Nordjyde har scoret et af de mest legendariske landskampsmål: Gunnar 'Nu' gav vin, men så skete der noget
75-årig nordjyde har boet i udlandet i 41 år, men i Danmark huskes han stadig for én ting.
I dag hedder det en ’spoiler alert’, hvis man afslører det allerhelligste, nemlig afslutningen på en film.
Men det var Gunnar 'Nu' Hansen fuldstændig ligeglad med i monopolets tid.
Da Danmark i 1976 brød 39 års forbandelse og vandt 2-1 over Sverige i Göteborg på Ullevi, kunne han ikke dy sig:
Han afslørede Danmarks sejr i ren begejstring og eufori.
Det afgørende mål i 2-1-sejren kom fra nordjyske Ove Flindt Bjerg, der lukker op for anekdote-posen i sæsonpremieren på Tredje Halvleg, TV2 Nords podcast om sport.
I dag 75-årige Flindt Bjerg nåede over 300 kampe for AaB og 18 landskampe. Faktisk er han en af verdens ældre talentspejdere, for i dag laver han stadig analyser for kultklubben Mönchengladbach på 15. år.
Alligevel er det stadig det mål, han huskes bedst for.
- Jeg tror det står i leksikon. Hele mit liv har mennesker stoppet mig. Hvadenten det var i København eller på Blokhus. Eller på skitur i Østrig. ’Var det ikke dig?’ fortæller han til Brix & Jørgensen.
Han husker også ’Nu’ Hansens fortalelse, for det var stort at have brudt svensker-forbandelsen. Det blev Flindt Bjerg særligt opmærksom på efterfølgende.
- Der var seks Stena Line-både der sejlede derover.
- Jeg spillede jo i Bundesligaen og havde lige scoret 11 mål i Karlsruhe, men vi kunne godt mærke, det var stort, da vi kom til København, erindrer ’Flindten’, der både fik meddelelser fra piloten på flyet hjem og i paskontrollen.
- Der stod fem betjente og klappede!
Måtte selv betale
Dengang var der dog ikke gule bjælker til breaking news.
Og journalister og spillere var noget mere adskilte nu end dengang.
Kontrasten til landsholdets sejr i Finland søndag aften kunne næsten ikke blive større.
- Der var ikke andre end DR1 dengang, og der var strejke. Så de ville ikke sende kampen. Men jeg tror, at militærets flyver fik båndet hjem. Så kom Gunnar 'Nu' Hansen og sagde vi har to gode nyheder: Vi vandt kampen, og vi sender den 22.20, kommer det med et grin.
Efterfølgende tjekkede BÅDE spillere og journalisten ind på det legendariske Hotel Opalen, der den dag i dag stadig ligger i den svenske by.
- Det var et meget fint hotel. Og han ville gerne give et glas vin. Så vi fik et lille glas hvidvin, men DR kunne ikke få pengene refunderet, måtte Gunnar dog pludselig selv betale, fortæller Ove Flindt Bjerg.
Men det hørte nyligt afdøde Per Røntved om. Landsholdskæmpen, der i alt nåede 75 landskampe tog derfor affære.
- Per var menneskeligt en meget, meget fantastisk person. Så vi, der spillede i udlandet – ikke dem, der spillede i Danmark – men os ’udlændinge’, samlede sammen og sendte pengene til Gunnar.
På den måde drak Ove Flindt Bjerg altså ikke på licensbetalernes regning – når nu kommentatoren allerede havde afsløret resultatet forud for sendingen.
Målet – forskudt eller ej – hænger dog stadig ved nordjyden.
- Det var hele holdet der vandt, men jeg scorede altså det mål der – og det var faktisk ’pissegodt mål’, smiler han.
Hvorfor målet med den legendariske scout og analytiker fra den i danske øjne så særlige klub, Mönchengladbach, var ’pissegodt’ kan du høre om i podcasten.
- Dengang var dine modstandere så tæt på dig, at gik du på toilettet, kom de med papiret.
Ubehagelig legende
Det er ikke kun hos landsholdet, han har krattet sig ind i furerne.
Ifølge Mogens Jørgensen, medvært på Tredje Halvleg og tidligere holdkammerat med Ove Flindt Bjerg i AaB, da man steg op gennem rækkerne, ville klubben have stået et andet – og dårligere – sted i dag.
Manden med de over 300 førsteholdskampe over fire perioder gjorde en forskel – både på og udenfor banen.
- Det er ingen hemmelighed, at jeg sikkert ikke var behagelig som medspiller. Jeg ville vinde. Det lærte jeg som barn, udtrykker Ove Flindt Bjerg det selv.
Han kom fra trange kår, og det formede ham – også til udlandet.
- Vores hus brændte, min mor var på sygehuset, jeg kunne ikke komme med AaB på tur til Norge som drenge-spiller, siger han om opvæksten i Vejgård, hvor man dengang spillede i ’Hullet’.
Fodbolden blev dog hans vej i livet og AaB blev indgangen.
Dengang lå klubben på Ny Kærvej midt i Aalborg, hvor dengang unge ’Flindten’ cyklede afsted og måtte gelejdes over gaden hver gang.
Selvom han siden blev landsholdsspiller, udenlandsprof, drev egen virksomhed og havde kontakter i det meste af fodboldeuropa, savner han dog anerkendelse i AaB.
Det kan du høre, samt hvordan han alligevel banede vejen for det sted klubben er i dag, hvis du lytter til sæsonpremieren på Tredje Halvleg.
Du finder den lige hér.