Borgmester er bekymret over ambulancer: - Servicen skal være den samme i hele Danmark
Foto: Sofie Hee / TV2 Nord
Bemandingsproblemer i Den Præhospitale Virksomhed resulterer i, at flere ambulancer bliver holdende i garagen. Fredag var det syv ambulancer, der var ubemandede.
Hjørrings borgmester, Søren Smalbro (V) ser med bekymring på nogle af de bemandingsudfordringer, som Den Præhospitale Virksomhed, der står for størstedelen af ambulancedriften i Nordjylland, kæmper med.
Seneste eksempel er, at vagtcentralen torsdag sendte besked ud til personalet, hvor de efterlyser mandskab, der kan tage en ekstravagt fredag. Af beskeden fremgår det, at der har været akut mangel på både behandlere og assistenter til flere af beredskaberne.
- Når man ringer 112 og skal have en ambulance, så skal servicen være den samme, og den skal være ubetinget i hele Danmark, siger Søren Smalbro (V), der er borgmester i Hjørring Kommune.
Her på TV2 Nord har vi løbende fortalt om Region Nordjyllands udfordringer med at skaffe arbejdskraft.
- Når man møder ind til, at man over det næste døgn måske mangler mellem 14 og 18 ambulancer, så får man lidt ondt i maven og overvejer måske lige en gang ekstra, hvad der kan komme til at ske, lød det fra Søren Bach Baisgaard, der er fællestillidsrepræsentant for de cirka 35 sygeplejersker på Region Nordjyllands AMK-vagtcentral, som tager imod alarmopkald fra borgere i regionen, allerede tilbage ved udgangen af oktober.
Den Præhospitale Virksomhed under Region Nordjylland har i dag ikke haft mulighed for at stille op til interview, men oplyser i et skriftligt svar, at syv ambulancer i beredskabet i dag er ubemandede. Det samlede beredskab, består af næsten 40 enheder, der omfatter akutlægebiler, paramedicinere og ambulancer. Alle de ubemandede enheder er ambulancer.
- Som vi har kommunikeret løbende, så mangler vi personale, da det er svært at rekruttere ambulancereddere i hele landet - også i Nordjylland. I disse dage har vi sygdom blandt vores personale, som andre arbejdspladser også oplever for tiden – og det håndterer vi. Det gør vi ved at se på vores samlede beredskab, og derudfra sammensætter vi et sikkert beredskab, så nordjyderne kan føle sig trygge, skriver enhedschef Kenneth Lübcke i det skriftlige svar.
Ifølge FOA, der organiserer ambulanceredderne hos Den Præhospitale Virksomhed under Region Nordjylland forhandler de netop nu med regionen om, hvad der skal til for at sikre, at der er nok personale til ambulancerne.
Er du fortrøstningsfuld i forhold til, at man er i stand til at vende den her udfordring?
- Det er jeg nødt til at sige ja til, for ellers skulle jeg gå fra forhandlingerne. Jeg har en forventning om, at vi kommer i mål med nogle forhandlinger, der giver pote, så alle tænker, at det her er den rigtige arbejdsplads, jeg er på, siger faglig sekretær i FOA Nordjylland Peter Ottosen.
Samme hjælp i hele Nordjylland
Pia Buus Pindstrup er formand for Det Nære Sundhedsvæsen i Region Nordjylland. Hun mener ikke, at man skal være utryg ved at komme til skade i Vendsyssel.
- Nej, det skal man selvfølgelig ikke. Man kan være helt tryg ved, at ringer man 112 i Region Nordjylland, så bliver man betjent på bedste måde.
- Selvfølgelig er der måske nogle ambulancer, der enten har været ved ramt af sygdom, ligesom man er i resten af Danmark for tiden. Men der er også en række akutbiler, lægebiler og helikopter, som kan hjælpe os i det præhospitale.
- Det er et flydende beredskab, så uanset hvor man er i Nordjylland får man den samme hjælp.