Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lego Masters: Så gik den ikke længere for Frederik

Frederik Ankjær Normann Pedersen sammen med sin makker i LEGO Masters, Albert Duus Finsen. Foto: TV 2

Den 27-årige frederikshavner Frederik Ankjær Normann Pedersen røg i aftes ud af LEGO Masters på TV 2.

Programmet ’Lego Masters’ kommer nu for første gang i en dansk udgave.

Programmet Lego Masters har haft stor international succes i lande som England, Australien, Holland, Frankrig, Sverige og USA og har siden april kunnet ses på TV2. Og med nordjysk deltagelse. 

I den danske udgave dyster otte par, som på tid skal løse forskellige udfordringer igennem konkurrencen. De har tre millioner Lego-klodser at gøre godt med. De par, der løser opgaverne bedst, er videre i konkurrencen, mens nogle løbende må forlade den, indtil der står tre par tilbage i finalen.

Fredag aften var det så den 27-årige frederikshavner Frederik Ankjær Normann Pedersen, der røg ud. Han studerer i dag til arkitekt i Aarhus, men voksede op tæt på Plantagen i Frederikshavn, gik på Fladstrand Skole og blev htx-student fra EUC Nord i Frederikshavn.

Han betegner sig selv som en kæmpe Lego-nørd, som aldrig rigtig er stoppet med at bygge med Lego-klodser.

-  Alvorligt ment går jeg meget op i æstetik og farvevalg. Arkitektur og design er en stor del af grunden til, at lego-klodserne giver mig en utrolig stor frihed. Kan man tænke i lego-klodser? Det kan jeg, fortæller Frederik Ankjær Normann Pedersen i et interview med Kanal Frederikshavn.

Allerede i 2011 - altså for 10 år siden - bragte Kanal Frederikshavn en artikel om Frederik Ankjær Normann Pedersen, som dengang udstillede sin flotte og virkelighedstro lego-model af det 5 stjernede Kalithea Horizon Royal Hotel på Frederikshavn Bibliotek. 

Han Lego-gen stammer ifølge ham selv fra sine forældre og især sin mor, der altid har købt og bygget Lego med ham som barn.

- Og siden er jeg nok aldrig stoppet, lyder det fra Frederik Ankjær Normann Pedersen.

Frederik Ankjær Normann Pedersen besøger sin barndomsby, når han har ferie og i forbindelse med helligdage. Han interesserer sig for Frederikshavns udvikling og arkitektur. Derfor taler han også en del med Steen Heftholm fra Frederikshavn Kommune om forståelsen og udviklingen af blandt andet Palmestranden.

Frederik Ankjær Normann Pedersens deltagelse i Lego Masters sluttede i aftes. Sammen med sin makker, Albert Duus Finsen, blev de sendt ud af konkurrencen.

- Det var spændende at bygge sammen med Albert, og det var lige så spændende at lære hinanden at kende igennem legoet og optagelserne til programmerne og dermed også opdage hinandens byggeteknikker. Normalt bygger man jo ikke sammen og slet ikke på tid, fortæller Frederik Ankjær Normann Pedersen til Kanal Frederikshavn.

Deltagelsen i Lego Masters har også betydet, at han har fået nye venskaber igennem programmet, og han er siden optagelserne blevet rigtig gode venner med blandt andre Sofie Hemmert Lund, som bor lige syd for Frederikshavn ved Dannerhøj.

Han er sikker på, at Lego Masters kommer til at sætte sit præg på hans fremtidige studier.

- Bare oplevelsen af at træde ind i "Klodskammeret" for første gang - fyldt med både sjældne og enorme mængder af Lego-klodser - var noget helt særligt. Jeg er nu gået i gang med at skabe mit helt eget "Klods-skat-kammer". Det kommer der formentlig nye værker ud af, som måske kommer til at indgå i mine studier, siger han i interviewet med Kanal Frederikshavn.


På overfladen var alt godt, men Laura drømte om at dø

Foto: Michael Schmidt Thomsen

I en ny bog giver 19-årige Laura Swane Lund Krarup et indblik i sin egen kamp mod psykiske lidelser og selvmordstanker. Hun håber, at hendes historie kan hjælpe andre.

Laura Swane Lund Krarup fra Aalborg havde et altoverskyggende ønske, da hun fyldte 16 år. Hun ønskede at dø.

- Jeg ville dø. Jeg havde ikke mere livsmod tilbage, siger hun.

Allerede i de tidlige klasser i folkeskolen fik Laura Swane Lund Krarup følelsen af, at hun ikke passede ind. Senere er hun blevet diagnosticeret med flere forskellige psykiske diagnoser; ADHD, autisme, angst, spiseforstyrrelse og en bipolar lidelse.

-Jeg troede ikke, at Laura ville være i live i dag. Det var der, jeg var.

Anne Lund Krarup, mor til Laura.

Men den dengang lille pige var god til at skjule sine udfordringer og usikkerheder, og hverken forældre eller lærere lagde mærke til, hvad hun kæmpede med. Tværtimod var meldingerne fra skolen, at hun klarede sig godt. Og selvom hun havde ondt i maven og helst ville blive hjemme, passede hun sin skole, mens hun samtidig kun fik det værre og værre.

Da hun var 10 år, begyndte hun at skære i sig selv.  

- Det gav en god form for kontrol. Jeg kunne styre, at jeg havde det dårligt ved at lægge det i min selvskade, siger Laura Swane Lund Krarup, der først senere fandt ud af, at det ikke er normalt, at en 10-årig skærer i sig selv.   

- Jeg fortæller min bonusmor, at jeg har skadet mig selv, og så sætter mine forældre sig omkring mig, og de begynder at græde, og her går det op for mig, at det her er nok ikke normalt.

Bogudgivelse skal hjælpe andre som Laura

Det er kun få år siden, hun igen fik lyst til at leve. Selvom hun formentlig aldrig bliver helt rask, har hun lært at leve med sine sygdomme og brugt dét til at skrive en bog om sit forløb. Hun håber, at udgivelsen kan bruges som inspiration, råd og vejledning til andre i lignende situationer.

- Jeg vil gerne prøve at hjælpe andre ligesom mig eller familier, der har børn ligesom mig med at forstå diagnoserne og håndtere, hvordan det er at leve med dem, siger Laura Swane Lund Krarup.

Få hjælp her

Har du selvmordstanker, kan du ringe til Livslinien på 70 201 201.

Er det akut, skal du ringe 112.

Du kan også skrive med en rådgiver her.

Telefonen er åben fra klokken 11 til 5 om morgenen hele året rundt. Alle samtaler er anonyme.

Hvis du kender nogen, som har selvmordstanker, eller er bekymret for et menneske, så spørg ind til deres selvmordstanker. Man kan ikke gøre noget forkert ved at spørge et menneske, om vedkommende har det svært eller har selvmordstanker. Man kan være empatisk og imødekommende samt sikre, at vedkommende får hjælp.

Kilde: Livslinien

Bogen 'Livet på Prøveperiode' er dels en beskrivelse af Lauras eget forløb fra den 10-årige selvskadende pige, til de to selvmordsforsøg, der førte til længere indlæggelser på Børne- og Ungdomspsykiatrien, til de første spæde skridt mod den tilværelse, hun lever i dag. Diagnoserne slipper hun aldrig af med, men nu kan hun bedre kontrollere dem.

- Jeg vil gerne vise, at det er okay at være anderledes. Jeg vil gerne give en forståelse af, at det er okay at afvige fra normen. Jeg manglede nogen at spejle mig i, der kunne give mig følelsen af, at det er okay at være, som jeg er, siger hun.

Drømmer om at læse psykologi

Udover at være sprunget ud som forfatter er Laura Swane Lund Krarup i gang med at tage en HF. Til sommer flytter hun i egen lejlighed, og drømmen er, at hun på sigt skal læse psykologi på universitetet.

At hendes datter kun få år efter sine selvmordsforsøg og indlæggelser nu står med en bogudgivelse i hånden, drømme for fremtiden, og hvor det største ønske ikke længere er at dø, kommer i den grad bag på hendes mor.

- Jeg troede ikke, at Laura ville være i live i dag. Det var der, jeg var. Da hun havde været indlagt i to måneder og stadig gerne bare ville dø, der var det meget svært at bevare optimismen, fortæller hun.


Foto: Jesper Bo Winther

Sent onsdag eftermiddag er E45 spærret i sydgående retning efter et uheld.

Det oplyser Vejdirektoratet på X.

Uheldet er sket mellem Info-Teria Dall og Svenstrup, og motorvejen forventes tidligst genåbnet klokken 18:50.

Opdateres...


Tidligere storfisker vil rive kendt bygning ned - nu skal sagen afgøres

Det er huset her, som Henning Kjeldsen ønsker revet ned.

Den tidligere storfisker Henning Kjeldsen skal have lov til at rive en bevaringsværdig bygning ned. Det mener et flertal i Plan- & Miljøudvalget. SF er i mod og begærer nu sagen i byrådet.

Nedrivningen af hovedbygningen på Holstvej 16 i Skagen, som er tegnet af den kendte arkitekt Ulrik Plesner, splitter Plan- og Miljøudvalget i Frederikshavn Kommune.

Udvalgets fire socialdemokratiske medlemmer stemte ja til, at der skal gives dispensation til at bygningen må rives ned, da de ikke vurderer, at bygningen bidrager til kulturmiljøet i Skagen.

SF's to medlemmer af udvalget, Tina Kruckow og Martin Tøttrup Kelkelund, stemte imod og begærer sagen i byrådet. Dermed bliver det nu op til byrådet på deres næste møde 18. december at beslutte, hvorvidt Henning Kjeldsen skal have lov til at rive bygningen på hjørnet af Holstvej ned.

Indsigelser fra flere

Byrådet har en gang tidligere behandlet spørgsmålet. Det var tilbage i august, hvor et flertal gav grønt lys til, at der skulle gives dispensation til nedrivning, hvorefter administrationen sendte sagen i nabohøring.

I høringsperioden har både Foreningen for Bygnings- og Landskabskultur i Skagen og Raabjerg Sogne samt Nordjyllands Kunstmuseum gjort indsigelser på, at der gives tilladelse til at rive den bevaringsværdige bygning ned.

Bygningen ønskes revet ned, da den skal give plads til udvidelse af Hotel Plesner, som ligger ved siden af, og samtidig skal 13 parkeringspladser, som er ved bygningen inddrages til udvidelse af hotellet.

Og netop det at 13 parkeringspladser forsvinder er et problem. Det mener løsgængeren Peter Sørensen, som stillede forslaget om, at sagen skulle sendes tilbage til administrationen, så man kunne få en redegørelse fra bygherren for, hvordan man ville løse parkerings-udfordringen ved udbygningen af hotellet.

Det forslag blev imidlertid stemt ned.


29-årig rumæner får udvisningsdom efter stribe af indbrud

Onsdag eftermiddag har en 29-årig rumæner fået en straksdom.

En 29-årig rumæner har onsdag fået en straksdom for flere indbrud i Aalborg. Straksdommen består af ét års fængsel samt efterfølgende udvisning af Danmark med et indrejseforbud på seks år.

I forbindelse med anholdelsen tirsdag eftermiddag blev rumæneren sigtet for tre tilfælde af indbrud, som han nu er dømt for. Det drejer sig om to indbrud begået mod villaer samt et indbrud begået mod et cafeteria.

Indbruddene er sket i perioden 29. november til 1. december, og derfor er det en efterforskning, der er gået stærkt. Og manden er kendt af politiet. I maj i år fik han et indrejseforbud mod Danmark.

- Det var et kort, men intenst efterforskningsforløb, der førte os på sporet af, at den nu dømte mand igen var indrejst i Danmark, siger Kenneth Rodam, der er efterforskningsleder hos Nordjyllands Politi.

Under indbruddene var smykker og kontanter blandt tyvekosterne.


Foto: Arkivfoto/Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Arkivfoto.

Kvinden blev frifundet, da Retten ikke fandt det bevist, at kvindens Facebook-kommentarer knyttede sig til terrorangrebet 7. oktober.

En 28-årig kvinde er ved Retten i Hjørring blevet frifundet for terrorbilligelse.

Det fortæller anklager ved Nordjyllands Politi, Kim K. Kristiansen.

Den 28-årige var tiltalt for, at hun på et tidspunkt mellem 7. oktober og 3. november i Facebook-gruppen 'Muslimer til stemmeboksene' havde skrevet:

'Hamas (efterfulgt af fire hjerter) De er fandeme de eneste, der fucking gør noget.'

Derudover skrev hun også:

'Ja efterfulgt af fire græde-emojier) Og ingen hjælper dem. Jamen for helvede en verden (efterfulgt af fire græde-emojier og seks emojier med et brudt hjerte.'

Det mente anklagemyndigheden relaterede sig til terrorangrebet 7. oktober 2023.

Men da opslaget siden er blevet slettet, og det ikke har været muligt at genskabe det, fandt retten det ikke bevist, at kommentaren knyttede sig til angrebet.

Anklagemyndigheden kunne dermed ikke tidsfæste det nærmere end, at kommentaren var fremsat mellem 7. oktober-3. november.

Den 28-årige erkendte ellers, at hun havde skrevet kommentaren, men forklarede, at den ikke knyttede sig til angrebet i Israel, men i stedet en artikel der omhandlede Hamas' rolle i forbindelse med en eventuel gidseludveksling.

Straffelovens paragraf om terrorbilligelse

  1. § 136

    Den, som uden derved at have forskyldt højere straf offentlig tilskynder til forbrydelse, straffes med bøde eller fængsel indtil 4 år.

  2. Stk. 2.

    Den, der offentligt udtrykkeligt billiger en af de i denne lovs 12. eller 13. kapitel omhandlede forbrydelser, dog ikke § 110 e, straffes med bøde eller fængsel indtil 3 år.

  3. Stk. 3.

    Den, der som led i religiøs oplæring udtrykkeligt billiger handlinger, som er omfattet af denne lovs §§ 114-114 j, 208, 210, 216, 222, 223 og 225, jf. §§ 216, 222 og 223, §§ 237, 243-246, 260, 260 a og 261, straffes med bøde eller fængsel indtil 3 år.

16-årig fik dom i lignende sag

I slutningen af oktober fik en 16-årig pige ved Retten i Aalborg en dom på 30 dages betinget fængsel for at at hylde Hamas i en lignende sag.

Den dengang 15-årige pige med libanesisk afstamning skrev i en kommentar 7. oktober 2023 på Facebook 'Yass' efterfulgt af en blinkesmiley og et palæstinensisk flag. Kommentaren postede hun på Ekstra Bladets Facebook-side til en artikel med overskriften 'Live: Israel angrebet med missiler'.

Pigen erkendte, at hun havde skrevet kommentaren, men hun forklarede, at hun ikke vidste, at et terrorangreb havde fundet sted, da hun skrev kommentaren.

Og det har netop været en vigtig forskel i de to sager, at man kunne sætte den 16-åriges kommentar i relation til terrorangrebet, mens det i sagen med den 28-årige ikke har været muligt.

I august oplyste statsadvokaten i København, at der dengang var modtaget 150 anmeldelser om terrorbilligelse skriver Ritzau. I 13 af de sager var der rejst tiltale, mens der i 36 sager ikke har været hold i sagen.

Statsadvokaten vil nu tage stilling til en eventuel anke.