Bekymrede ambulancereddere: Væsentlig risiko for at lave fejl
Foto: Arkivfoto/Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Region Nordjyllands medarbejdere i Ambulancetjenesten er pressede. Det kan føre til fejl med alvorlige følger for patienterne.
En ny trivselsundersøgelse for Ambulancetjenesten i Region Nordjylland viser, at to ud af tre medarbejdere er utilfredse med deres arbejdsmiljø.
Utilfredsheden handler blandt andet om registrering af løn, arbejdsopgaver, frihed og ferie.
Medarbejderne stoler ikke på, at deres arbejde og deres løn registreres korrekt.
- Det fylder rigtigt meget for familierne, hvis man ikke har styr på, om man kan få fri eller ej. Når man ikke ved, om man kan afspadsere eller ej. Vi stoler ikke rigtigt på registreringen af vores arbejdsopgaver og der sker tit fejl, forklarer Bent Kristensen, der er arbejdsmiljørepræsentant i Den Præhospitale Virksomhed i Region Nordjylland.
Ambulancebehandlerne er også meget påvirkede af den store mangel på kolleger. Hver dag står mellem 4 og 15 ambulancer stille fordi, der ikke er reddere nok til at bemande dem.
- For os begynder det også at blive hårdt, når man står på et skadessted og venter på en ambulance og er løbet tør for redskaber i værktøjskassen.
- Vi har jo empati for vores patienter. Det er jo ikke papkasser vi kører med og vi arbejder jo med nogle tidsrammer, når det handler om blodpropper i hjernen og hjertet, så det er hårdt, når vi ikke føler, at vi kan yde den rette behandling, siger arbejdsmiljørepræsentant Bent Kristensen.
Fællestillidsrepræsentant i Den Præhospitale Virksomhed Karina Jensen stemmer i med stor bekymring over situationen.
- Der er en væsentlig risiko for, at mine kolleger ender med at lave en fejl, når de er så underbemandede, arbejder så hårdt og har kørt i mange timer i træk. Det kan i yderste konsekvens have alvorlige følger for en af patienterne, lyder det fra Karina Jensen, der er fællestillidsrepræsentant i Den Præhospitale Virksomhed i Region Nordjylland.
Enormt utilfredsstillende for en ambulanceredder
Ambulancepersonalets fagforening FOA ser på trivselsundersøgelsen med stor bekymring. Især det hårde arbejdspres og manglen på tid til at udføre arbejdet med den ønskede høje faglige standard møder kritik fra fagbevægelsen:
- Jeg håber, ledelsen ser indad og tænker over, hvad der skal til for at sikre medarbejderne en god og tryg hverdag. Det er et enormt pres nærmest at kaste fru Jensen ind på skadestuen og så løbe ud i bilen fordi der er brug for en ude på gaden. Det er enormt utilfredsstillende for en ambulanceredder, siger Peter Ottosen, faglig sekretær i FOA Nordjylland.
Hos ledelsen erkender man, at der er problemer med at få reddere nok. Aktuelt er mellem otte og ti stillinger som ambulanceredder ubesatte:
- Hvis vi kunne få besat de stillinger ville det hjælpe, men det er vanskeligt at rekruttere arbejdskraft i Nordjylland, forklarer Kenneth Lübcke, enhedschef i Den Præhospitale Virksomhed, Region Nordjylland og fortsætter:
- Det er ikke den bedste trivselsundersøgelse Den Præhospitale Virksomhed har fået lavet. Der er mistillid til ledelsen og mig som enhedschef og vi arbejder hårdt for at få genoprettet den tillid. Meget af det skyldes de forandringer, som kommer af at skifte fra én arbejdsgiver til en anden.
Selvom enhedschefen i Den Præhospitale Virksomhed erkender, at det ikke er den bedste situation at stå i, så peger fællestillidsmanden også fingeren mod politikerne hos Region Nordjylland.
- Det er på tide, at politikerne i Region Nordjylland stiller sig op på ølkassen og forklarer borgerne, hvad de IKKE skal have i fremtiden.
- Med de besparelser vi er pålagt, kan vi ikke løse de samme opgaver som tidligere, så nogen skal forklare borgerne, hvad de ikke får fremover, og det mener jeg, er politikernes opgave, siger Karina Jensen.
Se indslaget nedenfor: