Jonathan kalder kunderne ”terrorist” og ”missekat” – se, hvordan de reagerer
Jonathan Christensen er i praktik i Fakta for at undersøge, hvordan folk tager imod ham i serien "Pipfugl og gulerødder - Mit liv med Tourettes".
Kan man leve et nogenlunde normalt liv, hvis man konstant kommer til at sige fornærmende og upassende ting? Det undersøger Jonathan Christensen, der har Tourettes Syndrom.
Se ”Pipfugl og gulerødder – Mit liv med Tourettes” nederst i artiklen.
Forestil dig, at du konstant kommer med ufrivillige udbrud som ”jeg har en bombe” og ”du ligner en and”.
Udbrud, der får folk til at vende sig om for at kigge på dig, og som gør, at folk smider røret på, når du ringer til dem, fordi de tror, du laver telefonfis.
Sådan er tilværelsen for 20-årige Jonathan Christensen.
Han har Tourettes Syndrom i svær grad, og han har ingen kontrol over sine tics. Det betyder, at han konstant kaster sit hoved til den ene side og siger ting, som han ikke har lyst til at sige.
- Det er vildt anstrengende og pinligt, siger han, mens der i hver sætning sniger sig et par ekstra ord ind som ”gulerødder” og ”luder”.
Tourettes, social angst og ordblindhed
I et år har TV2 Nord fulgt Jonathan Christensen, der har en mission. Det er blevet til serien ”Pipfugl og gulerødder – Mit liv med Tourettes”.
Jonathan kæmper med en række udfordringer. Udover Tourettes Syndrom har han social angst og er stærkt ordblind – og så blev han mobbet i skolen.
En kombination, der nok vil få de fleste til at svede alene ved tanken om at stille sig op på en scene eller sætte sig bag kassen i Fakta.
Og lige præcis derfor gør Jonathan netop dé ting. Hans mission er at vise, at selvom man har udfordringer eller diagnoser, så kan man mere, end man tror.
- Mange med Tourettes gemmer sig, fordi de er flove. Jeg forsøger at vende det til noget positivt, selvom det er svært, når min hjerne fucker med mig, siger han.
Praktik i Fakta
I ”Pipfugl og Gulerødder – Mit liv med Tourettes” er Jonathan blandt andet i praktik som kassemedarbejder i Fakta. For at få kundernes ægte reaktion, bliver det hele filmet med skjult kamera.
Se klippet fra Fakta her:
- Der var ikke nogen, der blev sure på mig, men nogle af dem blev overraskede. Det forstår jeg virkelig godt, konstaterer Jonathan Christensen bagefter.
Han er glad for kundernes reaktion på ham.
- Min mission lykkedes. Jeg har ikke skræmt en eneste kunde væk, og nogen har ovenikøbet fået sig et godt grin, siger han.
Angst var en trigger
Jonathan Christensen begyndte at få tics, da han gik i tredje klasse. Han blinkede ukontrolleret og havde ryk i nakken. Sådan var det i mange år.
Så kom coronanedlukningen i marts 2020, og her eskalerede det. Jonathan begyndte at få vokale tics og sige ufrivillige ord og sætninger. Hans læge har sagt, at det formentlig skyldes angst, som Jonathan oplevede under nedlukningen.
Angsten vækkede den Tourettes, der ”sov” i hans krop.
TOURETTES SYNDROM
Folk med Tourettes Syndrom har ufrivillige, motoriske bevægelser og ufrivillige lyde
Ved Tourettes Syndrom har man forskellige tics gennem flere år
For at få stillet diagnosen Tourettes Syndrom skal man have flere motoriske tics, have mindst et vokalt tic, have haft tics i mindst et år og have fået tics, inden man fylder 18 år
Man kan godt have tics uden at have Tourettes Syndrom
Drenge har Tourettes syndrom fire til fem gange oftere end piger
Mange mennesker med Tourettes Syndrom har andre udfordringer så som ADHD, OCD, søvnvanskeligheder eller lignende, som kan være mere belastende end ticsene.
Kilde: Herlev Hospital og sundhed.dk
Jonathans tics påvirker ham både fysisk og psykisk. Selvom han får medicin, der virker beroligende på kroppen, kaster han hele tiden hovedet til den ene side, og det medfører konstante smerter.
- Det gør mega ondt i nakken, men det må jeg lære at leve med. Så må jeg tage nogle Panodiler, siger han.
Lige nu prøver jeg at bevise, at alting er muligt
Jonathan Christensen
Social angst fylder også en del for Jonathan, der har oplevet at få angstanfald i større forsamlinger. Det får ham dog ikke til at trække sig tilbage.
- Nogle gange får jeg angst for mennesker. Men jeg vil hellere være sammen med en hel masse mennesker og have det hyggeligt, end at være alene, siger han.
Succes som komiker
I serien følger vi også Jonathans drøm om at blive succesfuld stand up-komiker. En karriere, der hurtigt har taget fart - for på scenen formår han at bruge sin Tourettes til noget positivt.
- Jeg øver mig i at lave en joke, når der kommer et tic. Publikum kan åbenbart godt lide det, siger han.
Indtil videre går det godt, og gennem de seneste måneder er han blevet booket til så mange jobs, at han har kunnet leve af det.
Den næste store drøm er at komme med til DM i Stand up. En konkurrence, hvor talrige succesfulde komikere har deltaget gennem årene.
- Hvis jeg når med til DM, så vil jeg have nået det største, siger Jonathan Christensen.
At tage en uddannelse har endnu ikke været muligt for ham.
Han blev smidt ud af gymnasiet, fordi han forstyrrede undervisningen for meget, og da han forsøgte for anden gang på en særligt tilrettelagt HF-uddannelse, fik han stress.
Bliver genkendt
Tilstedeværelsen på stand up-scenen, på TikTok – hvor han har knap 72.000 følgere - og som medvirkende i programmet "Stand up med Tourettes" på TV2 Nord i 2022 har gjort, at han ofte bliver genkendt.
Tit spørger folk, om de må tage et billede med ham. Noget, der i øvrigt kan være lidt svært, fordi hans nakke hele tiden rykker til den ene side og gør motivet sløret.
- Jeg synes, at det er vildt, at folk genkender mig og endda gerne vil have et billede af mig. Jeg er så taknemmelig for opbakningen, siger Jonathan.
Han bliver især stolt, når folk roser hans stand up.
- Det bliver jeg utroligt glad for. Alt den søde feedback fra folk får mig til at tænke, at alt er muligt, hvis man vil arbejde for det, siger han.
Et helt særligt dilemma
Med tiden håber Jonathan, at han kan træne sin Tourettes væk. Træningen går dog ikke så godt for tiden, og det gør ondt på ham, når han skal forsøge at holde tics inde.
TICS
15-25 % af alle børn har forbigående tics
0,5-1 % af alle børn har kroniske tics
Tics er pludselige, hurtige og ufrivillige lyde eller bevægelser som øjenblinken, næserynken, snøften eller hosten
En mindre del af børn med kroniske tics har Tourettes syndrom
Kilde: sundhed.dk
At være fri for Tourettes indeholder desuden et helt særligt dilemma for Jonathan. For selvom hans tics er opslidende, pinlige og ubehagelige, er de også medvirkende til, at han har opnået succes.
- Den dag, jeg måske kommer til at styre det, er der nok mange, der ikke gider se på, hvad jeg laver, for så er jeg måske ikke interessant mere, siger Jonathan Christensen.
Som seere af ”Pipfugl og gulerødder – Mit liv med Tourettes” vil opdage, har Jonathan dog meget på hjerte, og han har ingen intentioner om at stoppe, selvom hans tics skulle forsvinde.
- Hvis det sker, så vil jeg begynde forfra og bevise, at jeg godt kan være komiker eller foredragsholder, uden at der er en eller anden åndssvag diagnose, der skal stå i vejen for mig. Lige nu prøver jeg at bevise, at alting er muligt, siger han.
Se, om Jonathans mission lykkedes, i ”Pipfugl og gulerødder – Mit liv med Tourettes” lige her: