Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Efter gebyrsag: Coronamails fra læger stoppet

Skærmbillede

TV2 Nord har tidligere beskrevet, hvordan praktiserende læger har opkrævet gebyr fra regionen, når de har sendt en mail til deres patienter om et negativt corona-testsvar. Aftalen er blevet opsagt, og pengene skal - måske - betales tilbage.

Selvom det var blevet indskærpet flere gange siden juni, fortsatte flere nordjyske læger med at sende uopfordrede mails om negativt coronasvar langt ind i februar. Nu er det slut.

På landsplan er der blevet brugt cirka 24 millioner på at sende mailsvar om negative coronatest - mails som i mange tilfælde har været overflødige. Men det er ikke længere muligt for lægerne at opkræve gebyrer: Aftalen om, at læger kan modtage betaling for at sende svar til borgere ved en negativ coronatest, er blevet opsagt.

Mails for millioner

Ydelsen kostede 45,72 kroner per svar, og i Nordjylland vurderer regionen, at der er sendt mails for et par millioner kroner.

- Region Nordjylland skal honorere maksimalt 2.326.645 kroner for denne ydelse i løbet af 2020. I realiteten er den faktiske udgift mindre. Det skyldes, at regionens udbudsklinikker ikke honoreres per udført ydelse, men per tilknyttet patient, oplyser Region Nordjylland i en aktindsigt.

FAKTA OM GEBYRET

Antal gange gebyret er blevet brugt i Region Nordjylland:


  • Juni: 703
  • Juli: 3.761
  • August: 4.192
  • September: 14.322
  • Oktober: 9.482
  • November: 10.506
  • December: 7.923

Ydelse 4484 for svarafgivelse på e-mail til patienter med negativt prøvesvar, hvor det er fagligt indiceret, honoreres tilsvarende en almindelig e-konsultation – nemlig  45,72 kroner.

Kilde: Region Nordjylland

Det har siden juni 2020 været muligt for praktiserende læger at afregne honorar for i særlige tilfælde at sende svar og følge op på mail, når borgere får et negativt svar på coronatest.

Oprindeligt blev aftalen indgået for et dække situationer, hvor det var såkaldt fagligt indiceret, fx hvis en borger ikke selv kunne tilgå sundhed.dk eller af anden årsag skulle bruge svaret på mail. Men ydelsen har i flere tilfælde ikke været brugt efter hensigten. 

TV2 Nord er blevet oplyst, at mellem syv og 10 lægeklinikker i Nordjylland har haft et ydelsesforbrug, der ligger over det forventede. Siden aftalen blev lavet, er det dog blevet præciseret og indskærpet over for lægerne, hvornår de skulle anvende den:

- Da borgeren selv kan finde prøvesvar på sundhed.dk, skal lægen som hovedregel ikke skal sende en e-mail (ydelse 0105/4484), når borgere får et negativt testsvar, medmindre lægen vurderer, at der er et konkret behov for supplerende information, lød det fra de Praktiserende Lægers Organisation 15. september 2020.

Skal betale tilbage

Alligevel har nogle læger fortsat med at give testsvar indtil marts i år, hvor regionerne opsagde aftalen med lægerne. TV2 Nord har fået flere henvendelser fra borgere, der undrede sig over, hvorfor de fik tilsendt mails om negativt coronasvar. 

Henvendelserne viste, at ydelsen har været brugt af flere lægeklinikker i hele regionen til og med februar - også i tilfælde, hvor det ikke har været såkaldt fagligt indiceret.

- Danske Regioner og PLO har nu i fællesskab vurderet, at det er sjældent, at aftalen er relevant. Der er ikke behov for en særlig ydelse for de få tilfælde, hvor lægen alligevel finder behov for at kontakte borgeren. Parterne har derfor i gensidighed besluttet at opsige aftalen om honorering med virkning fra den 10. marts 2021, står der på Danske Regioners hjemmeside om opsigelsen.

SE 'DINE' GEBYRER

Når du logger ind på sundhed.dk med NemID, skal du finde “Sundhedsjournalen” som det første.

Herefter trykker du ”konsultationer hos læge m.fl.”.

På den følgende side tryk “næste” og vælg så fanen “ydelser”.

Da TV2 Nord dækkede sagen i februar, lød meldingen fra flere medlemmer af regionsrådet, at pengene skulle betales tilbage.

- Hvis man får en ydelse, man ikke er berettiget til, skal man betale tilbage, ligesom borgere skal, når det sker. Det skal PLO-læger også, sagde Lone Sondrup (V), næstformand i regionsrådet. 

Efter aftalen er blevet opsagt, har mindst tre lægeklinikker i Nordjylland taget kontakt i Region Nordjylland med "med henblik på at tilbagebetale honorar, som de ikke har været berettiget til".

Danske Regioner skriver i forbindelsen med opsigelsen af aftalen, at de er i "dialog om en tilbagebetaling af nogle af midlerne, men denne del drøftes fortsat".

Kommentarer fra læger

- Klinikkerne/lægerne har ikke nødvendigvis har haft kendskab til et højt forbrug af ydelse 4484, og den enkelte praksis har muligvis heller ikke haft adgang til at se et højt ydelsesforbrug, idet ydelse 4484 ikke kan ses på deres praksisafregningsportal.


- Flere læger/klinikkerne påpeger, at de er tilknyttet plejehjem og bosteder, som kan medføre et højt forbrug af ydelsen. Flere bemærker endvidere, at de generelt har en ”tung” patientpopulation, som ligeledes har indflydelse på forbruget.


- Det skal ligeledes bemærkes, at en enkelt klinik har meddelt, at der har været fejl i lægesystemets opsætning, som har gjort, at ydelse 4484 automatisk er blevet genereret i forbindelse med afgivelse af negativt podesvar.


I forbindelse med aktindsigt har de læger, der har haft det højeste forbrug af ydelsen, fået mulighed for at komme med en kommentar.

Kilde: Region Nordjylland


Skal der bygges nyt i Birkelse? Lokalplan er sendt til høring

Arkivfoto

Kommunalbestyrelsen i Jammerbugt Kommune forsøger med den nye plan at anlægge to nye byggegrunde.

Tranumvej, Gl. Landevej og Bindeleddet i Birkelse. Imellem de tre velkendte veje i Birkelse ligger lokalplanområdet, der nu skal erstattes af den nye plan.

- Formålet er at opdatere plangrundlaget i området og give mulighed for nye byggegrunde ved Skolevangen, skriver Kommunalbestyrelsen i en pressemeddelelse.

Foto: Kommunalbestyrelsen, Jammerbugt Kommune

Der er angiveligt taget hensyn til, at områdets karakteristika bevares - og nu skal den altså så til høring i de næste otte uger.

Har du en holdning til den nye lokalplan? Du kan afgive dit høringssvar på kommunens hjemmeside.


Nordjyllands Politi advarer: Kør forsigtigt

Foto: Arkivfoto/Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Arkivfoto

Vinterkulden har for alvor lagt sig over det nordjyske landskab - og selvom det endnu ikke har givet anledning til uheld natten til i dag, så advarer politiet alligevel morgen trafikanterne.

- Der er blevet saltet i hele kredsen i løbet af natten. Kør forsigtigt i morgentrafikken, det kan stadig være glat, skriver Nordjyllands Politi på det sociale medie X.

Fredag morgen står temperaturen på -6 grader, så det handler også om at få både vanter, hue og halsedisser på, hvis du bevæger dig ud på cykel.

Er du nysgerrig på vejret? Spørg Solvej Vindblæs, hvordan det står til ved dig.

Vejret tre timer frem
Vejret senere

Nordjyske faglærere hyldet med prestigefyldt pris

Foto: TechCollege Aalborg

De to faglærere har vundet prisen for deres arbejde med en helt ny målgruppe på Techcollege i Aalborg.

Torsdag aften vandt faglærerne Christian Røhl og Ole Wiehl fra Aalborg Techcollege byggeriets faglærerpris.

Det er netop blevet offentliggjort til Building Awards på The Plant i København.

Det er de to faglæreres arbejde med en helt ny målgruppe i Techcollege-sammenhæng, nemlig de unge, der går i ottende og niende klasse, og som tager en såkaldt EUD 8/9, der gør, at de er blevet indstillet til prisen.

"Initiativet omkring EUD 8/9 er et nyudviklet initiativ, som er skabt i samspil mellem Aalborg Kommune og Techcollege, og Ole og Christian er i den grad lykkes med at skabe et alternativt skoleforløb, der kombinerer praksisfaglig skolegang og værkstedsundervisning på nye måder. Faglærer-teamet har arbejdet målrettet og haft modet til at ”gå på tværs” og sammensætte værkstedsundervisningen på helt nye måder," lyder det i de to læreres indstilling.

Byggeriets faglærerpris

Byggeriets Faglærerpris uddeles i et samarbejde mellem Uddannelsesforbundet og Boligfonden Kuben.

En dygtig lærer kan skabe begejstring for faget, tænde gnisten i elevernes øjne og i sidste ende sikre eksamensbeviset. Alligevel er faglærerne ofte en overset gruppe i samfundet.

Derfor hylder Boligfonden Kuben og Uddannelsesforbundet den inspirerende byggefaglærer/lærerteam fra en erhvervsskole, som på exceptionel og usædvanlig vis motiverer, bakker op om og løfter de unge til at blive dygtige håndværkere. Prisen er siden 2022 blevet uddelt til byggeriets store prisfest Building Awards.

EUD 8/9 er et tilbud til skoletrætte elever, der kan bytte en del af den klassiske tavleundervisning i folkeskolen ud med tre dage med almindelige skolefag og to dage i værkstederne. Formålet med både den faglige og den praktiske undervisning er med henblik på at afslutte 9. klasse eksamen.

I et opslag på LinkedIn skriver Techcollege, at prisen er en anerkendelse og et skulderklap, der viser, at de to faglærere har ramt rigtigt i forhold til indsatsen med EUD 8/9.

Det er ikke første gang, at hæderen går til Aalborg Tech College. I 2021 vandt teamet bag grundforløb 1 på Techcollege Aalborg samme pris for deres nyskabende undervisning, evne til at fastholde eleverne og skabe gode relationer på tværs af fag.


Her gennemfører 100 procent af de ordblinde elever gymnasiet

Foto: Hjørring Gymnasium

Læsevejleder Marie Lund hjælper ordblinde elever med at gøre brugen af hjælpeprogrammer til en vane.

På Hjørring Gymnasium er ordblinde elever stillet ligeså godt som deres klassekammerater, der ikke har læse og skrivevanskeligheder.

- Med hjælpemidlerne går det så godt, at der lige nu på Hjørring Gymnasium er en gennemførelsesprocent på 100 for de ordblinde elever.

Sådan lyder det fra Vibe Skibdal Schmidt, der er uddannelseschef på Hjørring Gymnasium.

På Hjørring Gymnasium kommer alle eleverne efter studiestart nemlig igennem en screeningsproces for at undersøge, om de har udfordringer, når det kommer til at læse.

Det er med til at fange de elever, der har ordblindevanskeligheder, og efterfølgende kan gymnasiet sætte ind med at søge støtte til den ordblinde elev.

- Der er en gammel fordom om, at ordblindhed og intelligens hænger sammen, og det er bestemt ikke tilfældet. Der er ofte tale om meget motiverede og flittige elever med en stor arbejdshukommelse og en stærk arbejdsmoral, siger læsevejleder Marie Lund og fortsætter:

- Eleverne med ordblindevanskeligheder kommer ikke sovende til det, men når de starter her på gymnasiet, ved vi, at de allerede har den disciplin og motivation, der skal til.

Styrker elevernes læseevner

Men det er ikke kun de elever, der er ordblinde, som nyder godt af screeningen. Den opfanger nemlig også elever, der har læsevanskeligheder.

For de elever, hvor det er relevant, tilbydes der efterfølgende læse- og skrivekurser hos gymnasiets to læsevejledere.

- Mange unge mennesker har en nedsat læsehastighed. Vi træner læsehastigheden på læsekurser med de elever, som er screenet til at have en lav læsehastighed. Eleverne bliver interesserede, fordi de ret hurtigt opdager, at de bliver hurtigere til at læse ved at øve sig. Så 'læse, læse, læse' siger vi. Resultatet er heldigvis, at 'læse-musklen' vokser. Eleverne kommer til at læse hurtigere, og heldigvis stiger deres forståelse af tekstens indhold også, siger læsevejleder Dorthe Bukholdt.


Har bokset knap 300 kampe: Nu kommer nordjydes professionelle debut

Foto: Mogens Jørgensen / TV2 Nord

Frederik Lundgaard Jensen har debut som professionel bokser 29. november.

28-årig nordjyde debuterer til Danish Fight Night.

Når Danish Fight Night løber af stablen 29. november, er der i hvert fald en bokser, der uanset udfaldet får sig en mindeværdig aften.

Her debuterer den nordjyske fjervægtsbokser Frederik Lundgaard Jensen nemlig som professionel i Stald Palle.

Det skriver Danish Fight Nigt i en pressemeddelelse.

Og det er en bokser med et alenlagt CV.

For den 28-årige nordjyde, der oprindeligt kommer fra Pandrup, har bokset intet mindre end 280 kampe som amatør, og har vundet 13 DM-titler herunder 10 danske mesterskaber som elitebokser i voksenrækkerne.

Se interview med Frederik Lundgaard Jensen her.

Erfaren amatør

Han har desuden vundet guld ved de nordiske mesterskaber otte gange i tre forskellige vægtklasser og har deltaget flere gange i VM og EM.

I 2020 gik han to vægtklasser op og mødte sin landsholdkollega Nikolai Terteryan i en DM-finale, der i foromtalen blev kaldt årtiets boksekamp. Frederik Lundgaard Jensen vandt efter en meget tæt og spændende kamp.

OL-drømmen har desværre glippet i afgørende sekvenser, blandt andet på grund af en øjenskade og coronapandemien, men det har ikke slukket Frederiks ambitioner. Tværtimod er han klar til at jagte nye mål som professionel bokser.

- Jeg vil naturligvis gerne bokse mod de allerbedste og prøve at konkurrere på allerhøjeste niveau, ligesom jeg gjorde som amatør. Det ultimative mål er selvfølgelig at bliver verdensmester. Forhåbentligt kan jeg en dag få chancen for at bokse mod de allerbedste, men det gælder i første omgang om at bokse godt, få solgt mig selv, og vinde mine kampe. Jeg skal i første omgang omstille mig til at bokse flere omgange, siger Frederik Lundgaard Jensen.

I sin første kamp som professionel skal nordjyden bokse mod Alexandr Polinchevici fra Moldova.

Frederik Lundgaard Jensen

  • Født: 17. december 1995. Opvokset i Hune i Nordjylland.

  • Nuværende hjemby: Nørresundby

  • Højde: 180 cm.

  • Kampvægt: Ca. 57 kilo (fjervægt)

  • Klub: Pandrup Bokseklub

  • Træner: Brian Brix

  • Professionel debut: 29. november 2024 i Frederiksberg Hallerne

  • Amatørkarriere: 280 kampe. DM-guld 13 gange heraf 10 gange dansk mester som elitebokser i voksenrækkerne samt 8 gange nordisk mester i tre forskellige vægtklasser. 12 gange jysk mester. 1 gang sjællandsk mester. VM- og EM-deltagelse (5. plads ved EM i 2015 og 2022).

  • Guld i flere store internationale turneringer herunder GeeBee Tournament i Finland og Boxam i Spanien. Bronze ved EU-mesterskaberne i 2015 m.m.