Nu er tidligere minkavler tæt på at få erstatning
Foto: Ib William Christensen / TV2 Nord
Den tidligere minkavler Dion Hjørringgard ser meget frem til, at han kan komme videre med sit liv.
De første 25 minkavlere har haft besøg af den kommission, der skal vurdere, hvor meget de skal have i erstatning.
Efter at have ventet i mere end halvandet år er Dion Hjørringgaard tættere på en afklaring.
Han er tidligere minkavler i Brovst, og så er han er af de første 25 danskere, der har fået besøg af den såkaldte taksationskommission. Det er den instans, der skal vurdere, hvor meget han skal have i erstatning.
- Jeg vil gerne videre og have slået en streg i sandet. Man hænger lidt i det her hele tiden, og psyken trænger til, at man kan komme lidt videre, siger Dion Hjørringgaard.
Der er mange farmere, der gerne vil videre. De er berørte og frustrerede
Dion Hjørringgard, tidligere minkavler, Brovst
I januar 2021 blev et bredt flertal i folketinget enige om at afsætte en historisk erstatningspulje på hele 19 milliarder kroner til minkavlerne og følgeerhvervene.
Tiltro til myndighederne
Første kapitel i historien om mink og corona begyndte 4. november 2020, da landets statsminister optrådte på et pressemøde og sagde, at alle mink i Danmark skal aflives.
Herefter kulminerede debatten for alvor over hele landet. I eksempelvis Gjøl demonstrerede borgerne og viste deres tydelige utilfredshed med beslutningen om at aflive alle mink.
Dion Hjørringgaard var ikke selv én af de minkavlere, der fik corona blandt sine mink. Men hans farm lå indenfor en zone, så han var tvunget til at slå dyrene ned.
Nu skal pengene ikke længere komme fra pelsede dyr, men fra staten i erstatning.
- Så vidt jeg har forstået, så er det lagt i hænderne på minksekretariatet, og dem har jeg tiltro til. Jeg tror også, at de er voksne nok til ikke at lade sig styre politisk, siger Dion Hjørringgaard.
Arbejd hurtigt, lyder opfordring
Taksationskommissionen begyndte sit arbejde i januar.
Kommissionen har været i Dion Hjørringgaards tomme haller og gennemgået de tomme minkbure og store maskiner for at finde ud af, hvilket beløb han skal have.
Han forventer at få svar inden sommer, men han opfordrer kommissionen til at arbejde så hurtigt som overhovedet muligt, fordi det er en svær situation for ham og for mange andre minkavlere.
- Der er mange farmere, der gerne vil videre. De er berørte og frustrerede over alle de her ting, når tiden går, siger Dion Hjørringgard.
Der er cirka 1000 minkfarme landet over, der skal vurderes for at få erstatning.
Se hele TV2 Nords historie her: