Elever skal være hurtige, hvis de vil ind på populære efterskoler: Skal tage stilling to et halvt år før
Foto: Hans-Christian Lauritzen / TV2 Nord
Efterskolemesse i Aalborg Kultur- og Kongrescenter. Der er rift om de populære skoler.
Børn og unge skal tage stilling til efterskolefremtid to til tre år, inden de skal starte.
Der er to et halvt år til Frida Marie Møller Bøjer fra 7.B på Vodskov Skole måske skal på efterskole.
Men valget skal snart træffes. I hvert fald hvis hun vil have frit valg.
- Der er mange forskellige efterskoler med mange forskellige ting, som jeg sætter pris på. Jeg kan ikke vide med 100 procent sikkerhed, hvad jeg vil, fortæller Frida Marie Møller Bøjer kort efter, hun har talt med forstanderen på Ingstrup Efterskole.
I 2023 startede 24.749 elever i 10. klasse på de danske efterskoler, og det er en ny rekord for tredje år i træk.
Den rekordstore tilslutning til efterskolerne har gjort, at hvor man før kunne vælge efterskole i 8. eller 9. klasse, så skal beslutningen allerede træffes i 7. klasse, hvis man vil have en plads på en af de populære efterskoler.
- De sidste tre til fire år har der været en konstant stigning. Folk kommer tidligere ud og ved godt, at hvis de skal have frit valg på alle hylder, så skal de tidligere afsted, siger forstander på Ingstrup Efterskole Mie Sloth.
Der er stadig ledige pladser til 10. klasse årgang 2026/27 på Ingstrup Efterskole, som er den årgang, Frida Marie Møller Bøjer måske vil søge ind på.
Årgangen inden er allerede fuldt booket, og det presser både de unge og deres forældre.
- Linjer og skoleår som allerede er booket, hvor der er venteliste tror jeg faktisk kan komme bag på mange og også give et pres, at man skal vælge hurtigt, og vælger jeg rigtigt, forklarer Anne Marie Møller Bøjer fra Vodskov, der er mor til Frida.
På dagens efterskolemesse i Aalborg var der forældre med børn fra 5.-6. klasse for at kigge på efterskoler.
- Jeg synes på nogle punkter, at det giver lidt et pres, fordi det kan være svært, når man går i sjette og forholde sig til, hvad skal der ske om tre til fire år i mit liv, siger Kathrine Hoffamnn Kusk fra Gug, der er mor til en 6. klasses pige, der måske skal på efterskole.
- Det misunder jeg dem på ingen måde, men vi bliver også nødt til at tale ind i det, for ellers så bliver de skuffede over, at de ikke kan få lov til at vælge, det de helst vil, uddyber forstander på Ingstrup Efterskole Mie Sloth.
Flere efterskoler oplever at forældre trods depositum i tusindkroners klassen, melder deres børn ind på flere forskellige efterskoler, og på den måde skubber beslutningen til senere.
- Jeg er slet ikke i tvivl om, at nogen slet ikke tøver, de gør det bare, påpeger Mie Sloth.
Se hele indslaget her:
Frida Marie Møller Bøjer har efter dagens messe foreløbigt to efterskoler på listen.
- Jeg kigger stadig, men jeg står mellem Ingstrup og Stidsholt lige nu, slutter 7. klasseeleven fra Vodskov.
Efterskoleforstander Mie Sloth har et godt råd til de pressede børn, unge og deres forældre.
- Kig nu andre steder, for vi (efterskolerne, red.) er forskellige, men der er også nogle fællestræk. Selvfølgelig kan de finde et sted, der er lige så godt, og få et skide godt efterskoleophold, pointerer Mie Sloth.
Ifølge efterskolkerne.dk, så er der efterskolepladser nok til alle. Det er kun på bestemte skoler og udvalgte linjer, hvor der opstår såkaldte flaskehalsproblemer, lyder det.