Fodlænke, rockere og karneval: Hvornår er det passende at holde fest?
Er det i orden at holde en fest, når man har afsonet sin fængselsstraf? Og skal man være skræmt over en fest i en ny, nordjysk rockerborg? Det debatterer panelet i DigiTALT i denne uge.
Der har været flere kontroversielle fester i Nordjylland den seneste tid.
For et par uger siden holdt rockerklubben Satudarah fest i deres nystiftede klubhus i Rærup ved Vodskov, og på Kristi Himmelfartsdag inviterede Inger Støjberg til fest for at fejre, at fodlænken er kommet af.
Begge fester blev tirsdag debatteret i programmet DigiTALT, hvor panelet i denne uge består af:
Mette Kirstine Goddiksen, journalist ved Kunsten
Christian Borrisholt Steen, debattør, foredragsholder og tidligere medlem af Etisk Råd
Mikael Espensen, kreativ direktør ved Reklamebureauet Weltklasse
Udover de to fester diskuterer panelet også klumpfisk og karneval, og du kan læse mere om de forskellige emner herunder. Hele debatten kan ses øverst i artiklen.
Fest og fodlænke
Politikeren Inger Støjberg blev i december 2021 idømt 60 dages ubetinget fængsel for bevidst at have tilsidesat ministeransvarsloven.
Dommen er blevet afsonet med fodlænke, og 26. maj inviterede politikeren til fest for at takke dem, der har støttet hende gennem den seneste tid.
- Jeg er ikke i tvivl om, at det har været en hård tid for Støjberg, og jeg kan egentlig godt forstå, at hun gerne vil sige tak til de støtter, der har været. Men det ændrer jo ikke ved, at selvfølgelig skulle hun også tage sin straf i forhold til, at hun har overtrådt loven, siger paneldeltager Christian Borrisholt Steen.
Herunder kan du se indslaget om festen:
Mette Kirstine Goddiksen havde nok ikke valgt ligefrem at fejre det, hvis hun havde været i Inger Støjbergs sted:
- Jeg tror ikke, at jeg uden blusel ville vælge at invitere til en stor takkefest, men hun har hele vejen igennem haft held med at gøre det her til en sag, hvor hun er frihedskæmperen, der kæmper for barnebrudene, siger hun.
Mikael Espensen mener, at det sender et forkert signal, når man fester, efter man har afsonet en fængselsstraf:
- Jeg synes, der er noget spøjst i det, for der ligger en underliggende tone af, at dommen har været forkert, og man tager lidt let på det, og det bryder jeg mig ikke så meget om.
Se debatten om Inger Støjbergs takkefest herunder:
Rockerklub er kommet til Nordjylland
Den tidligere Venstre-politiker er ikke den eneste, der har holdt stor fest i Nordjylland for nyligt. Det samme er tilfældet for rockerklubben Satudarah, der har åbnet klubhus i den lille by Rærup tæt ved Vodskov.
21. maj inviterede rockerne til fest med deltagere fra Satudarah i hele Norden. Nordjyllands Politi dukkede også op til festen for at tage billeder af de forskellige medlemmer og sikre, at alt foregik i god ro og orden.
Herunder kan du se, hvordan det så ud, da Satudarah-medlemmerne ankom til fest:
Mette Kirstine Goddiksen er selv nabo til en rockerborg i Aalborg, så hun ved af erfaring, hvad det betyder, når rockere flytter ind i nærområdet.
- Jeg føler mig ikke generet på nogen måde. Der er lidt lyde fra Harley’er en gang imellem, men det er jo sådan noget, man tager med, når man har valgt at slå sig ned i Aalborg, siger hun og tilføjer, at hun ikke lige ville gå ind og spørge om en kop sukker hos rockernaboen.
Satudarah stammer oprindeligt fra Holland, men har siden spredt sig til Norden. Christian Borrisholt Steen bor ikke langt fra Rærup, hvor Satudarah har slået sig ned:
- Jeg var altså ikke inviteret med til festen, siger han med et grin.
- Men jeg er sådan set ikke bekymret. Hvis de passer sig selv, så er det ikke noget, der påvirker mig.
Herunder kan du se panelets snak om den nordjyske rockerfest:
40 år med karneval
Paneldeltagerne i DigiTALT når også omkring den største fest i Nordjylland i flere år, nemlig Aalborg Karneval, som i år havde 90.000 deltagere, hvilket er ny rekord. Karnevallet kunne derudover også fejre 40-års jubilæum i år:
- Nu her efter to års coronanedlukning, så synes jeg, at det er helt oplagt, at der bliver givet ekstra gas, siger Christian Borrisholt Steen.
- Jeg knuselsker Aalborg Karneval, sådan er det bare. Jeg ved godt, at der bliver urineret en del steder, og der er larm, og der er flere ”sidegevinster”, når 90.000 fulde mennesker er samlet. Men jeg elsker at se kreativiteten eksplodere, siger Mette Kirstine Goddiksen.
Herunder kan du se debatten om Aalborg Karneval. Panelet taler også om de volds- og voldtægtssager, der har været til årets karneval:
Mikael Espensen er opvokset i Nørresundby, så han har været med til karneval, fra han var barn. Derudover har han også været i praktik i organisationen bag, og det var en stor oplevelse at gå forrest iført rød kedeldragt:
- Som barn husker jeg det som en stor ting at stå og se på, og det var også stort, da jeg så fik lov til at være med. Og så oplevelsen med at stå i den røde kedeldragt foran det her optog, det var altså en vild bølge af kærlighed, der kom mod en.
Kan Aalborg Karneval holde 40 år endnu?
- Det er jeg sikker på. Det er inde i en strålende udvikling, og der sker mange ting, blandt andet sikkerhedsmæssigt. Det er bare at fyre den af. Jeg er stolt over, at vi har den fest i Aalborg, siger Mikael Espensen.
I DigiTALT bliver der også talt om de to nye klumpfisk, der er kommet til Nordsøen Oceanarium. Du kan se snakken om klumpfiskene herunder: