Menneskets bedste ven: Hunde hjælper mere og mere
Foto: Lasse Dieckmann
Jagthunde, bombehunde, førerhunde og eksamenshunde. Menneskets bedste ven får flere og flere funktioner for os i dagligdagen.
Den tamme hund er det husdyr, der tidligst blev tæmmet af mennesker. Det er dermed også det dyr, som vi mennesker har den længste fælles historie med af alle dyr.
Derfor er hunden også kendt som menneskets bedste ven. I langt de fleste tilfælde tager mennesket sig af hunden, men i flere og flere tilfælde, er hunden også ved at gøre meget godt for mennesker.
De klassiske funktioner som førehunde og jagthund har været kendt længe, men ny forskning tyder på, at hunden kan gøre meget godt for vores helbred.
En af de nyere funktioner, der er dukket op, er terapihundene.
- Der er flere ting på spil. Studier viser, at hvis man aer en hund, så kan blodtryk og puls falde – for nogen mennesker, fortæller projektchef hos Trygfonden Galina Plesner.
Trygfonden har i forbindelse med deres arbejde med besøgshunde hos ældre og demente også forsket i brugen af hunde som terap
Nogle terapihunde har andre funktioner, der kan gavne psykologisk og mindske for eksempel stress og eksamensangst.
- Man kan sige, at man får afledt tankerne, når man er på vej i en eksamenssituation. Man får fokus på noget andet, og man er i et fællesskab omkring hunden, fortæller Galina Plesner, der understreger, at en hund ikke er den gylde kur mod stress.
- Det er vigtigt, at man ikke siger, at man får mindre stress, for sådan er det ikke. Det kan aflede tankerne fra eksamen, og gør en mere rolig i en ellers forkrampet situation, fortæller Galina Plesner.
Andre dyr bruges også
Den dyre-assisterede terapi breder sig også til andre dyr end bare hunden. Flere steder har man også haft succes med at bruge heste.
- I Danmark er det ret udbredt, at man bruger heste i forhold til mennerkser, der har det svært. Det at man går ind til en hest, det kan også være man ridder på den og passer den, det kan gøre meget godt, hvis man har det svært, fortæller Galina Plesner.
Til den mere fysiske rehabilitering har hunde også fået en funktion. Hunden kan bruges som hjælp til genoptræning efter blandt andet hjerneskader.
- En del af en genoptræningsplan kan være, at man træner den samme bevægelse med armerne mange gange for at træne bevidstheden om armen op igen. Det kan man også gøre med en hund, hvor man laver lege eller øvelser med den. Det kan være et spil, hvor man skal putte mad ned i en bøtte mange gange. Det er mere motiverende for nogle mennesker, når det er med en hund, fortæller Galina Plesner.