Ny teknologi kan måske løse drabs- og voldtægtssager: - Naturligt, at vi kigger ned i ældre sager
Hos Nordjyllands Politi afventer man resultaterne fra København.
En ny teknologi inden for sporing af DNA har nu ført til, at Københavns Politi i går aftes anholdte en 53-årig mand i Nordjylland i sagen om et 34 år gammelt drab.
Den sigtede er fundet ved hjælp af såkaldt slægtskabssøgning, hvor dna-spor fra den formodede gerningsmand bliver sammenlignet med eksisterende materiale i politiets dna-register.
Men i stedet for at søge efter en matchende profil, leder man i stedet efter nære familiemedlemmer til den person, der har afsat sin DNA.
Den nye teknologi blev godkendt af justitsministeriet i 2022, og gårsdagens anholdelse er nu det første eksempel på de nye muligheder.
Hos Nordjyllands Politi sætter det nu også tanker i gang om, hvorvidt den nye teknologi også vil være relevant i uopklarede nordjyske sager.
- Vi afventer resultatet fra København og ser, hvad det ender med. Det er helt naturligt, at vi kigger ned i ældre sager, når der kommer ny teknologi til rådighed, siger vicepolitiinspektør Frank Olsen.
Drabet i Østre Anlæg
I Nordjylland har vi blandt andet en 29 år gammel drabssag, hvor 36-årige Kamella Bianco en onsdag morgen i 1994 blev fundet død af en hundelufter i Østre Anlæg i Aalborg.
På liget af den grønlandske kvinde fandt politiet tre DNA-spor. To af dem blev fundet og udelukket, mens det tredje DNA-spor aldrig blev matchet. Et spor som politiet mistænker tilhører gerningsmanden.
Selvom 25 politifolk dengang gjorde alt, hvad de kunne, og datidens rejsehold også blev hentet ind til efterforskning, så er gerningsmanden endnu ikke fundet.
Men det er endnu for tidligt at sige, om den nye teknologi vil være relevant i den sag.
- Der er mange forskellige elementer, vi skal vurdere på. Det afhænger af hvor rent et DNA-spor man har, om det er en blandingsprofil, og hvor sikre vi er på, at det stammer fra gerningsmanden, forklarer Frank Olsen.
Samtidig pointerer han, at det selvfølgelig vil være naturligt at undersøge om teknologien kan bruges i forbindelse med netop sagen i Øster Anlæg.
Ikke kun drabssager
Den nye teknologi begrænser sig ikke kun til drabssager. Den kan nemlig ligeledes vise sig at være relevant i uopklarede sager, hvor ofrene slap med livet i behold.
Her nævner vicepolitiinspektøren foreksempel den nylige sag fra Østerådalen i Aalborg, hvor to kvinder, uafhængigt af hinanden, blev udsat for henholdsvis voldtægt og forsøg på voldtægt den 20. oktober sidste år.
Politiet har siden da efterforsket sagen, men det er endnu ikke lykkedes at finde frem til en gerningsmand.
Og selvom der stadig er andre muligheder i dén sag, som endnu ikke er udtømt, så vil den den teknologiske udvikling indenfor politiets efterforskning naturligvis åbne for helt nye muligheder.
- Det er altid spændende, når der kommer nye teknologier og muligheder. Det bliver bestemt interessant at se, hvad det kan.