Nordjysk jetset-direktør anklaget for massiv svindel
Foto: Arkivfoto/Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Han er tiltalt for bedrageri med moms og skat i årevis og står til million-regning, hvis han kendes skyldig.
Normalt nyder han udsigten til hvide palæer, jetset-liv i Skagen, Lambourghini, luksusliv i Dubai og Dom Perignon i stride strømme, men mandag tager en velkendt nordjysk jetset-direktør i stedet plads på anklagebænken i Retten i Aalborg. Her vil han blive tiltalt for i årevis at have begået moms- og skattesvindel i millionklassen.
Bliver jetset-direktøren kendt skyldig, venter der ifølge anklageskriftet i sagen som minimum en regning på op mod fire millioner kroner. Men dertil kommer, at manden muligvis også risikerer at måtte skifte prominente adresser i Aalborg og Skagen ud med Hotel Gitterly for skattesvig af særlig grov karakter.
Ingen kvaler – firmaet betaler
Jetset-direktøren har gennem mange år drevet flere selskaber, og politiet og anklagemyndighed mener, at han via disse selskaber har snydt og bedraget statskassen for store beløb i moms og skat.
Det fremgår af anklageskriftet, at han blandt andet er tiltalt for i 2012 via et selskab at købe møbler for 400.000 kroner, men anklageren mener, at møblerne bare havnede hos direktøren privat, og at det således var det, man kalder et maskeret udbytte fra selskabet, som direktøren burde have opgivet på sin selvangivelse.
Direktøren har ifølge sagens akter også haft stor forkærlighed for kunst, og han er anklaget for i årene 2012 til 2015 at have haft kunstværker hængende privat for op mod 160.000 kroner, som imidlertid også var indkøbt via et selskab, og som han derfor også burde have haft med på selvangivelsen.
FOROMTALE AF RETSSAG
Denne artikel er en foromtale af en retssag. Det betyder, at artiklen er skrevet ud fra retssagens anklageskrift.
Den tiltalte, der er nævnt i artiklen, er ikke dømt. Hvis man er tiltalt i en retssag, så har anklagemyndigheden vurderet den sag, politiet har arbejdet på og besluttet at rejse tiltale i retten.
Retsmøderne for denne sag er fastsat til mandag den 9. og tirsdag den 10. januar ved Retten i Aalborg.
Her vil de tiltalte samt eventuelle vidner blive indkaldt og afgive forklaring, hvorefter sagen vil blive afgjort.
Boede herskabeligt, men glemte skatten
Som bekendt hænger jagt og jetset også ofte sammen, og et andet punkt i anklageskriftet handler om, at direktøren i 2015 fik et selskab til at betale jagtleje for næsten 133.000 kroner, selvom det efter politiets opfattelse var tale om direktørens private jagtleje. Også det burde have været sat på selvangivelsen.
Politiet og anklagemyndighed mener videre, at direktøren i årene 2012 til 2015 har haft til huse på en mondæn adresse i Aalborg. Ejendommen var ejet af et selskab, som den tiltalte var direktør for og hovedaktionær i, men direktøren glemte bare at oplyse SKAT om værdien af den frie bolig.
Ifølge myndighederne var værdien over disse år på mere end 1,2 millioner kroner, og SKAT blev dermed ifølge anklagerne snydt for omkring 790.000 kroner.
Millionsvindel med moms
Et andet fremtrædende punkt i anklageskriftet handler om, at jetset-direktøren har snydt for op mod to millioner kroner i moms. Ifølge anklagerne foregik det ved, at manden i årene 2010 til 2013 gennemførte et gennemgribende renoveringsarbejde på en mondæn adresse i Aalborg.
Arbejdet foregik via et selskab, som direktøren kontrollerede. Selvom en del af ejendommen skulle fungere som mandens private bolig, så blev momsen af den private del af renoveringsarbejdet også trukket fra i selskabets momsregnskab. Mere end 1,9 millioner i moms kostede det statskassen. Og for at sætte trumf på blev der også via selskabet indkøbt møbler for flere hundrede tusinde kroner til privat brug. Momsen heraf – helt præcist 147.267 kroner – blev også trukket fra i selskabets momsregnskab, så alt i alt blev statskassen snydt for mere end to millioner kroner.
Ifølge anklageskriftet er ulovlighederne fortsat i årene 2016, hvor direktøren blandt andet har undladt at oplyse værdi af fri bolig for langt over en halv million kroner. I 2017 mener anklagemyndigheden, at direktøren glemte at oplyse maskerede udbytter i form af aktionærlån fra eget selskab for mere end 1,7 millioner kroner.
Burde have vidst det var galt
Anklagemyndigheden møder op i retten med en Plan B, for hvis Retten i Aalborg ikke mener, at de omtalte forhold er skattesvig af særlig grov beskaffenhed efter straffelovens paragraf 289, så vil anklageren i stedet gå efter at få direktøren dømt for grov uagtsomhed.
Det vil sige, at anklageren vil gå efter at bevise, at direktøren burde have vidst, at det, han gjorde, var i strid med loven. Formentlig ud fra en antagelse om, at eftersom direktøren i årevis har været direktør, bestyrelsesformand og i det hele taget meget erfaren i at drive virksomhed, så forekommer det utroligt, hvis hans kendskab til lovgivningen ikke har været bedre.
Det fremgår ikke, hvordan direktøren forholder sig til de omfattende og alvorlige anklager. Bliver han kendt skyldig risikerer han udover en regning på omkring fire millioner kroner at få en frihedsstraf. Strafferammen for skattesvig af særlig grov karakter er fængsel i op til otte år.
Ifølge TV2 Nords oplysninger har efterforskningen af sagen stået på over flere år, og kilder med kendskab til sagen og direktøren fortæller, at myndighederne undervejs har foretaget en koordineret ransagningsaktion på flere adresser med forbindelse til direktøren.