Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Henrik og Jan hjælper sårede dyr - mener det koster dem 30.000 om året

Når hundeførerne bliver kaldt ud for at hjælpe de sårede dyr, betaler de selv en del af udgifterne, der hører til. Nu vil de have lavet reglerne om.

Hvis man påkører og sårer et stykke vildt, kontakter mange Falck eller Dyrenes Beskyttelses alarmcentral på 1812. 

Så rekvireres en såkaldt schweisshundefører, der med en specialtrænet hund sporer og afliver det sårede dyr, så det ikke ligger og lider et sted i naturen. 

I Danmark er der 180 frivillige schweisshundeførere til at klare de 7500 trafikeftersøgninger om året. Hundeførerne har imidlertid det problem, at de selv skal betale en del af udgifterne til arbejdet.

- Jeg har udgifter for mellem 30 og 40.000 kroner hvert år som schweisshundefører, forklarer Henrik Volhøj Christensen fra Dronninglund. 

Udgifterne stammer, ifølge Henrik, fra det udstyr, som en schweisshundefører skal bruge for at løse sine opgaver. 

Henrik Volhøj Christensen er én af i alt 180 frivillige schweisshundeførere i Danmark.

- Det har taget overhånd

Når hundeføreren optages i det officielle register, modtager han et sæt arbejdstøj, et GPS-pejl til hunden og et ID-kort. Alt andet skal han som udgangspunkt selv stille til rådighed.

Det betyder, at udstyr til hunden, jagtgevær, riffel, bil og ekstra tøj er noget hundeføreren selv skal betale af egen lomme. Hundeføreren får dækket sin hundeforsikring, sin ammunition og får kørsel dækket efter statens takster. 

- Det er helt okay, at en hobby koster penge, men det her har taget overhånd. At der køres mange dyr ned i trafikken er et samfundsproblem, og lige nu siger man til 180 danske hundeførere, at det må I så betale, lyder det fra Jan Nedza, der sammen med sin hund Kejser oplyser at have 200 eftersøgninger til jagt og trafik hvert eneste år. 

Vil have udgifter dækket

De danske hundeførere har nu oprettet et borgerforslag, der, hvis det får underskrifter nok, skal behandles i Folketinget.

Du kan læse om borgerforslaget her. 

Med forslaget vil de have regeringen til at pålægge alle danske bilejere fem kroner ekstra i grøn ejerafgift. Pengene skal bruges til at holde schweisshundeførerne skadesfri, når de hjælper bilister med at finde og aflive sårede dyr. 

Og sårede dyr er der nok af. I 1990 havde hundeførerne 82 eftersøgninger. I 2021 var antallet 7688. 

Schweisshundeførere sporer og afliver de sårede dyr, så de ikke ligger og lider et sted i naturen.

- Det er helt vildt så mange dyr, der påkøres. Det er et resultat af, at flere ved, hvordan man skal reagere når man påkører dyr og så en generel stigning i bestanden af vildt. Derfor får vi også flere og flere eftersøgninger, og nu har vi nået et niveau, hvor det er ved at tage livet af flere schweisshundeførere og deres familier, forklarer Jan Nedza. 

"Det er helt okay, at en hobby koster penge, men det her har taget overhånd," mener Jan Nedza.

Samlet vurderer schweisshundeførerne selv, at de frivilligt dækker udgifter for 3,4 millioner kroner på landsplan ved de mange trafikeftersøgninger. 
Det svarer til knap 20.000 kroner pr. hundefører. 

Schweisshundeførerne eftersøger også anskudt vildt for de danske jægere. Her betaler jægerne frivilligt et beløb til hundeføreren for hans tid og udgifter. 


Mandeidealet er et problem: Her har kvinder ingen adgang

Foto: TV2Nord

Foto: TV2 Nord

Depression eller angst rammer ikke kun kvinder, men også mænd. En selvhjælpsgruppe i Aalborg kun bestående af mænd mødes for at tale om deres mentale sundhed.

- Mænd er rigtig dårlige til at snakke om de ting, der gør ondt.

Sådan lyder det fra Niels Richard Hansen, som en af tre frivillige gruppeledere i selvhjælpsgruppen 'Mændtal', der sætter fokus på mental sundhed hos mænd.

- På en måde vil man hellere drikke en kasse bajere eller gå ud og fælde en skov. Men at komme ud og sige, at 'jeg har det faktisk svært', eller 'jeg har det faktisk dårligt'. Det er lidt taburiseret, mener den ene gruppeleder.

Forskel på mænd og kvinder

'Mændtal' startede tilbage i august i år og afholdes hver anden tirsdag om aftenen på Café Høk i Aalborg. Her kan mænd helt gratis og uden tilmelding komme og være en del af et fællesskab og trygt dele de sårbare tanker og følelser sammen med andre mænd.

Ifølge Depressionsforeningens hjemmeside er der dobbelt så mange kvinder som mænd, der får diagnosen depression. De skriver dog også, at ny forskning peger på, at den reelle forskel mellem antallet af mænd og kvinder med depression er mindre.

- Jeg tror, at det er hele det her mandeideal. Det er det, vi skal have taget hånd om, fortæller Dorthe Haslund, som er projektleder hos Depressionsforeningen i Nordjylland, som Mændtal er en del af. Hun fortsætter:

- Det med at spille det her spil med, at man han styr på det hele, at man kan forsørge sin familie, og at man kan klare skærene. Man snakker ikke om, at man har det skidt.

Dorthe Haslund er projektleder for Depressionsforeningen i Nordjylland og ser vigtigheden af et fællesskab for mænd som 'Mændtal'. Foto: TV2 Nord. Foto: TV2Nord

- Sådan noget som depression og angst gør de ting sværere, som vi fra barnsben har lært, vi skal være gode til som mænd. Vi skal ud og løse nogle problemer, løbe stærkt og være nyttige. Men når man er ramt ind i en depression og sådan noget, så er det de ting, der bliver svære, fortæller Mathias Lund Hostrup Larsen, som videre siger:

- Og så bliver det ikke bare en depression, så er det også særligt som mand noget om identitet, og 'hvem er jeg så?'

VIDEO: Se hele indslaget herunder:

Fælles om det svære

Mathias Lund Hostrup Larsen er en af de andre frivillige gruppeledere og studerer til dagligt på Aalborg Universitet. Han har selv gennem en lang årrække kæmpet med mentale udfordringer blandt andet depression og angst, der bunder i hans barndom.

- Det var en lidt turbulent opvækst derhjemme med alkohol hos min far, fortæller han og siger videre, at der har været en masse ting, der gjorde, at der var noget bagage, han skulle igennem lidt senere i livet og en masse, der skulle bearbejdes.

Mathias Lund Hostrup Larsen er gruppeleder, studerende og har selv oplevet depression og angst. Foto: TV2 Nord. Foto: TV2Nord

Den erfaring og de værktøjer han har fået, kan han nu i fællesskab med de to andre gruppeledere anvende både til at hjælpe sig selv og de mænd, som besøger Café Høk og fællesskabet i selvhjælpsgruppen 'Mændtal'.

- Mænds symptomer på depression er ofte maskerede. Det vil sige, at de optræder anderledes, end når kvinder er ramt. Mænd kan godt blive lettere aggressive og have en kortere lunte, men de kan også isolere sig, trække sig.

Derudover peges der på, at mænd kan blive lidt ekstra kække eller sætte en facade op, og at det også hænger sammen med idealet om, at manden skal kunne klare alt.

'Mændtal' mødes hver anden tirsdag på Café Høk, som er startet af Depressionsforeningen i Nordjylland. Foto: TV2 Nord. Foto: TV2Nord

Fællesskabet er afgørende

- Kuren mod depression og angst er langt hen af vejen at have nogle mennesker omkring dig, nogle fællesskaber og støtte. Hvis vi kan gøre en lille smule for at sparke et eller andet i gang der eller hjælpe noget på vej, så er det jo en succes, lyder det fra Mathias Lund Hostrup Larsen.

- Mange mænd, jeg tror, det er hver femte, oplyser, at de mangler det her fortrolige netværk. De mangler nogen at spejle sig i, når livet er svært. Erkendelsen af at der er noget, der er noget er svært, det er sværere end at nå for en mand end for en kvinde, fortæller Dorthe Haslund fra Depressionsforeningen.

Udover de ærlige samtaler laver mandegruppen også andet sammen for at skabe og styrke fællesskabet. For tre uger siden var 'Mændtal'-gruppen ude og flyve F16-simulator i Aalborg lufthavn.

- Det var en kæmpe succes. Mange af mændene har måske siddet bag computeren og været meget indelukket og måske haft en drøm om det her. Så det at komme ud og prøve at flyve i en F16-simulator... Det var simpelthen rørende, fortæller Niels Richard Hansen.

Ifølge ham har gruppen også fået midler til at kunne lave en sheltertur, som kan sammentømre mændene.

- Så kan vi komme ud og lave noget bål og få en pølse. Og der er lidt højt til loftet, lyder det fra Niels Richard Hansen.

Det er langt fra hvide sygehus-lignende omgivelser på Café Høk. Foto: TV2 Nord Foto: TV2Nord

Fremtiden ser god ud

- Helt generelt bliver mænd bedre og bedre til at åbne op, og det skyldes blandt andet sådan noget som 'Mændtal'. Der er en interesse og en bevågenhed på, at man skal åbne op og snakke om tingene, lyder det fra Dorthe Haslund, mens Mathias Lund Hostrup Larsen supplerer:

- Når man kan se nogen, der kommer og er ekstremt presset, og så et par timer senere ser vi nogen, der går ud af døren med rank ryg. Det gør jo hele forskellen. Så kan vi også nærmest gå svævende hjem, lyder det.

Niels Richard Hansen er en af de tre frivillige gruppeledere i Mændtal. Foto: TV2 Nord. Foto: TV2Nord

Uvidenhed eller dovenskab? Aalborgenserne er blevet dårligere til at sortere affald

Der er for meget affald, der ryger i den forkerte container, når aalborgenserne er på genbrugspladsen.

Det går den gale vej i Aalborg Kommune, når det gælder affaldssortering. Der er for meget affald, der havner det forkerte sted. I hvert fald ifølge Nordværks nylige undersøgelse fra november.

Hele 80 procent af det affald, der bliver smidt i 'rest-efter-sortering-containerne', som førhen hed 'småt brændbart' burde være smidt i andre containere. Til gengæld var det samme tal i juni i år på 60 procent. Altså er aalborgenserne blevet endnu dårligere til at sortere deres affald.

Det er ting som jagtpatroner, pap, tekstil, plastic og metal, der bliver fundet i 'rest-efter-sortering'-containerne, og det ærgrer folkene fra Nordværk.

- Konklusionen er, at der er for meget her, der kunne have gået til genbrug og genanvendelse. Det kan vi gøre bedre, siger Sofie Roug Norup, der er fagansvarlig hos Nordværk.

VIDEO: TV2 Nord var på besøg, da affaldet blev dissekeret.

I juni lavede Nordværk ellers en oplysningskampagne, der skulle sørge for, at aalborgensernes affaldssortering fremover blev mere korrekt. Blandt andet blev sorte sække bandlyst på Aalborgs genbrugspladser.

- Det er ærgerligt, at vi nu har kørt forsøg og haft forskellige tiltag i det seneste år, og det er åbenbart ikke blevet bedre, siger John Kyneb, der er fagansvarlig hos Nordværk.

Hos de andre store sorterings-fraktioner er status fra juni intakt. 80 procent af affaldet, der ryger i 'pap og papir' er også forkert, mens det er blevet en smule bedre i 'tekstil'-containerne. Her er 75 procent af affaldet smidt forkert i, mens tallet var på 80 procent i november.

Sådan ser det ud

Fraktioner

November

Juni

Rest efter sortering

20%

40%

Pap/Papir

20%

20%

Tekstilaffald

25%

20%

Plastik

20%

5%

Elektronik

3%

1%

Farlig affald

3%

4%

Genbrug (f.eks. Legetøj)

5%

5%

Metal

2%

2%

Træ

2%

3%


Assistmager Steffensen: - Han fik en gave og tog imod den

Vendsyssels ene scoring mod OB kom efter en genialitet fra anfører Lasse Steffensen.

Det er ikke ofte, at man har nummer ni på ryggen og løber rundt nede i midterforsvaret på et fodboldhold, men det var det, som skete mandag aften på Energi Nord Arena.

Anfører Lasse Steffensen har tidligere befundet sig i midterforsvaret, men i de seneste sæsoner har han været i angrebet. Men mandag aften var han igen i de bagerste geledder.

VIDEO: Træner Mads Kristensen er godt tilfreds med dagens point.

Og det var en klog beslutning. I første halvleg assisterede han til Kasper Kusks udlignende scoring.

- Der var ti sekunder tilbage af halvlegen, og Kusk kan ikke score særlig mange mål. Så han får en gave, og den tog han imod, siger Lasse Steffensen efter kampen til TV2 Nord.

Mogens Jørgensen

Journalist, TV2 Nord

Lasse Steffensen blev fortjent kåret til Vendsyssels bedste spiller, da Vendsyssel FF i aften spillede 1-1 mod det suveræne tophold fra OB

Den lange Steffensen er normalt angriber, men på grund af blandt andet karantæne til forsvarsspilleren Mads Greve, blev Lasse Steffensen brugt som bagerste mand med kæmpe succes.

Og så stod samme Steffensen for en genialitet, da en OB-spiller lå skadet på banen i de allersidste sekunder af 1 halvleg. Lasse Steffensen hjalp den uheldige OB-spiller ud af banen og råbte til sine medspillere og træner, "spark bolden frem, de er en mand mindre på banen"

Og det gjorde Vendsyssel så, og med et perfekt hovedstød dirigerede Lasse Steffensen bolden videre til Kasper Kusk, som udlignede til 1-1 i dommerens overtid.

Godt set og hurtigt opfattet af Lasse Steffensen og det resulterede jo i, at Vendsyssel FF fortjent fik det ene point.

Samme Lasse Steffensen var selv lige ved at score både i første- og anden halvleg. Han er jo normalt angriber, og han ved, hvor målet står. Og med lidt held havde han fået scoret, som havde været så fortjent efter en fremragende indsats.

Men flot kamp af hjemmeholdet og især i anden halvleg. Der er ikke mange hold, der får point mod OB, og stor ros til den nye træner Mads Christensen, som også fik anerkendende ord fra flere af spillerne efter kampen. Der er kommet styr på spillet, og man kan se på spilleren, de ved, hvad de skal på trænerens anvisning.

VIDEO: Se herunder hvordan kampens spiller Lasse Steffensen så kampen:

Foto: Mogens Jørgensen

VIDEO: Kasper Kusk var dagens målscorer, og han takker for assisten fra holdkammeraten.

Foto: Mogens Jørgensen

Bangers med rabatter: 'Black Friday' hitter i nicheforretninger

Kris Vejnø glæder sig over de mange nye kunder, der besøger dem til 'Black Week'.

Det er en holdindsats, der skal til, når butikker som Spilforsyningen og Spejdersport i Aalborg skal have en succesfuld uge.

Brætspil, pokémon-kort og bamser går i denne uge som varmt brød på Kris Vejnøs arbejdsplads, hvor kunder- og spilinteresserede allerede kommer tidligt på formiddagen.

- Det er meget franchises, som folk kender, der bliver solgt meget af, lyder det fra marketing-manageren hos Spilforsyningen, Kris Vejnø.

Det er bangers, som brætspillet Tivoli, der hyppigst bliver efterspurgt af særligt familier.

- Vi har også lige kåret det som årets familiespil her hos Spilforsyningen, fortæller Kris Vejnø.

Se hele indslaget om Spilforsyningen og Spejdersport her:

Længere nede ad gågaden

Hos Spejdersport har de været i gang hele måneden, men ser især frem til weekenden, hvor de for alvor forventer at have travlt.

- Normalt er vi kun 2 på arbejde, men op til Black Friday er har vi yderligere to på. Det er altid sådan en dag, hvor lyset går, siger Lucas Rørbæk Nielsen, der er souschef hos Spejdersport i Bispensgade i Aalborg.

Lucas Rørbæk Nielsen er ny souchef i Spejdersport.

Hos Spejdersport er det blandt andet det såkaldte 'Doomsday Prepping' udstyr, der bliver købt, når rabatterne er der.

- Det er rigtig dejligt, at vi får lov til at vejlede kunderne til de rigtige løsninger, lyder det fra souschefen.

En måned, en uge, en weekend, en dag

Uanset hvordan du fejrer Black Friday, så mærker butikkerne positivt til salgsfesten. I Aalborg centrum stiger omsætningen ifølge Aalborg City med omtrent 30-40 procent.

I år forventer de en særlig høj stigning, fordi mærkedagen for Black Friday også falder på lønningsdagen.

- Vi kan jo godt se, at når der er rabatter på produkterne, bliver der selvfølgelig også købt lidt mere, fortæller Kris Vejnø.

Black Friday slutter søndag den 1.december.


Har du undret dig? Derfor er bygninger og monumenter farvet orange

Foto: Mette Nielsen / TV2 Nord

Rundt om i Aalborg er der i disse uger mere orange end normalt.

Hvis du er på en gåtur i Aalborgs midtby, støder du muligvis på noget, som du ellers normalt ikke ser. Dele af byen er nemlig pyntet op med orange i forbindelse med Orange Dage.

Orange Dage er en FN-kampagne, som sætter fokus på vold mod kvinder og kvinders rettigheder. Det betyder blandt andet, at Aalborg Kongres- og Kulturcenter er dækket til med orange farver mandag og tirsdag, mens også Gåsepigen og lygtepæle på Vesterbro er dækket i orange de kommende uger.

Foto: Signe Svane Kryger

Orange Dage løber henover de næste 16 dage, og her vil i hele perioden være en masse events i Aalborg med fokus på kvinders tryghed og selvforsvar, mens der også vil være samtaler og foredrag om emnet.

Foto: Signe Svane Kryger

Herunder kan du læse om Julie, der har været udsat for psykisk vold: