det hele tiden: Kommunernes budgetter er pressede, og der skal spares, hvor der kan. Samtidig skal man jo sørge for at have glade medarbejdere og værdsætte dem, der knokler for andre. Så hvordan står det egentlig til med julegavebudgetterne i de nordjyske kommuner?

Det har TV2 Nord spurgt kommunaldirektørerne om.

Og af svarene kan man se, at det altså har en betydning, hvilken kommune du er ansat i, for, om der ligger en ekstra pakke under træet i morgen.

For eksempel kan 950 medarbejdere i Vesthimmerlands Kommune se frem til en lokalt købt julegave. Hvorimod det i Frederikshavn Kommune kun er de medarbejdere, der arbejder juleaften, der får en gave. Og i nogle kommuner er det op til den enkelte leder.

Tidligere på året skrev Ritzau, at virksomheder i år giver mere i julegave per medarbejder end tidligere. En undersøgelse lavet af Firmagave-shop.dk viste nemlig, at gavebudgettet i år gennemsnitligt ligger på 560 kroner per medarbejder.

Tendensen ser dog ikke ud til at afspejle sig i de nordjyske kommuner, hvor flere af dem sidste år tog en beslutning om, at der ikke skal gives julegaver. Fire kommuner har valgt julegaverne fra, mens budgetterne i de øvrige ligger mellem nul og 250 kroner per medarbejder.

Her kan du se, hvad julegaven er i din kommune:


Lillejuleaften byder på både regn, tørvejr og blæst

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Lillejuleaften bliver en dag med temperaturer på omkring 5-6 grader, når det er varmest.

Bygerne er flest til morgen og formiddag, hvorefter der primært vil være tørvejr til eftermiddag.

Der bliver lidt blæst mod vest, hvorimod der næsten ingen vind er i andre dele af Nordjylland. Der er derfor ret store lokale forskelle til morgen og i løbet af dagen.

Ud på aftentimerne er der igen risiko for lidt regn, men der er udsigt til klart vejr i nat. Derfor er der også mulighed for glatte veje i morgentimerne juleaftensdag.

Spørg Solvej Vindblæs om det nordjyske vejr

Vejret tre timer frem
Vejret senere