Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Nordjysk OL-håb finder ro i vandet - men er ikke ensom

Du kender hende måske ikke, selvom hun var med til OL i Tokyo

- Jeg er en nørd, fordi det er nødvendigt.

Sådan siger den 23-årige svømmer fra Aalborg Svømmeklub, som vælter sig i medaljer - og til sommer kan svømme sig til det, der mangler; en OL-medalje.

Hun er forbi Brix & Jørgensen i sæson 3s andet afsnit af Tredje Halvleg.

Her erkender EM-sølvvinderen i butterfly da også, at det kræver noget specielt at træne ti gange om ugen, samtidig med at passe et HA-studie på Aalborg Universitet.

Faktisk er det - trods en puls, der banker afsted med 12 knob i timen - dér, i bassinet, at hun slapper af.

- Har jeg sagt det? Det har jeg nok, griner Helena Rosendahl Bach, der oprindelig er fra Holstebro.

Se tidligere indslag med sølvvinderen længere nede.

- Når man ligger der under vandet, er der faktisk rimelig roligt. Medmindre der er en eller anden, der har tænkt sig at lave en pivlyd eller råbe under vandet, tilføjer hun igen med et grin. 

- Så kigger man lidt. Men jeg synes grundlæggende, at det med at kunne holde fokus på sin egen teknik er dejligt.

Men faktisk er der en særlig teknik, hun døjer med.

Og for dem, der kun ser svømning hvert fjerde år til OL, kan det være svært at forstå, men i en sport, der afgøres af u-afklippede tånegle og hundrededele af sekunder, kæmper Helena Rosendahl Bach en kamp med at blive en god starter.

Det nørder hun en del med.

Og det har OL-håbet også nørdet med, mens hun har forberedt sig på sit andet OL på tre år. 

Men alt er forandret, undtagen vandet og længden på bassinet for butterfly-specialisten, siden det coronahærgede OL i Tokyo i 'skudåret' 2021.

I olympisk elevator med Hansen og Axelsen

Denne gang kan hun nemlig dele oplevelsen med sine forældre og familie. Det betyder dog ikke, at familien er svømmeeksperter, selvom deres datter har bevæget sig i vandet, siden hun var seks år.

- Nej, de har ikke rigtig forstået svømning, siger den 23-årige EM-sølvvinder, der senest tog sølvtøj med fra EM i Bukarest i Rumænien.

Hun understreger, at hun glæder sig til, at de i Paris kan være en helt anderledes del af oplevelsen, på trods af at de ikke er eksperter.

- Nogle gange spørger jeg dem: "Ej, kunne I lige se, at der var lidt taktik over det her?"

"Nej, det kunne vi overhovedet ikke se," svarer de så, lyder det med et smil, inden hun tilføjer:

- Så det styrer jeg med mine rigtige trænere.

For selvfølgelig er der trænere, sparringspartnere, mentorer og et helt hold af vigtige folk omkring OL-håbet. Man vinder ikke en OL-medalje alene, selvom det er en individuel sport.

Og svømning er måske en af verdens hårdeste sportsgrene, som i Helena Rosendahl Bachs tilfælde altså balanceres med universitet og en indkomst, der ikke ligefrem står mål med med-olympister som Viktor Axelsen og Mikkel Hansen, som hun mødte i elevatoren i Tokyo.

Er det ensomt at være individuel sportsudøver?

-  Nej. Jeg synes, der er rigtig mange mennesker omkring mig, som er gode til at hjælpe mig. Jeg tror også, jeg er typen, hvis der lige er et eller andet, der er svært i en periode eller noget, er jeg god til at få snakket om det og har en masse mennesker omkring mig, som er gode til det, svarer Helena Rosendahl Bach.

Hun forklarer, at selvom sporten er individuel, er der et særligt fællesskab til både træning og konkurrencer. 

Faktisk er der krammere til selv de største konkurrenter - dem, der har slået dig med et par hundrededele og uafklippede negle.

- Særligt med mine landsholdskollegaer ser vi jo hinanden, både når det går godt og går dårligt. Så er vi der virkelig for hinanden.

Hør OL-håbet fortælle, hvordan det var at dele elevator med Mikkel Hansen og Viktor Axelsen eller se hvor godt en stram svømmehætte klæder Mogens Jørgensen i det nyeste afsnit af Tredje Halvleg.

Se eller hør det herunder - eller på TV2 PLAY, tv2nord.dk eller Salto i aften klokken 19:45.


Læsø er den eneste kommune med gratis skolemad: Nu får flere muligheden

Foto: Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix

Frokostordningen på Læsø koster kommunen en halv million kroner årligt.

- Det er godt, at flere får den samme mulighed. Vi har været rigtig glade for det, lyder det fra Karsten Sandau, der er skoleleder på Læsø Skole.

I mere end et år har Læsø Skole haft en madordning, der siden dens tilblivelse har været intet mindre end en succes for både børn og voksne.

- For os betyder det jo, at der ikke er nogle elever, der går sultne rundt på gangene. Det er rigtig godt, at flere elever landet over får samme mulighed, siger Karsten Sandau.

Og nu skal mere end 20.000 børn nyde godt af det samme, efter Finansloven er faldet på plads. Her vil partierne bag den nemlig give 850 millioner kroner til en skolemadsordning. Ifølge finansminister Nicolai Wammen vil det betyde, at mere end 20.000 børn kan få skolemad som en del af en forsøgsordning.

- Bureaukrati skal være så lille en del som muligt i forhold til forsøget med mad til børn. Der skal være en eller anden evaluering af det. Der er ingen af os, der er gået ind til forhandlingerne med den ambition, at bureaukratiet skal fylde, siger Nicolai Wammen.

Om det lige er Læsøs model, der har dannet grobund for forslaget er uvist, men der er nogle råd, som han mener, skolerne bør tænke over, når de implementere ordningen.

- Det handler om at have en pragmatisk tilgang til at løse de udfordringer, der vil komme. Sørg for at handle i tide, så man kan tilpasse skemaer og arbejdstider, lyder det fra skolelederen.

Der kommer fællesskab og glade børn

Læsø Skoles gode oplevelse er noget, han håber kan give andre skoler lysten til at arbejde hårdt for madordningen.

Se inslag om skolemad på Læsø, da vi besøgte øen sidste år.

- Selvom vi er en lille skole, så sidder vi jo cirka 130 voksne og elever i samme lokale. Det skaber et fællesskab og et rum for samtaler, som ikke var muligt på samme måde før, fortæller Karsten Sandau.

Han siger samtidig, at eleverne får mere energi og koncentrationsevne, når man på den måde sikrer sig, at alle får noget at spise.

- Samtidig sørger man jo for, at vores mest fornemme opgave bliver fuldført: at der er lige muligheder for alle. I større kommuner end vores, oplever man nok, at flere børn end hos os, møder op i skole uden madpakke, det problem løser man jo, lyder det.

Skolen på Læsø overvejer i skrivende stund at udvide madordningen, så børn kan være helt madpakkefri.


Finanslov drysser millioner over vikingeborg: Nyt besøgscenter på vej

Arkivfoto

Aggersborg er også kendt for at få status som UNESCOs Verdenskulturarv sidste år.

I dag er den kommende finanslov faldet på plads, og der er nogle millioner på vej til den nordjyske kultur.

Aggersborg i Vesthimmerland får nemlig 3 millioner kroner, der er øremærket til at formidle borgens unikke historie til de besøgende.

- Aggersborg er en vigtig perle for den nordjyske historiefortælling. Med investeringen kan vi gøre den tilgængelig for endnu flere gæster – samtidig med, at vi løfter turismen i området, lyder det fra det nordjyske folketingsmedlem, Marie Bjerre (V).

Arkivfoto: Marie Bjerre er valgt til folketinget, og har sit ophav i Nordjylland. Foto: Ida Bach Holm / TV2 Nord

Ifølge Marie Bjerre var udpegningen af Aggersborg til UNESCOs Verdenskulturarv var et stort vendepunkt for Himmerland og Nordjyllands Vestkysts turisme.

- Der skal investeres i moderne formidlingsteknologier, for eksempel skal man kunne bruge sin smartphone til at vække de historiske genstande og fortællinger til live, lyder det.

Ikke de eneste, der får en indsprøjtning

Frederik IIV's Kanal i Løgstør står også til at få det samme beløb i 2025, som skal hjælpe med at reetablere det gamle anlæg.

- Jeg er naturligvis utroligt stolt over, at det er lykkedes at få projektet på næste års finanslov, så arbejdet forhåbentligt snart kan komme i gang, siger Socialdemokratiets Flemming Møller Mortensen.

Frederik VII’s kanal blev udgravet i 1856-61 for at muliggøre gennemsejling i Limfjorden.


Skinnebrud i Vendsyssel: Ingen tog på strækningen før lørdag morgen

Foto: René Ryom

Nedbruddet forventes først at være repareret lørdag morgen.

Der kører i øjeblikket ingen tog mellem Hjørring og Frederikshavn.

Det fortæller driftschef ved Nordjyske Jernbaner, Stinne Hjorth Dalsø.

- Al togdrift er indstillet indtil i morgen, der er indsat togbusser på strækningen. Der kører to i hver retning hele tiden, fortæller driftschefen.

Årsagen er, at der er et skinnebrud et sted på strækningen mellem Tolne og Sindal.

Meldingen om skinnebruddet kom kort før klokken 08 fredag morgen, og det er formentligt udløst af de kolde temperaturer.

- Om vinteren når der kommer frost, er det ikke unormalt, at der kommer et brud på skinnerne. Vi går fra at der har været lunt til meget koldt, siger driftschefen.


Det er nøjeren! Emil og Mikkel møder mor til døde tvillinger

Emil og Mikkel Trier tror på, at der er mere mellem himmel og jord.

Youtube-tvillingerne Emil og Mikkel Trier får sig flere ubehagelige oplevelser, da de er gæster i tv-programmet ’Er der nogen?’

De sidder i et kulsort lokale på hver deres stol med ryggen mod hinanden.

Der er i en stor teatersal på Det Hem'lige Teater i Aalborg.

Der er ingen forestilling. Stolerækkerne er tomme, og der er bælgragende mørkt.

Det eneste lys er det, der er i det måleudstyr, der står foran tvillingerne Emil og Mikkel Trier.

Det registrerer ifølge spøgelsesjæger Mikkel Egelund, hvis et spøgelse eller en ånd er i nærheden.

Se tredje afsnit af 'Er der nogen?' herunder:

Flere hundrede døde

Tvillingerne Emil og Mikkel Trier, der blandt andet er kendt fra Forræder og Youtube, er taget med spøgelsesjæger Mikkel Egelund på spøgelsesjagt på Det Hem'lige Teater.

- Det er nøjern, siger tvillingerne flere gange.

Stedet var efter anden verdenskrig en flygtningelejr for tyske flygtninge.

Og i løbet af 1940'erne år døde angiveligt flere hundrede mennesker i lokalerne.

Emil Trier. Foto: Lotta Lemche/TV 2

Flere af de døde flygtninge går igen ifølge spøgelsesjæger Mikkel Egelund, blandt andre pedellen Niels, der hang sig selv på loftet, og en lille pige, der griner og græder.

Men så er der også Erna.

Mikkel Trier. Foto: Lotta Lemche/TV 2

Erna var en gravid kvinde, der ankom til stedet i marts 1945.

Hun ventede sig tvillingedrenge, som Emil og Mikkel Trier, men begge tvillinger døde under fødslen, og det gjorde Erna også.

Mikkel Egelund vil forsøge at lokke hende frem med Mikkel og Emil Trier som lokkemad.

Og måske virker det.

I hvert fald ringer dødsklokken foran Emil igen og igen i det mørke lokale. Og ingen rører ved den.

- Jeg blev faktisk født død, men blev genoplivet, fortæller Emil Trier undervejs.

Se, hvordan spøgelsesjagten går i tredje afsnit af 'Er der nogen?' herunder:


Hold på hat og vanter: Det bliver hamrende koldt i dag

Foto: Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Arkivfoto

Hvis du ikke allerede har fundet vinterjakken og halstørklædet frem, så er fredag morgen en rigtig god anledning til det.

For selvom solen kommer til at stå højt på himlen her i starten af dagen, så er får Nordjylland 'varmt kakao-vejr' udenfor.

- Der er temperaturer helt ned til minus otte grader med sne og isglatteveje rundt om i Nordjylland, lyder det fra Andreas Nyholm, meterolog og vært på TV 2 Vejret.

Se hele vejrudsigten her:

En bidende kold dag

Selvom det dog bliver en anelse varmere op ad dagen, så bliver vi altså omkring frysepunktet, og der kan komme sne flere steder efterhånden som vi når eftermiddagstimerne.

- Ud på aftenen vil der dog komme en opklaring, men også en tiltagende vind, fortæller Andreas nyholm.

Går du derfor glip af den varme kakao her til morgen, så er der stadig rig mulighed for at hygge med det i aften, hvor temperaturen igen går et godt stykke i minus.

Er du nysgerrig på, hvordan vejret bliver i dit område? Spørg Solvej Vindblæs!

Vejret tre timer frem
Vejret senere