Ny alarmerende rapport – iltsvind flere steder i Nordjylland

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Der er observeret døde fisk og bunddyr i Limfjorden.

En ny rapport af DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi – er netop blevet offentliggjort, og det er på ingen måde positiv læsning. Flere områder er nemlig ramt af iltsvind.

De hårdest ramte iltsvindsområder i de indre danske farvande var Limfjorden, Mariager Fjord, Hevring Bugt, Haderslev Fjord, det sydlige Lillebælt og tilstødende sydøstjyske fjorde.

Området omkring det sydlige og centrale Kattegat er også igen ramt af udbredt iltsvind. Det er ellers ikke set her siden 2008.

I Limfjorden blev der observeret døde bunddyr (hummere, krabber og søstjerner) i Løgstør Bredning.

Så udbredt er iltsvindet i Limfjorden. Især Løgstør Bredning er hårdt ramt. Kilde: DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi

Ifølge rapporten blev iltforholdene kortvarigt forbedret i Limfjorden på grund af kraftig vind sidst i august og igen i begyndelsen af september 2024.

Det var dog en kortvarig fornøjelse, da niveauet hurtigt røg op på det samme som før - og endda steg yderligere i september.

- I Iltsvindsområderne er fisk og de mest mobile dyr, fisk og planter søgt væk, mens mindre mobile dyr er døende eller døde. Iltsvindssituationen er derfor meget alvorlig for livet i de indre danske farvane, lyder advarslen i rapporten.

Hvad er iltsvind?

Iltsvind opstår, når iltforbruget i bundvandet er større end ilttilførslen.

Iltforbruget skyldes bunddyrs samt bakteriers og andre mikroorganismers respiration ved nedbrydning af organisk stof og den efterfølgende oxidation af reducerede kemiske forbindelser (iltgæld).

I Danmark betegnes det som iltsvind, når iltkoncentrationen i vandet er mindre end 4 mg l-1, og som kraftigt iltsvind, når koncentrationen er under 2 mg l-1. Niveauet mellem 2 og 4 mg l-1 kaldes for moderat iltsvind.

Iltsvind i de åbne farvande forekommer hovedsageligt fra juli til november, men i nogle kystvande opstår iltsvind ofte før juli.

Kilde: DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi

Næsthøjeste niveau

Iltsvindet omfatter et område på 11.000 kvadratkilometer - det svarer til mere end Sjælland og Fyn tilsammen.

Udbredelsen af iltsvind i september 2024 er næsten 50 procent større end samme måned året før.

Det er det næsthøjeste niveau nogensinde - kun overgået af iltsvindet i 2002.

Kortet viser niveauerne for den lavest registrerede iltkoncentration i de pågældende vandområder i perioden 29. august - 25. september. Kilde: DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi

DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi på Aarhus Universitet udsender hvert år fire iltsvindsrapporter, der beskriver de aktuelle iltforhold i de danske farvande.

Den aktuelle rapport omhandler udbredelsen af iltsvind fra 29. august til 25. september 2024.


Breaking

Usikkerhed om bros bæreevne: Færdselsåre spærret i weekenden

Foto: Aalborg Kommune

Det skal undersøges, om broens bæreevne lever op til kravene.

Det vil i weekenden ikke være muligt at benytte den sydlige del af Gugvej, fordi den spærres.

Den del der spærres, er den bro, der er ved Falck, og som overflyver Ådalsmotorvejens tilkørsel.

Det gør den på grund af en akut opstået situation. Det fortæller Brian Aagaard, der er civilingeniør hos By og Land i Aalborg.

- Vi har været ude og lave en reparation på broen, hvor en rådgiver har opdaget noget i konstruktionen, der ser forkert ud i forhold til, hvordan man ville gøre det i dag. For at gå med livrem og seler, har vi derfor valgt at spærre broen, siger han.

Derfor skal den store regnemaskine frem, så kommunens rådgivere i weekenden kan tjekke, hvorvidt bæreevnen lever op til kravene.

Før det sker, ved kommunen ikke, om der skal foretages yderligere for at sikre broens bæreevne.

- Usikkerheden ligger i, hvornår vi kan åbne broen. Det kan godt være, vi kan lede noget af trafikken henover den. Men vi lukker den ned af hensyn til sikkerheden for trafikanterne, indtil der er vished om, at broens bæreevne lever op til kravene, siger civilingeniøren.

Kommunen anbefaler, at de trafikanter, der skal mod Gug i stedet benytter sig af Sohngårdsholmsvej, og at man i stedet benytter sig af Hobrovej, hvis man kører mod City Syd. Bilister kan fortsat bruge Ådalsmotorvejens tilkørsel.

Kommunen forventer at kunne genåbne broen i løbet af mandagen i en eller anden form.


Breaking

Efter 30 år i kommunalpolitik: Nu stopper han endegyldigt

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Den mangeårige borgmester smækker med døren på vej ud af byrådet.

Det er blevet til 30 år i den kommunalpolitiske tjeneste, hvoraf han har siddet 12 år som borgmester for Socialdemokratiet. Men nu siger Arne Boelt endegyldigt farvel til kommunalpolitikken.

- Det har hele tiden ligget i kortene, at det godt kunne ske. Jeg har gerne villet prøve kræfter med regionerne, og nu hvor det ser ud til, at regionen består, kan jeg mærke, at presset stiger på mig, siger Arne Boelt om beslutningen.

Allerede efter kommunalvalget i 2021 varslede Arne Boelt, at han godt kunne finde på at tage en tørn i regionsrådet for "lige at hjælpe med at lave om på det resultat", som han dengang sagde til TV2 Nord.

Hvor Arne Boelt fortælle, hvorfor han stopper i kommunalpolitik nu.

Tilbage i 2021 lykkedes som bekendt Mads Duedahl (V) at vælte Ulla Astman (S) af pinden som regionsrådsformand i Nordjylland.

Ved kommunalvalget i 2021 fik Arne Boelt 4993 personlige stemmer. Det var mindre end halvdelen af de stemmer, han høstede ved valget i 2017, hvor han fik 10.257 personlige stemmer.

Men det er ikke den svigtende stemmeprocent, der er årsagen til, at S-veteranen nu forlader kommunalpolitik. Årsagen er det, som Arne Boelt mildest talt betegner som en uskøn proces med budgettet i Hjørring Kommune, hvor den siddende borgmester Søren Smalbro (V) i 11. time fandt 100 millioner på beskæftigelsesområdet uden at inddrage arbejdsmarkedsudvalget.

- Når demokratiet er trådt så meget under fode, så vil jeg ikke være med længere, siger Arne Boelt (S).

Ærgerligt for Arne

Søren Smalbro er ærgerlig over sin forgængers kritik og måde at forlade kommunalpolitikken på.

- Vi har jo været åbne omkring, at der i et fagudvalg har været nogle usikkerheder omkring nogle tal. Alternativet til at være åbne omkring det, er ikke at sige noget, siger Søren Smalbro til P4 Nordjylland og fortsætter:

- Det er en ærgerlig kritik, og jeg kan forstå, det bliver kædet sammen med, at han træder ud af kommunalpolitik. Det, synes jeg, faktisk, er ærgerligt for Arnes egen skyld, at det skal bruges som en hovedårsag til, at han nu mere eller mindre smækker med døren.

Hør Arne Boelt fortælle om sine ambitioner for Regionsrådet.

Arne Boelt, nu forlader du kommunalpolitik efter 30 år og smækker med døren - hvordan er det?

- Det er da lidt træls, men det er jo fordi på et eller andet tidspunkt er man nødt til at sige til sig selv, at nu er nok nok.

Kan du være bekymret for, om du efterlader kommunen i en dårligere forfatning, end du fandt den?

- Jeg tror på, at det her er med til, at der bliver mere opmærksomhed på, hvordan tingene skal køre. Derfor tror jeg på det gode i det her. Der skal nok være en hverdag og et samarbejde igen, lyder det fra Arne Boelt.


Læge skal tre år i fængsel – svindlede for millioner

Narkoselægen har overfaktureret Region Nordjylland og flere andre gennem 10 år.

Stig Dahm tjente styrtende med penge som narkoselæge for blandt andet børn, der skulle lægges til at sove inden en operation.

Men nu viser det sig, at regningerne var væsentlig højere, end lægens ydelser var berettiget til.

Stig Dahm er netop blevet idømt tre års ubetinget fængsel i Danmarks største svindelsag af sin slags.

Retten i Helsingør har fundet det bevist, at narkoselægen svindlede sig til 7,5 millioner kroner ved at overfakturere Region Nordjylland, Region Sjælland og Region Hovedstaden.

Selvom svindlen er foregået for nogle år siden, så kan fælden stadig klappe

Benthe Pedersen Lund, specialanklager

Svindlen er stået på fra 2010 til 2019. Den er foregået ved, at Stig Dahm har opkrævet flere penge for sine bedøvelser, end han havde krav på.

Han har desuden opkrævet penge for bedøvelser, han slet ikke har udført.

At narkoselægen nu kan se frem til at skifte operationsgangen ud med en fængselscelle de næste tre år, glæder sagens specialanklager Benthe Pedersen Lund.

- Det er altid tilfredsstillende, at retten dømmer i den retning, som vi gerne ville. Men selve dommen, mener jeg, ligger i den lave ende i forhold til, hvad jeg havde forventet.

Anklagemyndigheden gik oprindeligt efter fire års fængsel til narkoselægen.

- Der er tale om store beløb i et tillidsbaseret system, hvor man er meget afhængig af, at lægerne indberetter korrekt, så man kan undgå for meget kontrol. Derfor ville vi gerne sende et klart signal om, at anklagemyndigheden ser meget alvorligt på den slags svindel, siger Benthe Pedersen Lund.

- Førte sig frem i medierne

Den 69-årige narkoselæge fra Nordsjælland er dømt for at overfakturere de tre regioner i 7203 tilfælde.

Specialanklageren bruger gerne ordet ”grådig” til at beskrive Stig Dahms systematiske svindel.

- Han har jo optrådt i Berlingske, hvor han viser alle herlighederne i sin bolig frem, siger hun omkring den artikel fra 2015, hvor Stig Dahm viste sit nordsjællandske landsted frem i en artikel under overskriften ”Se den idylliske husmandsbolig”.

Der er tale om store beløb i et tillidsbaseret system

Benthe Pedersen Lund, specialanklager

Benthe Pedersen Lund mener, dommen sender at kraftigt signal til andre, der måtte få lyst til at snyde systemet.

- Den viser, at selvom svindlen er foregået for nogle år siden, så kan fælden stadig klappe. Derfor skal man ikke føle sig for sikker, selvom det er foregået for år tilbage, lyder det fra specialanklageren.

Stig Dahm har nu 14 dage til at afgøre, om han vil anke dommen til Østre Landsret.


Populært brand rykker ind i Aalborg: Men kun i to uger

Lørdag slår sportsbrandet Planet Nusa dørene op til deres første pop-up butik i Aalborg midtby.

Lørdag klokken 10.00 går der løs.

Her åbner det succesfulde sportsbrand nemlig deres første pop-up butik i Aalborg.

- Der vil være goodie-bags, drikkevarer og mulighed for at spinne 'Planet Nusas wheel', hvis man handler for over 1500 kroner, siger Sidsel Villsen, head of operations og kundeservice i Planet Nusa.

Det er første gang, at aalborgenserne får mulighed for at prøve Planet Nusas tøj i egen by, og derfor har Sissel Villsen også store forventninger til de to uger. Forud for åbningen har hun og de andre pakket fire paller med tøj og udstyr ud, og hun er sikker på, at det bliver solgt og mere til.

- Vores erfaring siger os, at vi kommer til at fylde yderligere op, inden vi er færdige. Særligt fordi vi allerede ved, at vi har et stort fællesskab i Aalborg allerede, lyder det.

Ud over de særlige goder på åbningsdagen får aalborgenserne også mulighed for at få fingrene i helt nye varer, inden de kommer til salg mange andre steder.

Løb dig til rabat

I løbet af de to uger butikken eksisterer, vil det desuden være muligt at deltage gratis i forskellige events. På åbningsdagen kan man løbe sig til 20 procents rabat ved at tilmelde sig 'Nusa Run'. Tilmelding skal ske på hjemmesiden.

Ugen efter er der igen mulighed for at finde løbeskoene frem, ligesom man kan deltage i Nusa Bootcamp.

- Løb og bootcamp er nogle af de events, vi har haft rigtig meget fokus på i de senere år, hvor vi har arbejdet på at skabe det her community af mennesker, som gerne vil være en del af et sundt og aktivt fællesskab, siger Sidsel Villsen.

Derfor kan man helt gratis deltage i løb og bootcamps i de uger, butikken holder til i Nørregade 12, og Sidsel Villsen håber, at det vil give rigtig mange lyst til at fortsætte, efter butikken er lukket.

- Vores events forsvinder ikke, bare fordi butikken pakker sammen. De fortsætter. Så jeg håber, at vi i de her uger kan få bestyrket og udvidet det fællesskab, der allerede er, og at endnu flere vil være med. Det er faktisk det vigtigste for mig med vores tid i Aalborg, slutter Sidsel Villsen.


Her er de! Mød de nominerede til Årets Nordjyske Ambassadør

Tre nordjyder hyldes for deres evne til at sætte Nordjylland på verdenskortet, og en af dem ender med at blive kåret som Årets Nordjyske Ambassadør.

Årets Nordjyske Ambassadør er en person, som har taget Nordjylland med ud over regionens grænser i såvel Danmark som i udlandet. Det er en person, som har sat et positivt lys på Nordjylland, og de tre personer, du nu skal møde, har hver især gjort lige netop det. 

Når TV2 Nord 6. oktober afholder Årets Nordjyde, er Årets Nordjyske Ambassadør en af fire priser, som bliver uddelt. 

Du kan allerede nu også læse om de nominerede i de tre andre kategorier, som er Årets Nordjyske Talent, Årets Nordjyske Iværksætter og Årets Nordjyske Ildsjæl.  

Se Årets Nordjyde her

  • TV2 Nord Salto

  • www.tv2nord.dk

  • TV2 Play

Du kan desuden se og læse meget mere om Årets Nordjyde både før og efter showet på tv2nord.dk og på TV2 Nords profiler på Facebook og Instagram.

Showet sendes den 6. oktober klokken 19.45

Det er fjerde gang, TV2 Nord kårer Årets Nordjyske Ambassadør. Tidligere er prisen gået til Jan Larsen, Sonja Christensen og Joakim Mæhle. 

Her kan du møde de nominerede til Årets Nordjyske Ambassadør: 

Lars Lilholt 

Foto: Frank Rosgaard

Lars Lilholt har gennem 35 år leveret musik og underholdning til hele landet.  

Den folkekære musiker, der er opvokset i Aalborg, skriver musik, der kan samle flere generationer, når han går på scenen. I 1983 dannede han bandet Lars Lilholt Band, der spillede deres første koncert på Sysseltinget i Hjørring. 

Lars Lilholt lægger stor vægt på, at han er nordjyde, når han optræder rundt omkring i landet, og han har skrevet talrige sange om sit liv i Nordjylland.  

Han har skrevet omkring 300 sange, og I 2008 anvendte Aalborg Teater 25 af sangene til musikteaterforestillingen 'Kære Øjeblik'. 

Rikke Nielsen 

Rikke Nielsen er nomineret for sin utrættelige indsats med LykkeLiga, hvor hun har gjort børn og unge fra specialområdet til håndboldstjerner.  

Udgangspunktet for LykkeLiga findes i Rikke Nielsens egen familie. Hun oplevede nemlig, at datteren Magda, der er født med Downs syndrom, ikke kunne starte i en idrætsforening ligesom mange andre børn.  

I 2016 oprettede hun derfor selv et håndboldhold i Gistrup. Det blev udgangspunktet for en hel liga – LykkeLiga - der i dag har hold i 83 klubber med flere end 1500 spillere. 

Rikke Nielsen har været primus motor i at brede konceptet ud i hele landet fra basen i Nordjylland, og LykkeLiga er endda etableret i Grønland, på Færøerne og i Tyskland.  

Jette Andersen 

Siger man Dana Cup, siger man også Jette Andersen.  

Den årlige, internationale fodboldturnering har fundet sted i Hjørring siden 1982 – og lige så længe har Jette Andersen taget del i at få sportseventet til at lykkes. Først som frivillig og siden 1986 som ansat i Dana Cup.  

Som direktør for Dana Cup er Jette Andersen med til at sætte Hjørring og Nordjylland på verdenskortet. 

I år deltog der hold fra hele 50 forskellige nationer. Mange kommer her til fra Norge, Sverige og andre europæiske lande. Der var endda fodboldspillere fra såvel Sydamerika og Afrika, som rejste til Nordjylland for at spille fodbold.  

Vinderen afsløres 6. oktober 

Spændingen om, hvem der ender med at løbe med prisen som Årets Nordjyske Talent, bliver udløst 6. oktober klokken 19.45. Her kan du se tv-showet Årets Nordjyde, som TV2 Nord afholder for ottende gang. 

Showet sendes fra Støberiet i Nibe, og det kan ses på TV2 Nords – på TV2 Nord Salto, på www.tv2nord og på TV2 Play. 

Årets Nordjyde

  • Årets Nordjyde sendes søndag den 6. oktober klokken 19.45

  • Du kan se Årets Nordjyde på alle TV2 Nords platforme samt på TV2 Play.

  • Årets Nordjyde er TV2 Nords årlige prisuddeling, hvor vi hylder Nordjylland og nordjyderne.

  • Årets udgave af showet bliver det ottende af slagsen – og der er i år fire priser, der skal uddeles.

  • Det store show afholdes i år på spillestedet Støberiet i Nibe.

  • Nordjyderne har indstillet i alt 192 kandidater til de fire priser og ud fra denne bunke har dommerpanelet udvalgt i alt 12 nominerede.

  • Vinderne får udover ære og hæder en statuette lavet af den nordjyske kunstner Lene Purkær Stefansen og 15.000 kroner.

Det er et dommerpanel, der i sidste ende bestemmer, hvem der vinder de fire priser til Årets Nordjyde.  

I år er opgaven lagt i hænderne på tv-vært og influencer Lisbeth Østergaard, tidligere fodboldspiller og sportsdirektør i AaB, i dag partner i rekrutteringsvirksomheden onenexus Allan Gaarde, jurist og frivillig i Ventilen i Aalborg Nicoline Houmann Thuesen og adm. direktør på TV2 Nord Mikael Justesen. 

Ved Årets Nordjyde bliver der uddelt i alt fire priser, hvoraf Årets Nordjyske Ambassadør er den ene af dem.

HUSK: Du kan se Årets Nordjyde på TV2 Nord SALTO, www.tv2nord.dk og på TV2 Play 6. oktober klokken 19.45.