Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Ikke det AaB jeg kender fra Lynge: Lynge Jacobsens ånd hænger stadig ved

Lynge Jacobsen peger også på både sit bedste og værste indkøb i sin AaB-tid.

Da AaB sluttede efterårssæsonen på udebane mod HB Køge, blev det alt andet end 2-1-sejren, der fyldte.

Det blev i stedet et vredesudbrud rettet mod AaB's tyske ejere og især sportschef, Jan Ole Kappmeier, som var omdrejningspunktet for en heftig kritik af HB Køges sportsdirektør, Per Rud.

- Det er ikke det AaB, jeg kender med Lynge (Jakobsen, red.) i mange år, hvor etik og moral hænger sammen, rasede han overfor Nordjyske, over AaBs kurtiseren af engelske Jubril Adedeji, der siden er præsenteret som ny AaB-spiller fra årsskiftet.

Det illustrerer meget godt, at selvom det i år er 10 år siden, Lynge Jacobsen stoppede i AaB, så hænger navnet stadig ved.

Også selvom "ingen er uundværlige. Man skal bare stikke en finger i et glas og måle hullet," som hovedpersonen selv formulerede det engang.

OBS: Interviewet med Lynge Jacobsen i Tredje Halveg er foretaget inden kampen i Køge.

Det gentager AaB-legenden selv åbenhjertig i den nyeste udgave af Tredje Halvleg på TV2 Nord:

- To'eren kører jo stadig klokken 8:37, som Lynge Jacobsen udtrykker det i dag om sit 'livet-går-videre'-mantra.

Som spiller blev det til 267 kampe for AaB og 18 mål - og han var sågar klubbens første kontraktspiller nogensinde. Siden blev han selv manden for bordenden, der skulle styre kontrakterne, indtil sit stop i 2013.

En særlig historie om tyskerne

Alligevel hænger han og hans ånd - som det illustreres af HB Køges tordnende sportschef, Per Rud, - stadig i fugerne.

Og "ordentlighed" er stadig en af de dyder, der skal karakterisere hans klub, AaB.

- Jeg kan ikke forvente, at de kommer ind nu og bare bliver en del af AaB-kulturen. Hvordan skal de vide, hvad nordjyder er for nogle mærkelige mennesker? Eller dejlige mennesker, tilføjer Lynge Jacobsen med et smil.

- Omgivelserne og de faste mennesker, der har været der, må i hvert fald forklare, hvordan vi normalt gør det. Og så må de (de tyske ejere, red.) afgøre, om den kultur er noget for dem, lyder det fra i dag 73-årige Lynge Jacobsen, der understreger med en enkelt anekdote, hvorfor han tror på et succesfuldt nordjysk-tysk ægteskab.

- Da AaB skulle spille pokalfinale i København, kom de her til Karsten Simensen, der er gammel AaB-målmand, og sagde, at de havde læst om pokalfinalen i '66, hvor Leif Skov blev pokalfighter. 

- De bad så Karsten Simensen tage en fodbold og få alle autograferne fra dem og køre op til Leif, som var syg, og aflevere den bold på dagen, hvor der var pokalfinale, beskriver Lynge Jacobsen og understreger dermed, hvordan tyskerne også ønsker at værne om AaB's historik.

Vin ad libitum og huller i vandglas: Lynges eget favoritcitat

Det er ikke mange sportspersonligheder forundt at få hyldet sine ti bedste citater i en artikel.

Men Lynge Jacobsen blev i sin tid som boss også kendt for netop de kvikke bemærkninger.

Og spørger man nordjyden selv om hans egen personlige favorit, er det dog ikke den med vin ad libitum og transferfrie spillere, der står først for.

I stedet er det et "stjålet":

Hvis man vil vide, hvor uundværlig man er, så skal man stikke fingeren i et glas vand og måle hullet bagefter.

Lynge Jacobsen

- Nogle gange, når en direktør stopper i en virksomhed, er folk betænkelige: Hvordan skal det nogensinde komme til at gå? Ingen mennesker er uundværlige, så det citat indeholder noget af det, som vi godt må tænke over i vores liv.

I øvrigt afslører Lynge Jacobsen at citatet er snuppet fra kinesisk, selvom han nu aldrig har fremsagt det på andet end nordjysk.

Han vender igen tilbage til det med 'ordentligheden' som kardinalpunkt for sin tilværelse; siger du ordentligt farvel, skaber du også en fortælling om et rart sted at være.

Han nævner Ståle Solbakkens skifte til FCK, hvis farvel fra AaB's fanscene var alt andet end hjerteligt. Og det ærgrede Lynge Jacobsen.

- Uanset hvem det er - næsten; hvis ikke de da tager af kassen eller er efter min kone, siger han med et vanligt grin, og fortsætter:

- Så synes jeg, at vi skal tage ordentligt imod dem, for det er også en stor klub, der gør det, forklarer han om og kommer med en ikke uvæsentlig detalje:

- Og hvis vi tager ordentlig imod dem, sender vi også et signal om, at vi har det faktisk rigtig godt her, selvom han er rejst, lyder det.

Nej, ingen er jo uundværlige.

Her er Lynges bedste indkøb ...

Det er dog ikke Ståle Solbakken, der rangerer som Lynge Jacobsens bedste køb.

Det er dog et svært spørgsmål for fodboldkøbmanden, der startede som AaB-indkøber i midten af halvfemserne, kort efter første mesterskab i 1995.

- Er det ham, der kom ind og spillede godt, og vi solgte videre tidligt og tjente en masse penge på? Er det ham, som betød utrolig meget for holdet og byen? ræsonnerer han og nævner Søren Frederiksen som en af de "likeable spillere".

Men når hele pakken er med, nævner han alligevel svenske Rade Prica.

- Vi får - og det kan jeg godt sige i dag - 20 millioner for ham. Vi har fået ham gratis. Og han er med til at gøre flere af vores spillere gode, husker Lynge Jacobsen, der selv nævner svenske Andreas Johansson, som profiterede af Rade Pricas uhørte tilstedeværelse på AaB-holdet.

Han blev i sin første sæson 2006-2007 topscorer i ligaen med 19 mål, og 13 af dem faldt i forårssæsonen. Sæsonen efter blev Prica afskibbet midtvejs, men AaB vandt alligevel mesterskabet.

Og Prica nåede med til guldfesten.

... Og værste

Nogle af pengene blev brugt på en brasilianer. 

Selvom det ikke huer Lynge Jacobsen, skal han nemlig også udpege sit værste indkøb.

Overraskende for nogle måske er der ikke tale om hollandske Clemens Zwijnenberg

- Vi skal i hvert fald så være enige om, at pilen peger på mig, fordi det kan let komme til at virke som om, jeg hænger en spiller ud, lyder det fra Lynge Jacobsen, der tager luft ind:

- Men jeg kan godt nævne Mota nede fra Viborg, der var en stærk angriber, men det kom aldrig nogensinde til at gå i AaB.

Men Lynge Jacobsen fortryder dog ikke købet.

- Det er jo en af dem, hvor man kan sige: Ja, men det var vel fornuftig nok at tage ham, men det er jeg jo ligeglad med i forhold til mig selv! slutter AaB-legenden ærligt og ærekært.

Hør forklaringen og meget andet fra AaB-legenden, som hele Nordjylland er på fornavn med, nemlig Lynge i seneste udgave af Tredje Halvleg med Brix & Jørgensen.

Du finder den herunder, på Salto, tv2nord.dk, Youtube eller hvor du henter dine podcast.


18 varebiler ribbet på en nat: Tyvene er gået efter én bestemt ting

Foto: Grafik: Rigmor Sams / Colourbox

Politiet beder om hjælp til at fange tyvene, som slog til i Thy og på Mors natten til søndag.

Hele 18 forskellige varebiler i Thy og på Mors er blevet ribbet for værktøj natten til søndag.

- Det er voldsomt. Jeg har i hvert fald ikke prøvet det før, siger politikommissær René Carlsen fra lokalpolitiet i Thisted.

Han forventer oven i købet, at tallet vil stige.

- Når folk møder ind og får kigget i deres varevogne, kommer der måske flere anmeldelser, vurderer han.

Der er tale om syv varebiler på Mors - primært i Nykøbing - og 11 i Thy, heraf de fleste i Thisted. Men tyvene er også nået forbi både Klitmøller, Østerild og Vesløs.

Politiet fortæller, at der er brugt samme fremgangsmåde i alle de 18 tilfælde.

- Der er blevet smadret en siderude, fortæller René Carlsen.

Varebilerne er blevet ribbet for værktøj. Den samlede værdi tør politiet ikke komme med et bud på, men der er tale om et stort beløb, understreger man.

Tre personer i mindre bil

Politiet arbejder ud fra den teori, at der er tale om de samme gerningsmænd, som altså har haft travlt. Indbrudsbølgen begyndte lørdag aften og blev ved hele natten.

- Vi kan selvfølgelig ikke udelukke, at der i et enkelt tilfælde er tale om andre gerningsmænd, men det virker usandsynligt, at der ikke er tale om de samme personer for hovedparten af varebilernes vedkommende, siger politikommissæren.

Det er lykkedes at fange tyvene på videovervågning et af stederne.

- Derfor kan vi sige, at der formentlig er tale om tre personer, som er kørende i en mindre bil, beretter René Carlsen.

Men politiet har brug for flere oplysninger og beder om hjælp.

- Hvis man har set noget, eller hvis man oven i købet har noget videoovervågning, som man kan tjekke, så hører vi meget gerne om det, understreger politikommissæren.

Politiet kan kontaktes på telefon 114.


Lokal idrætsforening nomineret til Årets Idrætsforening

Foto: Idrætsforeningen Fremad Nørhalne

Afgørelsen falder kort inde i det nye år.

Idrætsforeningen Fremad Nørhalne kan stå på podiet og kalde sig årets idrætsforening, hvis de den 4. januar 2025 vinder titlen som Årets Idrætsforening til DR's store Sport 2024-show.

Fremad Nørhalne er en blandt tre nominerede til prisen, som Danske Spil og DIF (Danmarks Idrætsforbund) kårer til showet.

- Vi er megastolte og beærede over at være nomineret til Årets Idrætsforening. Det er et kæmpe skulderklap til hele foreningen - en anerkendelse til alle de frivillige, der gør det muligt at have det aktivitetsniveau, vi har, siger formanden for Fremad Nørhalne, Marie Moselund Haar Vad.

Bette by med international tiltrækningskraft

Et stort lokalt engagement og et højt antal frivillige er nogle af begrundelserne bag nomineringen. Derudover afholder foreningen hvert år Nørhalne Cup, der samler 500 fodboldhold fra 12-14 forskellige lande. Det har de gjort de sidste 39 år, og traditionen fortsætter.

Og det er da også ret bemærkelsesværdigt, at foreningen har så stor en opbakning set i forhold til byens størrelse. Nørhalne har nemlig 1482 indbyggere, og 850 medlemmer i foreningen.

- Vi er en forening for hele livet, med både medlemmer og frivillige i alle aldre. Ved større arrangementer, samarbejder vi desuden med mange andre foreninger i lokalområdet, og arbejder på den måde for at styrke fællesskabet i hele lokalområdet, siger formanden.

Foruden fodbold kan man i foreningen dyrke en lang række sportsgrene heriblandt badminton, håndbold, fodbold, petanque og gymnastik.

1520 foreninger var indstillet, hvoraf tre blev nomineret af en jury bestående af Danske Spils administrerende direktør, Nikolas Lyhne-Knudsen, formanden for DIF, Hans Natorp og lederen af Lykkeliga, Rikke Nielsen.


Taxa påkørte affaldscontainere efter "røverilignende forhold"

Mandag eftermiddag har en uoverensstemmelse mellem en taxachauffør og en passager betydet, at en taxa har påkørt nogle affaldscontainere på Sebbersundvej i Aalborg.

- Vi har anholdt en 19-årig mand fra Vrå, som har været ude at køre i taxa. Så sker der en uoverensstemmelse, og der er noget klammeri mellem chauffør og passager, siger vagtchef hos Nordjyllands Politi Ole Buus.

- Vi har ikke fuldstændig overblik over, hvad der præcist er sket, men det endte i et røverilignende forhold. Vi har efterforskere derude, som er i gang, uddyber han.

Taxachaufføren er efterfølgende blevet kørt på skadestuen for at blive tjekket, men ifølge Ole Buus er der ikke tale om alvorlig personskade.

Foto: Per Frank Paulsen

Udmelding inden fredag: Officiel Vendsyssel-overtagelse nærmer sig

Foto: Mette Nielsen / TV2 Nord

Inden ugen er omme er forventningen i Vendsyssel FF, at der kommer en officiel udmelding om klubbens nye ejerskab.

- Der bliver arbejdet på højtryk.

Sådan siger direktør i Vendsyssel FF Lars Glinvad om arbejdet med formaliteterne i forhold til klubbens nye ejerskab.

Det har i en måneds tid været kendt, at klubbens ejerskab kommer til at ændre sig. Det betyder blandt andet, at den colombianske sanger Blessd bliver medejer i klubben, mens der også vil være amerikanere i ejerkredsen.

Men selvom ugerne er gået, er der ikke kommet nogen officielle udmeldinger fra Vendsyssel FF. Men det er på vej indenfor de næste par dage.

- Fakta er, at vi forventer at melde noget ud indenfor de næste få dage. Det vil sige inden fredag, siger Lars Glinvad.

Tidsforskel har forsinket processen

Ifølge direktøren er der omkring 20 aktionærer i det nye ejerskab. Og forklaringen, på hvorfor nordjyske fodboldinteresserede har måttet vente indtil nu, er, at det juridiske har taget tid.

- Der har været mange advokater inde over det her, og den ene bor i Spanien, den anden bor i USA, den tredje bor i England og en bor i Canada.

- Så der har været masser af tidsforskel, og hver gang en advokat har skullet flyttet et komma, så har alle sammen skullet ind for at godkende det igen, siger Lars Glinvad.

Og selvom det officielle har trukket ud, så er det ikke fordi, der er nogen af parterne, som har fortrudt det nye ejerskab.

- Det er vi slet ikke. Der er lige startet en mand op i administrationen, der er klar til at tage sig af det her nye setup, som vi kigger ind i i 2025. Så det bliver vildt spændende, siger Lars Glinvad.

Mandag aften skal Vendsyssel FF i aktion i efterårets næstsidste kamp. Her er det topholdet fra OB, som kommer på besøg. Det er en kamp, du kan se på TV3 Sport og Viaplay.

Herunder kan du se hele interviewet med Lars Glinvad:


Krisecenter må afvise voldsramte kvinder - der mangler plads

Foto: Mette Nielsen / TV2 Nord

De vil forsøge at åbne endnu en afdeling i Aalborg, og går alt efter planen kan den åbne til sommer.

- Det er sørgerligt. Det er trist, og vi er trætte af det.

Sådan siger Niels Jacob Ulstrup, der er leder af Krisecenter for Kvinder i Aalborg. På krisecentret står de nemlig i den ærgerlige situation, at de ikke har plads nok.

- I oktober måned alene har vi haft 38 hændelser på 31 dage, og indtil videre har vi i år måttet viderehenvise eller afvise 150 kvinder. Hvis det fortsætter, så rammer vi 200 inden årsskiftet, forklarer han.

Derfor er han i gang med at finde en løsning. Han håber på at kunne få udvidet krisecentret.

- Vi regner med at finde bygninger, der skal fungere som en afdeling to. Vi vil simpelthen lave en søsterorganisation, så vi kan sikre, at endnu flere, der søger vores hjælp, kan få den sikkerhed og beskyttelse, de har brug for, siger han.

Otte år tager det at bede om hjælp

Flere opsøger krisecentret, og Niels Jacob Ulstrup har ikke et entydigt svar på, hvordan det kan være.

- Jeg kan bare konstatere, at der er rigtig rigtig mange, der kommer. Og vi kan se at mange af dem, der kommer herind har levet i flere år i den vold, de har været udsat for, fortæller han.

I gennemsnit har kvinderne været udsat for enten fysisk, psykisk vold eller begge dele, når de kommer på krisecenter. Nogle enkelte er dog hurtigere til at reagere, og det kan ifølge lederen af krisecentret være lettere for dem at komme videre bagefter.

Han glæder sig over, at der er kommet mere fokus på området. Særlig i disse dage, hvor der er "Orange dage", der har til formål at få fokus på kvinders tryghed, selvforsvar, samtaler, debat og foredrag omkring partnervold.

Og det er ligestillingsminister, Marie Bjerre (V) enig i.

- Tidligere var det noget, man sådan lidt negligerede. Man kaldte det husspektakler og familietragedier, uden at forholde sig til, at det her er drab, det er vold, det her er meget, meget alvorligt. Der er heldigvis sket en forbedring, og vi er også blevet bedre til at spotte partnervold, siger hun.

De kvinder, der må afvises på Krisecenter for Kvinder bliver enten henvist til krisecentre i Randers, Aarhus, Hobro eller Frederikshavn eller også får de råd og vejledning omkring, hvordan de kan bruge deres netværk til at komme videre.

Lige nu har krisecentret 130 åbne sager.