Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Læger får skideballe efter afsløring: - Stram op, for I 'snyder' patienterne

Foto: Maiken Bang Jørgensen / TV 2 Grafik

De nordjyske lægeklinikker modtog tirsdag en reprimande fra Region Nordjylland for at bryde en aftale i overenskomsten.

Region Nordjylland har gennemgået 150 lægeklinikkers hjemmesider.

På 15 af dem står der, at patienter kun må komme med én problematik per konsultation, og det er imod de praktiserendes lægers aftale med regionerne. 

Derfor sætter regionen nu ind over for problemet. Men ikke kun over for de 15 klinikker, men alle 150. Det gør man ved at sende et brev ud til alle, hvor der gøres opmærksom på problemet. 

Herefter forventer regionen at iværksætte en kampagne, så også patienterne bliver klar over deres rettigheder. 

For det er ikke alle, der kender til rettighederne. 

- Det er da ny viden for mig. Det er faktisk ret værdifuld viden at have. Jeg tror, de fleste ikke er klar over, at de har ret til at komme med flere problemstillinger. De tror på lægens ord, lyder det blandt andet fra Søren Pedersen, som selv har oplevet flere gange, at lægerne har afvist, at han måtte komme ind med mere end et problem. 

Selv om alle klinikker har modtaget et brev, har de 15 klinikker, der handler i strid med reglerne, modtaget et særskilt brev.

Heri bliver de bedt om at tilrette hjemmesiden inden 7. februar 2024. Sker det ikke, vil regionen indbringe sagen for Samarbejdsudvalget for almen praksis. 

- Vi mener jo, at det står ret klart i overenskomsten, at man ikke kan stille krav om, at man kun må have én ting med, lyder det fra Carsten Haugaard Kvist, der er praksischef for det Nære Sundhedstilbud i Region Nordjylland. 

Det siger overenskomsten

Der foreligger ikke to konsultationer, selvom patienten bringer flere helbredsmæssige problemer op under konsultationen, eller hvis lægen bliver opmærksom på flere helbredsmæssige problemer, hvis tilstedeværelse ikke var kendt, da konsultationen blev aftalt.

Klinikkens behandlere skal så vidt muligt søge at behandle patientens problemer samme dag inden for rammerne af en konsultation.

Hvorvidt der er behov for flere konsultationsydelser på flere forskellige dage, afhænger af en konkret sundhedsfaglig vurdering, patientens behov, lægens og klinikpersonalets muligheder og hensynet til andre patienters ventetid samt akut opståede behov for lægehjælp, sygebesøg m.v.

Kilde: Vejledning i anvendelse af overenskomstens ydelser

En økonomisk udfordring

Ifølge overenskomsten modtager læger en gennemsnitspris på 156,39 kroner per konsultation uanset længden og antal problemstillinger. 

Carsten Haugaard Kvist påpeger dog, at man skal huske at forventningsafstemme med sin læge, når man ringer og aftaler tid, så lægen er mere forberedt på, hvad man som patient kommer med. 

Det er formand for PLO Nordjylland enig i, udfordringen er bare økonomien. 

- Det er jo den samlede økonomi, vi skal kigge på. Det giver nogle irriterende stopklodser for, hvor mange problemer vi kan løse på 156,39 kroner om dagen. Det giver desværre nogle barrierer, påpeger Charlotte Lønskov Jensen. 

I forvejen løber læger og sygeplejersker nemlig allerede hurtigt. 

Når opgaverne er så meget anderledes, så er arbejdspresset og økonomien også anderledes.

Charlotte Lønskov Jensen, formand for PLO Nordjylland

Selvom både Region Nordjylland og PLO Nordjylland beretter om et godt samarbejde, så skaber debatten om en problematik per konsultation uenighed. 

- Jeg er da ikke i tvivl om, at det er en spareøvelse fra regionens side. Det kan jeg ikke se på en anden måde, end at det er deres primære motivation, er konstateringen fra Charlotte Lønskov Jensen. 

Flere konsultationer per patient koster nemlig regionen. 

Ifølge hende har sundhedssystemet stort set ikke ændret sig siden 70'erne på trods af, at det nu er nogle helt andre opgaver, som nu skal løses. 

- Når opgaverne er så meget anderledes, så er arbejdspresset og økonomien også anderledes. 

Charlotte Lønskov Jensen frygter, at det er pengene, der taler et tydeligt sprog frem for fornuften.

Hvad skal der ske nu?

Indtil videre har PLO fået flere af klinikkerne til at ændre formuleringerne på hjemmesiderne, så de er retvisende. 

Det får dog ikke Carsten Haugaard Kvist til at tro, at det betyder, der nu ikke længere er problemer.

- Jeg tænker ikke, at problemet er løst. Jeg vil opfordre borgerne til at være vågne omkring det her, men selvfølgelig også udvise rimelighed i forhold til, at man ikke nødvendigvis kan tage 15 ting med til en konsultation, siger han. 

For Charlotte Lønskov Jensen er der fortsat håb for, at der kan komme en gylden mellemvej for både lægerne, patienterne og regionen. 

- Vi ser frem til, at vi forhåbentlig finder en anden måde, som vores honorering skal foregå på. Der er ingen tvivl om, at det er alt for ufleksibelt for os alle sammen at kunne være i det her, så vi vil rigtig gerne snakke om, hvordan man kan gøre det her på en anden måde. 

VIDEO: Se hele indslaget her:


Vil have to mænd fængslet efter knivstikkeri

To mænd bliver torsdag fremstillet i grundlovsforhør efter knivstikkeri i Aalborg.

Nordjyllands Politi vil have to mænd på 20 og 22 år varetægtsfængslet efter et knivstikkeri på Davids Alle i Aalborg natten til torsdag.

Det oplyser politiet i en pressemeddelelse.

De to mænd er sigtet for at have stukket en 20-årig mand to gange med en kniv og frataget ham ejendele.

Politiet fik anmeldelsen om overfaldet klokken 01.21, og de to sigtede blev anholdt klokken 02.04 og 02.06. De er begge sigtet for særligt groft røveri, da der i forbindelse med pågribelsen blev fundet stikvåben, ligesom der blev fundet stjålne effekter, som tilhørte den forurettede.

- Der er tale om personer, som er kendt i det kriminelle miljø og alle parter har en indbyrdes relation. Der er således ikke tale om et tilfældigt overfald. Som vi ser sagen lige nu, er røveriet ikke er en del af den verserende bandekonflikt i Aalborg, siger politikommissær Kenneth Rodam, som leder efterforskningen, og uddyber:

- De omstændigheder betyder dog ikke, at vi ser mindre alvorligt på røveriet. Der er tale om et ganske groft overfald og vi arbejder på højtryk for at klarlægge, hvad der er gået forud for episoden.

Søger vidner

Politiet hører gerne fra vidner, der har oplevet noget i området omkring Davids Alle i tidsrummet før og efter klokken cirka 01.20.

- Vi efterforsker bredt og kan ikke udelukke, at der kan have været flere gerningspersoner med til at forøve røveriet. Det skal efterforskningen være med til at kaste lys over, siger Kenneth Rodam.

Har man oplysninger i sagen, bedes man ringe på telefon 114.

Nordjyllands Politi vil torsdag være til stede i Kærby-området, hvor overfaldet fandt sted, men efterforskningslederen mener ikke, at beboere i området bør være bekymrede.

- Selvom det er en voldsom hændelse, er der ikke grund til at områdets beboere skal bekymre sig unødigt, da det er foregået i et lukket miljø og har karakter af et personligt opgør, siger Kenneth Rodam.

De to anholdte fremstilles i grundlovsforhør torsdag klokken 13 ved Retten i Aalborg.

Offerets tilstand er alvorlig, men han er uden for livsfare, oplyser politiet.


Havne står med tonstunge problemer - nu arbejdes der på løsning

En nordjysk politiker er gået ind i sagen om de mange skibsvrag, og det har sat gang i Miljøministeriet.

I lystbådehavne flere steder i Nordjylland - ja faktisk flere steder i landet - står man med et problem.

Der er nogen, der dumper deres både, og så er det op til foreninger eller kommuner at betale for at få dem bjerget.

I Egense har sejlklubben brugt 25.000 kroner på at bjerge en båd på 67 ton. Det er foreningen blevet nødt til, for de har ikke kunnet få fat på ejeren.

- Det er gæld og udgifter, der bliver pålagt uskyldige mennesker. Det er ikke rimeligt, at andre mennesker skal udsættes for at skulle rydde op efter en person, sagde Bettina Nielsen, bestyrelsesmedlem i Egens Lystbådehavn til TV2 Nord i oktober.

Lader det ikke gå i glemmebogen

Ifølge Foreningen af Lystbådehavne i Danmark er efterladte både et landsdækkende problem. Foreningen efterlyser et register for lystbåde. Men nu er der nyt til de frustrerede medlemmer i landets lystbådehavne.

Det nordjyske folketingsmedlem, Preben Bang Henriksen (V), har nemlig spurgt miljøministeren, hvis ansvar det er, at bjerge skibene.

Først og fremmest er det skibets ejer, slår ministeren fast.

Men staten kan kræve et skibsvrag fjernet, hvis det vurderes at være til fare for sejlads og fiskeri, eller til fare for kysten, eller hvis det udgør en ekstraordinær fare for havmiljøet. I så fald bliver det fjernet for ejerens regning.

"Jeg anerkender også, at det er en udfordring, når ejeren ikke kan findes og stilles til ansvar, og mit embedsværk er i skrivende stund ved at afsøge en langsigtet og generel løsning på problemet." Svarer miljøminister Magnus Heunicke (S) på spørgsmålet.

Det glæder det nordjyske folketingsmedlem.

- Jeg er tilfreds med, at vi nu har sat fokus på problemet. Bortset herfra må jeg desværre medgive, at ministeren ikke peger på en konkret løsning her og nu. Men klart er det, at jeg med ovennævnte citerede udtalelse har fået sat fokus på området, og selvfølgelig kommer til at følge op på ministeriets arbejde. Sagen skal ikke gå i glemmebogen - heller ikke ministeriets glemmebog, skriver han i en mail til TV2 Nord.


Krøyer-maleri på auktion - kan indbringe millioner

Foto: Bruun Rasmussen

Auktionshuset betegner maleriet som et mesterværk.

Det vil helt sikkert være en populær julegave for en kunstelsker, men du skal have de store sedler frem, hvis du vil sikre dig P.S. Krøyer-maleriet 'Fru Marie Krøyer i Haven paa Skagen', når det kommer på auktion i begyndelsen af december.

Auktionshuset Bruun Rasmussen, som får maleriet fra 1892 under hammeren, forventer, at salgsprisen ender på mellem fire og seks millioner kroner.

Det oplyser auktionshuset i en pressemeddelelse.

- P.S. Krøyer eller Søren, som han blev kaldt, og Marie Krøyer havde et kompliceret forhold, præget af både glædesfyldte perioder, men senere også store udfordringer blandt andet på grund af hans maniske og depressive sind. Værket, som vi udbyder på auktion, repræsenterer en meget lykkelig tid i deres fælles liv, hvor kærligheden og kunsten blomstrede, fortæller Julie Arendse Voss, der er afdelingsleder for ældre kunst hos Bruun Rasmussen.

Optaget af lyset

Bruun Rasmussen betegner 'Fru Marie Krøyer i Haven paa Skagen' som et mesterværk. Ifølge Julie Arendse Voss er det udbudte værk et af Krøyers mest gennemførte impressionistiske værker.

- Det er hans optagethed af lyset og friluftsmaleriet og hans evne til at fange øjeblikket med små hurtige penselstrøg, der gør, at Krøyer ofte er blevet beskrevet som impressionist. Hans mange breve fra hans tid i Paris vidner om, hvor stor betydning den samtidige franske kunst og ikke mindst impressionismen fik for hans udvikling som maler, siger Julie Arendse Voss.

Maleriet sælges på Bruun Rasmussens liveauktion i Lyngby 2. december.

Foto: Bruun Rasmussen

En flot dag med både solskin og sne.

Det bliver endnu en dag i vinterens tegn med snebyger over Nordjylland. Men det bliver også muligt at se solen titte frem, så der er rig mulighed for at nyde den smule sne, der er i de lyse timer.

Solen står op ved 8-tiden og går ned lidt før klokken 16.00.

Temperaturerne ligger lavet og nogle steder i Nordjylland er det minus fem grader her til morgen. Derfor er det en god idé at passe på i trafikken. Vejdirektoratets kort viser også glatte veje i det meste af regionen.

I løbet af dagen vil temperaturen nå lidt over frysepunktet, men der vil fortsat være sne- og tøsnebyger.

Er du interesseret i en mere lokal vejrudsigt? Spørg vores robot Solvej.

Vejret tre timer frem
Vejret senere

Knivstikkeri: Offer lå og blødte kraftigt, da politiet ankom

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Al ledig politi blev sendt afsted til alarmen om et muligt knivstik i et lejlighedskompleks.

I nat hastede en masse mandskab fra Nordjyllands Politi til Davids Alle midt i Aalborg, da der kom en anmeldelse klokken 01.21 om et muligt knivstikkeri.

- Vi sender alt, hvad vi har derhen, og da vi kommer frem er der en ung mand i 20'erne, som ligger og bløder kraftigt. Der kommer en ambulance frem, som tager ham med, fortæller vagtchef ved Nordjyllands Politi, Thomas Ottesen.

Den unge mand er blevet stukket i underkroppen og på benene, og han er blevet opereret for sine skader og er uden for livsfare.

To mulige gerningsmænd har forladt stedet, og da politiet får en mistanke om, hvor de er i nærområdet, bliver de fanget. En af dem tager chancen og løber, men politiet får fat i ham. Det er også to unge mænd i 20'erne.

- Hvad der er foregået forud for knivstikkeriet ved vi simpelthen ikke endnu. Vi mangler at afhøre alle parterne, forklarer vagtchefen.

Der har for kort tid siden været andre knivstik, som var noget bandeopgør. Er det her også det?

- Vi kan ikke udelukke det, men vi ved det ikke. Lige nu er der mange hypoteser, siger Thomas Ottesen.

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord