Nordjyderne ændrer adfærd for at redde klimaet
Foto: Kim Haugaard / Ritzau Scanpix
En undersøgelse viser, at 57 af nordjyderne har ændret deres livsstil for at redde klimaet.
Mens politikerne og industrien diskuterer klimamål, er nordjyderne godt i gang med deres egen klimakamp hjemme i køkkenerne.
En ny undersøgelse viser nemlig, at 57 procent af nordjyderne har lavet konkrete ændringer i deres forbrug og husholdning for at imødekomme klimaudfordringerne. Det er en positiv og inspirerende udvikling, lyder det fra Mejeriforeningen, der står bag undersøgelsen.
- Den bæredygtig omstilling sker i et samspil mellem både politikere, landbrug, detailhandel og forbrugere. Og derfor er det virkelig positivt at se, at forbrugerne gerne vil være med til at drive omstillingen fremad, siger Merete Myrup, der er ernæringschef i Mejeriforeningen.
Forbrugere er vigtige i klimakampen
På førstepladsen over den klimabevidste handling, som flest nordjyder har foretaget det seneste år, er affaldssortering. Den anden mest anvendte klimahandling er mindsket madspild, mens økologi er den tredje mest anvendte klimavenlige handling, som nordjyderne tyr til i deres klimakamp. Og det er nogle gode steder at sætte ind, lyder det fra Merete Myrup:
- Især mindsket madspil kan gøre en stor forskel i klimakampen. Vi ved nemlig, at vi hvert år smider 700.000 ton mad ud i Danmark. Og en stor del af det spild sker hjemme hos os forbrugere. Så hvis man gerne vil leve bæredygtigt, er det et rigtig godt sted at starte, siger Merete Myrup.
Ifølge undersøgelsen mener 91 procent af nordjyderne, at klimaforandringerne allerede er i gang eller sker i den nærmeste fremtid, mens 65 procent er direkte bekymrede for de forandringer, der følger med.
Samtidig mener nordjyderne dog, at vi stadig kan nå at gøre noget ved forandringerne. 35 procent af nordjyderne mener, at vi har mulighed for at bremse nogle af de negative konsekvenser af klimaforandringerne, mens 47 procent tror, at vi stadig kan bremse de mest katastrofale konsekvenser.
Fakta om undersøgelsen:
Mejeriforeningen har gennemført en undersøgelse om danskernes holdning til bæredygtighed. Undersøgelsen afdækker danskernes forståelse af begrebet bæredygtighed og holdning til behovet for omstilling til en mere bæredygtig produktion og et mere bæredygtigt forbrug. Formålet med undersøgelsen er at bidrage til forståelsen af danskernes holdning til den bæredygtige omstilling af vores fødevareproduktion og -forbrug.
Datagrundlaget for undersøgelsen er en webbaseret spørgeskemaundersøgelse blandt 2.120 udvalgte danskere i aldersgruppen 18-65 år repræsentativt fordelt på køn, alder og geografi. Undersøgelsen er gennemført i maj 2019, og stikprøven er tilfældigt udvalgt blandt Userneeds Danmarkspanel.
Spørgeskemaet er udarbejdet af Mejeriforeningen i regi af European Milk Forum i samarbejde med Advice. Undersøgelsen er gennemført i, i alt seks lande: Danmark, Frankrig, Holland, Irland, Nordirland og Belgien og er medfinansieret af EU.
Kilde: Mejeriforeningen