Nye rejserestriktioner: Hele verden går i rødt
Foto: Jesper Bo Winther
Udenrigsministeriets nye rejsevejledninger fraråder alle unødvendige rejser ud af landet. Samtidig kræver det en frisk, negativ coronatest at komme ind i Danmark.
- Lad være med at rejse ud.
Så klart er budskabet fra udenrigsminister Jeppe Kofoed (S) på et pressemøde fredag eftermiddag.
De nye skærpelser sker ud fra et forsigtighedsprincip, så der ikke kommer flere virusvarianter som den engelske ind i landet, uddyber justitsminister Nick Hækkerup (S).
- Vi skal begrænse risikoen for at importere smitte, siger han.
Restriktionerne træder i kraft den 10. januar og løber foreløbigt frem til den 17. januar. Det gælder også erhvervsrejser, mens det stadig er muligt at levere og sende varer ud og ind af landet.
Grænserne lukket
De danske grænser er som udgangspunkt også lukket for indrejse, med mindre man har et anderkendelsesværdigt formål. Det kan for eksempel være sygdom i den nærmeste familie, mens et studie for eksempel ikke betragtes som anderkendelsesværdigt.
Alle udlændinge, der vil ind i landet, skal desuden have en negativ test, der ikke er mere end 24 timer gammel.
Grænselandet undtaget
Der gælder lidt andre restriktioner for folk bosat i grænselandet. De må gerne krydse grænsen for at arbejde, men skal have en negativ test en gang om ugen.
Rejseråd til danskere i udlandet
- Du skal kontakte dit rejseselskab og forsikringsselskab, hvis du har spørgsmål om, hvordan du kommer hjem.
- Hvis udrejse ikke viser sig mulig, kan du kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcentral hele døgnet (bbb@um.dk eller +4533921112)
- Du bør tjekke de lokale restriktioner i det land, du befinder dig i.
- Du opfordres til at tilmelde dig Danskerlisten via danskerlisten.um.dk eller via appen Rejseklar. Danskerlisten er den hurtigste måde for Udenrigsministeriet at sende dig information om det land, du befinder dig.
- Ændringen betyder ikke, at de danske grænser bliver lukket for danskere eller andre der bor i Danmark, der er på vej hjem fra ferie eller andet udlandsophold.
Kilde: Udenrigsministeriet
Sundhedsanbefaling ved hjemkomst
- Alle indrejsende opfordres til at tage en kviktest umiddelbart, når de ankommer til Danmark ved at benytte sig af de gratis kviktestfaciliteter, som stilles til rådighed ved indrejse. Børn til og med 12 år er undtaget denne opfordring.
- Opfordringen om kviktest er et tillæg til de gældende smitteforebyggende anbefalinger om, at danske og udenlandske indrejsende opfordres til at selvisolere sig i 10 dage, som kan afbrydes af et negativt svar på en PCR-test, som er foretaget tidligst på fjerdedagen efter indrejse.
- Hjemtransport: Rejsende skal følge myndighedernes anbefalinger ift. smitteforebyggende adfærd. Dvs. at bruge mundbind i offentlig transport samt følge anbefalinger om afstand samt hygiejne mv
Kilde: Udenrigsministeriet