Vilde ventetider: Nordjyder må vente i mere end et halvt år
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
I Region Hovedstaden er der en hudlæge per 50.000 borgere. I Region Nordjylland skal 88.000 borgere deles om en hudlæge.
Lige nu skal man vente i 38 uger på at komme til hudlæge i Brønderslev kommune, mens man i hele Nordjylland i gennemsnit venter 33 uger.
Det er tre gange så lang tid, som man venter i Region Hovedstaden, hvor man kan nøjes med at vente i 11 uger.
- Jeg føler ikke, man bliver taget seriøs, lyder det fra Joan Elmely.
Hun har psoriasis og en række følgesygdomme, så hun ved alt om, hvad det vil sige at vente længe på behandling. Nu er hun endelig i systematisk behandling ved hudlægen i Brønderslev.
- Der er gode og dårlige perioder, men jeg har rimelig godt styr på, at jeg kan komme hurtigt igennem til hudlægen i Brønderslev, forklarer hun.
- Der er jo ingen tvivl om, at vi har en enorm ulighed i sundhed, fordi der er nogle egne af Danmark, hvor man har nogenlunde acceptable ventetider, hvor man her i Nordjylland har noget, der er tre gange så lang tid, konstaterer Per Larsen, der er sundhedsordfører for Det Konservative Folkeparti.
- Jeg kan aldrig komme i bund
Regeringen nedsatte i marts sidste år en sundhedsstrukturkommission, som skal komme med anbefalinger til, hvordan man sikrer et ensartet sundhedstilbud til alle danskere uanset hvor man bor. Derfor var politikere fra både Folketinget og regionsrådet mandag på besøg hos hudlæge Carsten Sauer Mikkelsen.
De skal sammen med patienter og organisationer diskutere de rekordlange ventelister på at komme til hudlægen i Nordjylland.
- Jeg føler, at lige meget hvor meget jeg laver, så kan jeg aldrig komme i bund, konstaterer Carsten Sauer Mikkelsen.
Arbejder seks dage om ugen
Problemet med de lange venteliste er der flere årsager til. I Region Hovedstaden er der en hudlæge per 50.000 borgere. I Region Nordjylland skal 88.000 borgere deles om en hudlæge. En anden årsag til de lange ventelister er den såkaldte knækgrænse, der begrænser speciallægers omsætning.
- Jeg kan se i forhold til de sidste fem år, der har jeg ramt knækgrænsen i september og oktober hvert eneste år, pointerer Carsten Sauer Mikkelsen.
I overenskomsten mellem speciallægerne og regionerne er der indført en såkaldt 'knækgrænse' for speciallægers omsætning. Den fastsætter, at speciallægerne skal aflevere 40 procent af deres honorar, når omsætningen når over en bestemt grænse.
Er I effektive nok her? Kunne du tage flere patienter ind og nedbringe ventetiden?
- Jeg tror det ikke. Jeg var inde og se sidste år for 2023, og der kunne jeg se, at jeg var inde 21 lørdag. Og min arbejdsdag starter kvart i syv, og jeg er typisk hjemme og færdig med arbejdet klokken seks, så det vil jeg sige nej til, afslutter Carsten Sauer Mikkelsen.