Ich bin, du bist, op i r.... med det sidst'
Foto: Hans-Christian Lauritzen / TV2 Nord
Nordjyske unge fravælger tysk. De er vokset op med engelsk og vælger oftere dét til, viser nye tal.
Durch, für, gegen, ohne, wieder, um. Kennst du nicht Akkusativ, bist du wirklich dumm.
En sætning mange husker fra tysktimerne, men sådan bliver det ikke nødvendigvis ved med at være. Og det kan få betydning for både erhvervslivet og kulturen, at færre og færre unge vælger tysk.
- For mig er det sådan noget, der bare lige skal overstås. Det er fedt at have, men det er ikke lige yndlingsfaget, siger 1.G'er Esben Elstrøm, mens han sidder på gulvet og leger med tyske ord til sprogdag på Aalborg Katedralskole.
- Jeg kan egentlig meget godt lide det (tysk, red.). Jeg synes, det er lidt svært med grammatikken, og der er mega mange regler, og så er der alle mulige undtagelser alligevel, smiler Ellen Bang Andersen.
Fravælger tysk
På Aalborg Katedralskole frygter man, at mange unge i fremtiden vil nedprioritere det såkaldte "andet fremmedsprog efter engelsk". Blandt andet tysk, som de unge fravælger i stor stil.
- Det er jo ærgerligt, at vi ser, at fremmedsprogskompetencerne i Danmark bliver ringere og ringere år for år. Det, der var en selvfølgelighed for år tilbage, er det ikke længere, påpeger underviser i tysk på Aalborg Katedralskole Lasse Brunø, der også er formand for Nordjysk Sprogpanel.
TV2 Nord har spurgt de nordjyske gymnasier om, hvordan det går med tilslutningen til at lære tysk.
Antallet af tyskhold på gymnasierne i Nordjylland er faldet med cirka 30 procent siden 2013. Specielt antallet af elever med tysk på A-niveau rasler ned. På enkelte gymnasier er der under halvt så mange elever med tysk på A-niveau som for 10 år siden.
- De unge vokser op med engelsk som noget helt naturligt, og det gør måske, at det tyske eller det franske kan ryge lidt ud, fortæller Lasse Brunø.
Jeg kunne godt overveje at få tysk på a-niveau, men jeg skal lige se det an indtil videre
Josefine Van Der Vliet Fuglsang, 1.G, Aalborg Katedralskole
Næststørste handelspartner
I 2020 lukkede Aalborg Universitet helt ned for at læse tysk. For få ville læse faget.
- Vi er enormt kede af, at vi var nødt til at lukke tysk. Jeg synes, det er ærgerligt, at der ikke er flere, der har lyst til at læse tysk, siger Malene Gram, der er Prodekan for Uddannelse på det humanistiske og samfundsvidenskabelige fakultet på Aalborg Universitet.
Tyskland er Danmarks næststørste handelspartner, kun overgået af USA. Derfor ærgrer det Aalborg Universitet, at så få gider sproget.
- En ting er sproget, men noget andet er også viden om det kulturelle. For eksempel, at man har et andet forretningshierarki i Tyskland, end man har i Danmark. Det er vigtigt, at man får indsigt i det, når man kommer ud og skal arbejde sammen med tyskere, forklarer Malene Gram.
Skal bruge tysk i fremtiden
På Aalborg Katedralskole er de nye 1.G’ere stadig i gang med deres grundforløb. Dem, TV2 Nord talte med, ville ikke afskrive muligheden for at vælge tysk.
- Jeg kunne godt overveje at få tysk på a-niveau, men jeg skal lige se det an indtil videre, siger Josefine Van Der Vliet Fuglsang.
- Hvordan har du det med tysk?
- Det har jeg det faktisk rimelig fint med, for jeg planlægger også at bruge det senere hen i min fremtid, slutter Adnan Hurenovic.
Se hele indslaget om tyskundervisningen her: