Hvert år falder der nogle i kviksand-fælden: Det skal du være opmærksom på
Som følge af klimaforandringerne herhjemme forudser geolog Anders Damsgaard, at vi i fremtiden oftere vil støde på fænomenet kviksand langs de danske strande.
Lørdag måtte indsatsleder ved Nordjyllands Beredskab Dennis Møller Hovn rykke ud til et naturområde nær Hirtshals, da en fransk turist sad fast i, hvad man troede, var kviksand.
Det viste sig dog senere, at det var noget slam, som den franske turist var sunket ned i.
Reaktionen var dog den samme, og beredskabet oplever hvert eneste år, at man skal ud at redde nogle op af "rigtig" kviksand.
Derfor kommer Dennis Møller Hovn med en opfordring.
- Overordnet set skal man lade være med at bevæge sig ind på de områder, hvor der er skiltet og spærret, fordi der er kviksand, konstaterer indsatslederen, der oplyser, at der er godt skiltet de steder, hvor man ved, der er kviksand.
Hvis du ender i kviksand
Der kan dog forekomme episoder, hvor en person havner i kviksand et sted, hvor der ikke er skiltet. I dette tilfælde er det ifølge indsatslederen meget vigtigt at forholde sig i ro.
- Man skal sørge for at få råbt efter hjælp. Det er dog vigtigt, at man ikke bevæger sig ud og forsøger at hjælpe med at trække personen op. I stedet skal der ringes efter os, forklarer han og fortsætter:
- Er man endt i kviksand kan man forsøge at ligge sig ned eller sætte dig, da man så får fordelt sin vægt og skaber et større trykpunkt.
Indsatslederen understreger desuden, at man oftest ikke er i livsfare, hvis man havner i kviksand, og at det ikke fungerer som mange film viser det.
Generelt oplever man også ved Nordjyllands Beredskab, at der er tale om færre tilfælde af folk, som ender i kviksand.
Myte eller fakta om kviksand
"Det er korrekt, at massefylden af kviksand er højere end et almindeligt påklædt menneske. Et ubevægeligt legeme må man derfor forvente, ikke vil synke længere end ned til et sted midt på overkroppen."
"Der skal imidlertid stor kraft til at trække personen ud af kviksandet igen. Så man er i en sårbar situation, hvor fx stigende tidevand eller rovdyr kan føre til døden."
"Hvis viskositeten af kviksandet er moderat, skulle det i henhold til vandrehistorier være muligt at lade sin krop flyde ud i en vandret position og så ’svømme i land’."
"Som kuriosum kan nævnes, at den berømte tjæresø i Los Angeles faktisk klarede at sluge hele mammutter og sabeltigre. Men massefylden af tjære er jo også meget tættere på 1, måske endda under."
Kilde: Bo Holm Jacobsen, lektor ved Institut for Geoscience på Aarhus Universitet til ing.dk
Flere tilfælde i Nordjylland
Selvom den franske turist ikke sad fast i kviksand, så har der været flere tilfælde i Nordjylland, hvor personer er faldet i fælden.
I dagene omkring julen 2023 ved Karby på Mors blev en gruppe hundeluftere nemlig fanget i kviksand til knæene, da de gik tur på starnden efter stormen Pia.
Tilbage i 2021 blev en syvårig pige ligeledes reddet op af noget kviksand i Nordjylland, da hun blev fanget under en gåtur på stranden i Thy, hvor hun slap fri efter hjælp fra sin far.
Sådan opstår Kviksand
Anders Damsgaard, geolog og ekstern lektor ved Aarhus Universitet forklarer til TV2, at kviksand er et vejrrelateret fænomen, der typisk opstår efter en periode med meget nedbør.
- Når vand via vandløb løber ud i havet, kan det skabe et overtryk, hvis det strømmer igennem løst lejret sand, forklarer geologen.
Som følge af klimaforandringerne herhjemme forudser han, at vi i fremtiden oftere vil støde på fænomenet kviksand langs de danske strande.
- Danmark bliver vådere og vådere, og samtidig stiger grundvandet. Det er to faktorer, der skubber til udviklingen, afslutter Anders Damsgaard.