Karen Magrethe er blind og falder i hjemmet: Desperat efter plejehjemsplads

Foto: Jeppe Krogager

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

85-årige Karen Magrethe Poulsen er dårligt til bens, og uden rollator kan hun ikke gå. Synet er væk, og det samme er lysten til at leve alene i ældreboligen.

- Jeg magter ikke noget, siger Karen Magrethe Poulsen, der bor i en ældrebolig i Sæby. 

Sønnen Kim Wolff-Nielsen er blevet stadig mere bekymret for sin mor. Den sidste tid er hun faldet flere gange. I sidste uge måtte hun endda på hospitalet efter et fald.

– Jeg er nervøs hver eneste dag. Er hun faldet igen? Ligger hun hjælpeløs på badeværelset? Fortæller Kim Wolff-Nielsen.

 Derfor hjalp han sin mor med at søge en plejehjemsplads. Og tilbage i oktober gav Frederikshavn Kommune tilsagn om, at hun kunne komme på plejehjem, når der var en plads ledig. Men siden har de intet hørt.

Kim Wolff-Nielsen er hele tiden nervøs for, om hans mor er faldet Foto: Jeppe Krogager

Se indslag her med Karen Magrethe herunder:  

Begik en fejl

Da Kim Wolff-Nielsen hjalp med at udfylde papirerne, prioriterede de tre plejehjem i og tæt på Sæby. Og det ønske har vist sig at være fatalt. For den normale garanti om maksimalt to måneders ventetid blev hermed sat ud af kraft.

- Jeg tænkte bare, det var det, der gav bedst mening. Det er tæt på mig, og dem hun ellers kender, siger Kim Wolff-Nielsen.

Han havde ikke forestillet sig, at det havde nogen større betydning. Men det havde det.

Henrik Hugo Pedersen, der er Centerchef for Social- og Sundhedsområdet i Frederikshavn Kommune mener, at systemet helt grundlæggende fungerer godt. Plejebolig-garantien sørger for maksimalt to måneders ventetid. Foto: Jeppe Krogager / TV2 Nord

De ældre bliver kastebold

Kim Wolff-Nielsen giver dog ikke meget for plejeboliggarantien, hvis det betyder, at hans mor risikerer at ende i Skagen.

– Man kan ikke være bekendt at lade de ældre blive kastebold, hvor man flytter dem væk fra det nærområde, hvor de få venner, de har tilbage, bor, lyder det fra sønnen.

Han følger heller ikke, at han og moren blev godt nok oplyst om konsekvenserne ved, at de prioriterede en plejehjemsplads tæt på Sæby.

– Hvis det er så umuligt (at få en plads tæt på Sæby, red.) ville vi gerne være blevet vejledt i, hvad mulighederne så er. For min mor kan ikke klare sig selv.

 

Det siger Frederikshavn Kommune

Hos Frederikshavn Kommune udtaler de sig ikke om enkeltsager. Men helt generelt er der ikke problemer med ventelister på en plejehjemsplads, når først kommunen har visiteret den ældre. Dog med det forbehold, at man ikke har specielle ønsker. Eksempelvis hvor i kommunen plejehjemmet skal ligge.

Centerleder for Social- og Sundhedsområdet, Henrik Hugo Pedersen, siger:

– Vi har desværre ikke tomme boliger stående i alle lokalområder i hele Frederikshavn Kommune, siger Henrik Hugo Pedersen, der er Centerchef for Social- og Sundhedsområdet i Frederikshavn Kommune. Og han forklarer videre:

- Men vi har en god dækning med de regler vi har i Danmark, med en plejebolig-garanti, hvor man er sikret en plejebolig inden for to måneder.I Frederikshavn Kommune siger centerleder for Social- og Sundhedsområdet at man skal kommunikere tydeligere.

– Jeg tænker at vi skal blive bedre til at kommunikere med borgerne. Hvad er det du kan forvente, når du går sådan og sådan.

Kommunerne skal kommunikere bedre

Interesseorganisationen Ældresagen fortæller, at reglerne for, hvornår de ældre kan komme på plejehjem, er blevet strammet gevaldigt op de senere år.

Der er også blevet flere ældre, men der er ikke bygget nok nye plejehjem.

Og så peger seniorkonsulent i Ældresagen Nina Bruun også på, at kommunerne skal blive bedre til at kommunikere.

– Man stoler jo på kommunen som autoritet, så når man ringer og siger, man har behov for en plejebolig, så skal man også stole på, at det svar, man får, er udtømmende, siger Nina Bruun.

– Og ikke mindst skal kommunerne oplyse, om de konsekvenser det har, hvis man ønsker en specifik plejebolig, hvormed man så mister sin garanti, lyder det fra Nina Bruun, seniorkonsulent i Ældresagen.

 Håber der sker noget hurtigt.

 I Sæby sidder Karen Magrethe Poulsen og ønsker kun én ting. Og det samme gør sønnen.

- Jeg håber bare, hun kommer på plejehjem hurtigst muligt. Det her kan ikke blive ved med at gå, slutter en tydeligt frustreret Kim Wolff-Nielsen.

Efter TV2 nord er gået ind i sagen, har Frederikshavn Kommune i dag meddelt Karen Magrethe Poulsen, at hun kan få en plads på et plejehjem i Sæby.  


Jonathan fik nej til kørekort – men det accepterede han ikke

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Dengang Jonathan Christensen fik diagnosen Tourettes Syndrom, så han kun begrænsninger. Men meget har ændret sig siden.

Jonathan Christensen troede, at man blev voksen, når man blev 18 år og skulle aftjene værnepligt.

Men sådan gik det ikke for ham.

Han fik i stedet et brev, hvor der stod, at han var kasseret.

Det forstod han ikke.

Han tog brevet med til lægen, og ifølge Jonathan Christensen fik han denne besked fra lægen:

- Du har nogle gange tics i hænderne, Jonathan. Prøv at give dig et gevær og se, hvad der sker.

Jonathan Christensen har tidligere fortalt sin historie i tv-programmet 'Pipfugl og gulerødder: Mit liv med Tourettes.' Nu vender han tilbage i nyt tv-program. Foto: Michael Andersen / TV2 Nord

Som 18-årig fik Jonathan Christensen også at vide, at han ikke kunne få kørekort på grund af sin Tourettes.

Men meget har ændret sig de seneste tre år for den 21-årige nordjyde.

Se første afsnit af 'Jeg har ik' nogen kat' herunder - artiklen fortsætter under videoen.

Lod sig ikke stoppe af et nej

21-årige Jonathan Christensen har Tourettes Syndrom - en sygdom, der kom snigende i tredje klasse.

Han blinkede ukontrolleret og havde ryk i nakken. Sådan var det i mange år.

Så kom coronanedlukningen i marts 2020, og her eskalerede det. Jonathan begyndte at få vokale tics og sige ufrivillige ord og sætninger som for eksempel 'pipfugl' og 'gulerødder.'

Hans læge har sagt, at det formentlig skyldes angst, som Jonathan oplevede under nedlukningen.

TOURETTES SYNDROM

  • Folk med Tourettes Syndrom har ufrivillige, motoriske bevægelser og ufrivillige lyde

  • Ved Tourettes Syndrom har man forskellige tics gennem flere år

  • For at få stillet diagnosen Tourettes Syndrom skal man have flere motoriske tics, have mindst et vokalt tic, have haft tics i mindst et år og have fået tics, inden man fylder 18 år

  • Man kan godt have tics uden at have Tourettes Syndrom

  • Drenge har Tourettes syndrom fire til fem gange oftere end piger

  • Mange mennesker med Tourettes Syndrom har andre udfordringer så som ADHD, OCD, søvnvanskeligheder eller lignende, som kan være mere belastende end ticsene.

Kilde: Herlev Hospital og sundhed.dk

Tidligere har man kunnet opleve Jonathan Christensen i tv-programmet: 'Pipfugl og gulerødder: Mit liv med Tourettes.'

Og nu vender han tilbage i TV2 Nords nye program: 'Jeg har ikke en kat,' hvor han kaster sig ud i voksenlivet.

Jonathan har ikke en kat, selvom han flere gange i løbet af en dag fortæller folk, at han har en kat. Foto: Michael Andersen / TV2 Nord

- Dengang man fik at vide, at man havde Tourettes Syndrom, følte man, at det kun gav begrænsninger og ikke fordele, fortæller Jonathan Christensen.

Men Jonathan Christensen ville ikke acceptere, at han ikke kunne få kørekort, så han fik en ny vurdering fra embedslægen.

Og efter en prøvetur på en kørebane, gav han ham lov til at tage kørekort. Eneste krav var, at det skulle være med automatgear.

Se, hvordan det går med at tage kørekort i 'Jeg har ik' nogen kat' herunder:

Vil være ligesom alle andre

I dag har Jonathan Christensen fået kørekort, og han har købt sin første bil for penge, han selv har tjent.

- Det er dejligt, at man kan sige til venner og familie: "Jeg kan køre bil ligesom alle andre, jeg kan have et arbejde ligesom alle andre, og jeg kan endda være selvstændig," fortæller han.

Jonathan Christensen begyndte at optræde som komiker for to et halvt år siden, og i dag lever han af det.

- Jeg synes, det er vildt. Det er gået rigtig stærkt. Men man kan også blive bange for, at det stopper en dag.

Følg Jonathan Christensens rejse ind i voksenlivet i 'Jeg har ik' nogen kat' på TV2 Nord og TV 2 Play.


Henrik satte gang i vildt juleprojekt: Væltet omkuld af donationer

Foto: (Privatfoto)

Henrik Palm og hans mor, søster og niece skal i år holde jul med 14 fremmede.

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Både butikker, en knallertklub og private har meldt sig på banen med støtte til et arrangement for folk, der mangler et sted at holde jul.

'Julen er hjerternes fest. Men nogle gange kan det være lidt svært at finde julehumøret frem. Derfor vil jeg gerne invitere til julemiddag.'

Sådan starter den invitation, Henrik Grønbek Palm lagde ud på Facebook og satte op rundt omkring i starten af december. Her inviterede han enlige, ensomme, hjemløse og børnefamilier med svære kår til at holde jul med ham og hans familie i Hadsund Motionslokaler.

Og knapt havde han delt invitationen, før det væltede ind med henvendelser fra virksomheder og private, der gerne ville støtte og donere ting til den fælles juleaften.

- Det har været det mest overvældende at opleve, at vi indenfor tre-fire dage havde alt, vi skulle bruge. Jeg havde regnet med, at jeg selv skulle ud at opsøge det, men det blev ikke nødvendigt, og jeg måtte holde igen og sige nej tak til tilbud, siger Henrik Grønbek Palm.

Hadsund Motion ville gerne lægge lokaler til, Davinci Ristorante tilbød at tilberede og donere noget af maden, og den lokale knallertklub har samlet ind til gaver og gavekort. Og det er bare nogle af dem, der har bidraget til, at deltagerne forhåbentlig skal have en dejlig juleaften.

Flove over at melde sig

Det er helt gratis at deltage i den fælles juleaften, hvor gæsterne kan glæde sig til en traditionel aften med and, kartofler, brunede kartofler, risalamande, slik, gaver, pakkespil og dans om juletræet, hvis der er stemning for det.

Der var 30 pladser til aftenen, men kun 14 har tilmeldt sig foruden Henrik og familien.

- Min oplevelse er, at folk har været lidt flove over at tilmelde sig, siger Henrik Grønbek Palm.

Juletræet er pyntet og klar til aftenen i Hadsund Motions lokaler. Foto: (Privatfoto)

Og måske er det netop derfor, at alle pladser ikke er taget. For hos Røde Kors, hvor de har konceptet julevenner, hvor folk der mangler et juleaftensarrangement sættes op med folk, der vil byde indenfor, oplever de, at efterspørgslen er der.

- I år har vi haft lidt flere gæster, der søgte en juleaften, end værter, siger Lene Knudtzen, der er projektleder ved Røde Kors.

Der har dog været færre, der mangler et sted at være, end tidligere år.

- Vi håber, det er, fordi der er færre, der sidder ufrivilligt alene. Men det kan desværre også være på grund af stigma. For mange forbinder jul med fællesskab, så det kan være sårbart at mangle et sted at være, siger Lene Knudtzen.

Kunne ikke finde et sted at lave noget frivilligt

Henrik Grønbek Palm har aldrig lavet et lignende arrangement før. Idéen opstod, fordi han, hans mor og søster skulle fejre jul selv, fordi Henriks datter i år skal være ved sin mor. Derfor ønskede de at lave noget frivilligt arbejde, men kunne ikke finde ud af, hvor der var brug for hjælp. Derfor valgte de at lave noget selv.

- Jeg håber, det bliver en god og hyggelig aften, og at folk får en god oplevelse i stedet for at sidde alene derhjemme, siger Henrik Grønbek Palm.

Søndag blev bordet dækket og alt gjort klar til juleaften.

Fordi der er så mange, der har tilbudt donationer til arrangementet og allerede har tilbudt hjælp til næste år, overvejer Henrik at arrangere en lignende aften igen.

I år er alt klar, til gæsterne kommer klokken 16 til kaffe og snolder, bordet er dækket og juletræet pyntet. Og skulle der være et par stykker mere, der mangler et sted at være, finder Henrik gerne et par ekstra stole.


Opdateret: 24. december 2024

Maria masserer testikler: - Det er dybt seriøs massage

Foto: Foto: Privatfoto, Maria Stigaard

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

- Det er ligesom at massere en arm eller et ben, siger kvinden og hænderne bag den spritnye massageform.

Denne artikel er en genudgivelse. Mellem jul og nytår genudgiver TV2 Nord nogle af de historier fra 2024, som tiltrak sig størst opmærksomhed eller skabte mest debat.

En klinik på Mors har tiltrukket sig stor opmærksomhed. Ejeren, Maria Stigaard, tilbyder nemlig en ganske særlig form for massage.

Testikelmassage.

- Jamen det er da dejligt med opmærksomhed. Men det ændrer ikke på, at budskabet omkring det er vigtigt, siger Maria Stigaard. 

Hun er uddannet sygeplejerske og kropsterapeut, og har været i sundhedsvæsenet i 25 år, indtil hun åbnede sin nye klinik, Bodysound, i slutningen af april. 

En massageklinik, der tilbyder alt fra stressreducerende kropsterapi til nu også testikelmassage. 

Ifølge hende har mange mænd udfordringer, der kan behandles fra de nedre regioner. 

- De lider af stress, angst, depressioner, ufrivillig barnløshed og rejsningsproblemer, og det handler derfor om at bringe kroppen i en tilstand, hvor den ikke længere er stresset, siger hun. 

Dybt alvorligt

En omgang testikelmassage tager 45 minutter og koster 400 kroner. 

Det primære formål er at øge blodcirkulationen i området og på den måde udløse mere testosteron i kroppen. 

Og selvom det godt kan lyde en smule pikant, er det langt fra virkeligheden.

- Det er dybt seriøs massage, og der er ingen seksuelle ydelser indblandet, understreger hun. 

Efter 25 år i sundhedsvæsenet har Maria Stigaard prøvet lidt af hvert. Hun synes derfor ikke, det er grænseoverskridende at røre mænds testikler. 

Det gælder bare om at skabe tillid, lyder det. 

- Det foregår meget professionelt og stille og roligt, når jeg udfører behandlingerne. Jeg guider mændene igennem, hvad det er, jeg gør, siger hun.

Størstedelen af de mænd, der kommer, får rejsning af den intime massageform. Nogle har sivning med sekret, mens enkelte får decideret udløsning af det. 

Ifølge Maria Stigaard er det ikke usædvanligt, fordi hun arbejder med blodkarrene i og omkring skridtet. 

- Det er helt normalt, jeg tørrer det bare af og spørger, om de er okay. 

Maria Stigaards klinik ligger i Øster Jølby på Mors.

En stor succes

Siden åbningen har hun fået mange reaktioner på den nye massageydelse. Især er der mange, der laver sjov med det, fortæller hun.

- Det er bare et kæmpe tabu at tale om seksualitet og om mænd, der er sårbare. Det handler lige så meget om manglende viden. Jeg tænker, det er en forsvarsmekanisme. 

Det er især på Facebook, har oplever hånlige kommentarer. Men det påvirker hende ikke, for der er nemlig flere, der sætter pris på den alternative behandlingsform.

- Der er virkelig også mange, der er alvorligt ramt med for eksempel med rejsningsbesvær, der slet ikke griner og bare higer efter at få hjælp, siger hun. 

Og meget tyder på, det nye tiltag kan blive en stor succes. Siden åbningsdagen har Maria Stigaard haft travlt. Telefonen har ringet uafbrudt, mens indbakken på Facebook er eksploderet. 

Hun har kun haft åbent i fire dage, men hendes kalender er allerede booket langt ud i fremtiden. For at nå alle kunder starter arbejdsdagen klokken 8 og slutter først 20.30. 

Mange af bookingerne er netop på den alternative og populære testikelmassage, for som hun siger: 

- Hos BodySound kommer vi all around, og der er intet vi skjuler, derfor tager vi også hånd om dine kugler.


Lokal købmand tager kampen op: Overskudsmad uddeles

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Det er lille juleaften, og mange sidder sikkert i familiens skød og har allerede handlet ind, hvad der skal bruges til julen.

Andre steder er der dog travlt med at få reddet alt det, der ikke blev solgt, så det kan blive brugt til noget langt mere fornuftigt.

Blandt andet i SuperBrugsen i Pandrup, bliver der pakket og slæbt, og du kan se mere om, hvor manden ender, i videoen øverst.


Helle bliver overrendt af mænd: - Sidste øjeblik er jo tidsnok

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

For mange er den 23. december dagen, hvor julefreden for alvor kan begynde at sænke sig. Og for rigtig mange mænd er det sidste chance for at få julegaverne i hus.

Helle Svendsen, der er indehaver af Blondehuset i Løkken fik besøg af massevis af mænd mandag.

Det var nemlig den 23. december, som jo for mange mænd er dagen hvor julegaverne skal i hus.

TV2 Nord tog – igen-igen – temperaturen på mændenes købelyst, da vores hold plejede en klichéfyldt juletradition og lagde vejen forbi både en lingeriforretning og en guldsmed.

Se hvordan det gik i videoen i toppen.