Nedgang i turistovernatninger: Hoteller lider, mens campingpladser redder nordjyske tal
De nordjyske hoteller har lidt under coronakrisen denne sommer. Til gengæld har campingpladserne haft kronede dage.
Denne sommer har det set sløjt ud med antallet af turistovernatninger i Nordjylland. Det er især hoteller og feriecentre, der lider, mens campingspladserne har haft flere gæster end sidste år.
Det har været en speciel sommer for de fleste. Med coronaepidemi og rejserestriktioner måtte mange lave ferieplanerne om, og det betød, at mange danskere har holdt ferie herhjemme. Til gengæld har de udenlandske turister ikke været til stede i lige så stort tal som normalt, og det har haft en betydning for antallet af turistovernatninger.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser en nedgang i antallet af overnatninger i juni, juli og august på 2,8 millioner i forhold til samme måneder 2019. Det svarer til en nedgang på 17 procent. Det er tal på landsplan, og det er især hovedstadens hoteller, der er hårdt ramt.
Derfor ser det heldigvis også en smule lysere ud i Nordjylland. Her oplevede man i sommermånederne kun en nedgang på 2,5 procent - eller godt 65.000 overnatninger - i forhold til sommeren sidste år.
God sommer for campingladserne
Medregnet er hoteller og feriecentre, campingpladser, vandrerhjem og lystbådehavne, og der stor forskel på, hvordan de forskellige overnatningestyper har klaret sig. Mens vandrerhjem og lystbådehavne har oplevet en mindre nedgang, har de nordjyske hoteller og feriecentre været noget hårdere ramt. I alt har de haft 161.527 færre overnatninger i juni, juli og august 2020 end i samme måneder i 2019.
- Vi hænger gevaldigt i bremsen på grund af restriktioner, der fortsat er i samfundet. Vi kan godt mærke, at folk er mere tilbageholdende med at booke ferier på hoteller og feriecentre, hvor man - trods afstandskrav og alle sikkerhedsforanstaltninger - er ude blandt andre mennesker, siger Lars Mouritzen, som er formand for den nordjyske afdeling af HORESTA.
Campingpladserne har til gengæld lidt mere kronede dage, og er årsagen til, at det nordjyske fald i overnatningerne kun ender på 2,5 procent. Campingpladserne stod nemlig for 116.883 flere overnatninger denne sommer end sommeren 2019.
Feriehusudlejningen boomer
I overnatningsstatistikken har Danmarks Statistik ikke medregnet feriehuse, men ser man på denne kategori, er der grund til at have armene over hovedet i den del af branchen. På landsplan var der godt 755.000 flere overnatninger i feriehuse i sommermånederne 2020 i forhold til 2019. Og her lægger Nordjylland sig helt i front, som den region med størst fremgang. Her var nemlig 210.400 flere overnatninger i feriehuse denne sommer end der var sidste sommer.
Ifølge Danmarks Statistik kommer de positive tal på feriehusområdet til at fortsætte året ud, og her på tærsklen til efterårsferien kan det se ud til, at der bliver godt fyldt op i de nordjyske feriehuse.
I hotelbranchen er optimismen dog knapt så stor. Ifølge Lars Mouritzen er det ikke efterårsferien, der kommer til at blive vendepunktet for de nordjyske hoteller. Hans fornemmelse er, at gæsterne fortsat holder lidt igen i en tid med usikkerhed og stigende og faldende smittetal.
- Jeg tror, at folk, der booker feriehuse, føler, at det er mere som at være derhjeme med familien, hvor de måske har flere betænkeligheder over at booke et hotelværelse eller et ophold på et feriecenter. Vi savner klare udmeldinger og langsigtede planer for, hvordan hele den her situatione skal tackles. Jeg tror, at gæsterne er forvirrede over, hvad der er sikkert, og det gør dem utrygge i forhold til at vælge et hotelophold, siger Lars Mouritzen.