Nyt lovforslag møder kritik: Det er utilstedeligt, at de nord- og vestjyske minkavlere bliver forbigået
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
En del af regeringens lovforslag om kompensation til minkfarme falder ikke just i advokat Birgitte Pedersens smag. Hun repræsenterer 130 nord- og vestjyske minkavlere og har kun hovedrysten tilovers for en specifik paragraf i lovforslaget.
Utilstedeligt. Så klar er meldingen fra advokat og ejerpartner i HjulmandKaptain Birgitte Pedersen, når snakken falder på paragraf 7 i Regeringens nye lovforslag om kompensation til de danske minkfarme.
- Man kan håbe, at det er endnu en fejl fra Fødevareministeriets side, men det er det nok ikke.
Birgitte Pedersen, advokat og ejer partner, HjulmandKaptain
Lovforslaget blev fremsat i tirsdags, efter det havde vist sig, at Regeringen ikke havde haft lovhjemmel til at beordre alle mink i Danmark aflivet.
Paragraf 7 stk 1, 3. punktum
Det foreslås endvidere med stk. 1, 3. pkt., at bestemmelsen i 1. pkt. ikke finder anvendelse på besætninger, der er pålagt restriktioner efter lov om hold af dyr eller bekendtgørelse om COVID-19 hos pelsdyr. Disse minkavlere ydes i stedet erstatning for aflivede mink og det herved opstående driftstab efter bestemmelserne i lov om hold af dyr.
Ifølge advokat Birgitte Pedersen betyder ovenstående paragraf, at de fleste nord- og vestjyske minkavlere ikke vil få samme erstatning, som de minkavlere der ikke har haft smitte på deres farm, og ydermere ligger mere end 7,8 kilometer fra en smittet besætning.
- Jeg synes, at det er helt utilstedeligt. Regeringen pålægger minkavleren ansvaret for, at de har fået smitten ind på farmen. Det er deres begrundelse for, at de ikke skal have fuld erstatning men i stedet kompensation, siger Birgitte Pedersen.
Det er uvisheden om, hvordan smitten spredes, der gør, at minkavleren, ifølge advokaten, ikke kan stilles direkte til ansvar for, om der er kommet smitte på farmen eller ej.
- Det er fuldstændig urimeligt. Det er helt tilfældigt, at det her startede i Nordjylland. De nordjyske minkavlere bliver behandlet dybt uretfærdigt, siger hun.
- Man kan håbe, at det er endnu en fejl fra Fødevareministeriets side, men det er det nok ikke.
Onsdag fortsatte forhandlingerne i Erhvervsministeriet til langt ud på natten, men det har endnu ikke kastet en aftale af sig.
I lovforslaget fremgår det blandt andet, at Regeringen ønsker et forbud mod mink frem til 2022. Ydermere bliver det forbudt at ind- og udføre levende mink i Danmark, hvis forslaget vedtages.
Turboordningen i forhold til aflivning fylder også flere sider i lovforslaget. Hvis minkavleren har aflivet sin besætning inden den 16. november, så venter der en bonus på 20 kroner for hver mink. Minkavlerne i de syv nedlukkede kommuner i Nordjylland kan derudover få 10 kroner ekstra, hvis de nåede at aflive deres mink inden den 9. november.