Færre optaget på videregående uddannelser i Nordjylland
Foto: Mette Nielsen / TV2 Nord
Der er mærkbart færre nyoptagede studerende i år end forrige år.
Nye tal fra UCN og AAU viser, at der er færre unge, der i år er blevet optaget på en videregående uddannelse.
Natten til torsdag ventede flere tusind personer på svar om deres uddannelsesmæssige fremtid.
Men i år ventede færre end sidste år. På UCN er der sket et fald på 210 optagne, og på Aalborg Universitet er der optaget 571 færre studerende i forhold til 2021.
Det er henholdsvis syv og 13,1 procent færre nye studerende.
Det er en ny situation, at vi har ledige pladser på nogle af vores store uddannelser
Kristina Kristoffersen, rektor, UCN
På Aalborg Universitet er man opmærksom på, at det bliver en stor opgave at tiltrække nye ansøgere de kommende år.
- Der er kamp om de unge talenter, men det primære mål er ikke, at AAU skal vokse sig større. Derimod skal vi sikre, at vi fortsat kan tiltrække kvalificerede ansøgere til samfundsrelevante uddannelser, siger prorektor Anne Marie Kanstrup.
Velfærdsuddannelserne lider
Mens flere uddannelser på UCN melder alt udsolgt, er der for første gang i flere år ledige pladser på uddannelserne til sygeplejerske, pædagog og bygningskonstruktør.
Specielt de såkaldte velfærdsuddannelser har haft problemer med at tiltrække nye studerende. Det drejer sig om uddannelsen til lærer, pædagog og flere sundhedsuddannelser.
- Det er en ny situation, at vi har ledige pladser på nogle af vores store uddannelser, men vores sommerhold er langt hen ad vejen fyldt op, og der er rigtig gode muligheder for de unge for at søge ind til vinter, siger rektor på UCN, Kristina Kristoffersen og fortsætter:
- Jeg vil opfordre til, at man griber chancen og søger en ledig studieplads.
OPTAG PÅ UCN I FORHOLD TIL 2021
- Læreruddannelsen 260 - minus 4 procent
- Pædagoguddannelsen 462 - minus 11 procent
- Sundhedsuddannelserne 1137 - minus 5 procent.
Konsekvens af corona
Hos både UCN og AAU er man ikke i tvivl om, hvorfor der i år er færre ansøgere end sidste år.
- Der er gode beskæftigelsesmuligheder for de unge, og de har igen mulighed for at rejse ud, og det kan naturligvis påvirke deres uddannelsesvalg, siger rektor på UCN, Kristina Kristoffersen.
Efter to år med ekstraordinært stort optag på UCN på grund af corona er professionshøjskolen igen tilbage til niveauet fra før pandemien.
Det samme gør sig gældende på Aalborg Universitet. Her ser man optagelsestallene som et udtryk for en generel tendens i hele universitetssektoren.
- Jeg glæder mig rigtig meget til at tage imod de 3780 nye studerende til september. Samtidig er jeg opmærksom på, at vi har en stor opgave foran os med at tiltrække ansøgere til AAU i de kommende år med små årgange, siger prorektor på AAU, Anne Marie Kanstrup.
AAU regner med, at coronapandemien betyder, at flere unge nu igen ser ud til at tage mere end ét sabbatår, og derfor er tallene faldet.
Nye uddannelser hitter
På UCN i Hjørring glæder man sig torsdag over, at den nye bioanalytikeruddannelse er kommet rigtig godt fra land. Alle 60 pladser er blevet besat.
- Det er en uddannelse, der i høj grad er brug for her i Nordjylland, og derfor har det stor betydning, at mange gerne vil ind på uddannelsen, siger rektor Kristina Kristoffersen.
Også professionshøjskolens IT-uddannelser har godt fat i de unge.
Hos AAU er det fortsat psykologi og medicin, der trækker nye studerende til.
- Det er rigtig godt endnu engang at blive bekræftet i, at vi har en meget eftertragtet medicinuddannelse, hvor der derfor er rift om studiepladserne, siger prorektor Anne Marie Kanstrup.
Men også nye uddannelser på Aalborg Universitet som Cyber- og Computerteknologi og uddannelsen Bæredygtige Byggeprocesser har fået mange ansøgere.
- Vi har i Danmark brug for netop de kompetencer. Det er derfor godt at se, at de to nye uddannelser er kommet så godt fra start, siger Anne Marie Kanstrup.
TV2 Nord talte med uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) torsdag. Se interviewet her: