Mads Duedahls første år: - Anede ikke, hvor slemt det var
Virkeligheden er gået op for Mads Duedahl i løbet af det første år som regionsrådsformand.
Den værste dag i det første år i det nye job. Sådan beskriver regionsrådsformand Mads Duedahl (V) 19. september 2022. Dagen hvor han skulle fortælle nordjyderne, hvor galt det stod til med byggeriet af det nye supersygehus i Aalborg Øst.
- Det var en hård dag. Altså hårdt for mig personligt, fordi jeg skulle stille mig frem og sige det, men mest af alt på nordjydernes vegne, for det er jo vores alle sammens sundhed, det handler om. Jeg vidste da godt, at den nyhed betød endnu mere mismod blandt nordjyder og sundhedspersonale, der havde glædet sig til at skulle derud, og nu måtte vi udskyde det en gang mere, siger Mads Duedahl.
I vores miniserie om de nye frontfigurer i nordjysk politik er vi nu kommet til regionsrådsformand Mads Duedahl. Han har haft sit første år i spidsen for Region Nordjylland. Et nordjysk sundhedsvæsen, der er langt mere presset, end Mads Duedahl nogensinde havde forestillet sig, da han blive valgt for godt et år siden.
Det gik stærkt og stod slemt til
Vi spoler tiden frem til januar 2023. Mads Duedahl skal lave en nytårs-videohilsen til regionens ansatte efter et år som ny i job. Et år, der på ingen måde blev som ventet.
- Når man kommer ind som ny formand for en region, så havde jeg i hvert fald en forestilling om, at man lige kunne sætte sig godt til rette og læse op på stoffet. Det sundhedsvæsen, jeg trådte ind i i 2022, var midt i en buldrende coronapandemi. Hvor jeg troede, jeg kunne springe på et tog på perronen, så skulle jeg nærmest springe på et tog, der kørte 100 kilometer i timen, og så måtte jeg jo lære det hen ad vejen, forklarer Mads Duedahl til TV2 Nord om sit hæsblæsende første år som regionsrådsformand.
Mundbind som hverdag
Med mundbind starter Mads Duedahl i sit nye job i 2022 med at lære sundhedsvæsenet at kende.
- En af de ting, der virkelig overrasker mig er, hvor presset vores sundhedsvæsen er. Jeg vidste godt, at det her ikke blev let, men at vi på den måde har folk, der ligger på gangene, og at vi har rekrutteringsudfordringer i så kæmpe grad var overraskende, fortæller Mads Duedahl.
Mads Duedahl ved godt, den er gal med løn og arbejdsforhold. Den forkromede og fremtidsholdbare løsning er der bare ikke endnu.
- Der er løsninger på den lange bane. Det er jeg sikker på, men vi bliver nødt til at komme ud over stepperne nu, for ellers bliver vi så presset som sundhedsvæsen, at det er meget bekymrende, påpeger regionsrådsformanden.
Kun måske kender vi alle udfordringer med det nye sygehus
Coronapandemi, akut mangel på sundhedspersonale og så tilbage til den berømte dag i september, der gav nordjyderne en milliardregning og to års yderligere ventetid på det nye supersygehus.
- Nogle gange bliver man bare nødt til at rive plastret af. Man bliver nødt til at sige sandheden for at finde ud af, hvor dybt det stikker, så man kan komme videre. Det var det, vi gjorde den dag, siger Mads Duedahl.
2023 skal gå med at få finansieret ekstraregningerne og ryddet op i sygehusbyggeriet i Aalborg Øst. Og så alt det Mads Duedahl endnu ikke ved, han skal tage sig af.
- Det er klart, at når folk stopper mig på gaden, og det gør de ofte, så spørger de, om vi er sikre på, at det er her, det ender med sygehuset. Så må jeg jo sige, at det kan jeg ikke garantere, slutter Mads Duedahl.
Se et længere interview med Mads Duedahl om det første år som regionsrådsformand her: