Ny sundhedsreform: Nordjysk KOL-behandling skal spredes hurtigere
Foto: TV2 Nord
I udspillet til en ny sundhedsreform bliver nordjysk KOL-behandling brugt som eksempel på, hvad den nye struktur kan gøre bedre.
I Nordjylland er vi gode til at behandle kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL). Siden 2015 har et koncept med telemedicin fungeret ganske forrygende, og det har vores statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), også fået øjnene op for.
I udspillet til den nye sundhedsreform, som Lars Løkke Rasmussen præsenterede onsdag, bruger han den nordjyske behandling som et eksempel på noget, hvor den nye struktur i sundhedsvæsenet kan gavne.
For selvom nordjyske KOL-patienter har nydt godt af at kunne måle blodtryk, puls og iltmætni derhjemme, uden at skulle tage til lægen, så er konceptet ikke blevet spredt til nogen af de andre regioner. Det er blandt andet derfor, at regeringen vil nedlægge regionerne. Så behandlingen af alle patienter i hele Danmark bliver mere ensartet.
Du kan læse herunder, hvad der står skrevet i det nye udspil om KOL-behandlingen.
Patienten først - Nærhed, sammenhæng, kvalitet og patientrettigheder.
Et af problemerne i dag er, at de gode løsninger ikke spredes hurtigt nok over hele landet.
I Region Nordjylland har man indført et system, hvor KOL-patienter selv kan måle puls, blodtryk og iltmætning hjemme i sofaen. Patienten sender tallene via en tablet til kommunen eller sygehuset, som følger op, hvis der er behov. Det sparer alle for besvær. Først og fremmest patienten. Det har fungeret i Nordjylland siden 2015, og der er enighed om, at denne løsning skal udbredes til resten af landet.
Alligevel er det stadig ikke sket.
Det er dog ikke første gang, at Lars Løkke Rasmussen roser den behandling KOL-patienter får i Nordjylland. Også i sin åbningstale i Folketinget i efteråret 2018 nævner han, at det er for dårligt, at et koncept, der siden 2015 har virket med stor succes i Nordjylland, ikke bliver spredt til de andre regioner.
Se klippet fra åbningstalen herunder.