Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Bager-Liv kæmper selv med diabetes - nu har hendes forslag samlet tusindvis af underskrifter

Et nyt borgerforslag kæmper for, at diabetikere skal tildeles en altafgørende sensor.

Personer med insulinkrævende diabetes skal have ret til at få tildelt en sensorbaseret glukosemåler. 

Sådan lyder overskriften på et nyt borgerforslag, som er lavet af vinderen af Den Store Bagedyst Liv Martine Hansen. 

Tog sagen i egen hånd

Hun har selv type 1-diabetes, og derfor kender hun alt til hverdagens udfordringer med den kroniske sygdom. 

- Jeg fik afslag af min kommune, hvor jeg søgte om den et par gange. Til sidst besluttede jeg mig for selv at skaffe en, hvilket man ikke rigtig kunne i 2016, som man kan i dag, forklarer hun og tilføjer. 

- Derfor skrev jeg via mit erhverv til en virksomhed, som lavede de her målere og spurgte, om de ville sponsorere en til mig, hvilket de gerne ville. 

Siden mandag har 9400 skrevet under på forslaget, men flere slutter sig løbende til. 

Hvad er en sensorbaseret glukosemåler?

  • Sensorbaseret glukosemåler (SGM) er en metode, hvor diabetikere kan måle deres blodsukker.

  • Teknologien består af en sensor, som oftest sidder på enten overarmen eller maven og et apparat eller telefon, hvor blodsukkerniveauet kan ses.

  • Har man insulinkrævende diabetes, er det vigtigt, at man husker at måle sit blodsukkerniveau, for at dosere den livsnødvendige insulin.

  • Overblikket over blodsukkeret opnås nemmere med en SGM end med fingerprikmetoden, da SGM i mange tilfælde medfører, at brugeren bliver mere velreguleret.

Kilde: Diabetes.dk

Forskel på kommunerne 

Grunden til at den kendte bage-ekspert har stillet borgerforslaget, på trods af at hun selv har en sensorbasseret glukosemåler, skyldes uretfærdigheden, som mange diabetikere oplever i dagens Danmark. 

- Jeg kunne være ligeglad, for jeg har min sensor, men det har jeg ikke lyst til at være, for jeg synes, at ret skal være ret, konstaterer Liv Martine Hansen og fortsætter. 

- For det første er det ikke fair, at vi ikke får en sensorbaseret glukosemåler tildelt, når vi får konstateret den her kroniske sygdom, og for det andet er det helt absurd, når vi snakker om det lotteri, der er mellem kommunerne, hvor folk overvejer, om de skal flytte kommune bare for at få den. 

Det er nemlig sådan, at der på nuværende tidspunkt er stor forskel på, hvor mange sensorbaseret glukosemålere der bliver uddelt i landets kommuner.

Det er denne sensorbasseret glukosemåler, som Liv Martine Hansen har.

I nogle kommuner er det 90 procent, som får bevilliget sensoren, mens det i andre kommuner ligger i den helt anden ende - og det gør sig især gældende i Nordjylland.

Det kunne TV2 Nord fortælle i starten af marts.

- Jeg synes, at når man har type 1-diabetes og har mulighed for at få den her sensorbaseret glukosemåler, som er så meget bedre en den gammeldags fingerprikker, så er det fuldstændig vanvittigt, at det ikke er noget, man får, konstaterer Liv Martine Hansen. 

Det er fordi, måleren regnes som et hjælpemiddel, at de administreres forskelligt af kommunerne, sådan at der er forskel på, hvor mange der får den udleveret. Det viser en aktindsigt foretaget af Diabetesforeningen i 2022.

Meget forskel i Nordjylland

Liv Martine Hansen bor selv i Uggerby i Nordjylland, som hører under Hjørring Kommune. Her er det 27 procent af ansøgerne, der ender med at få et ja, hvorimod det i Thisted Kommune er hele 52 procent. 

- Vi kalder det lidt for et lotteri, fordi der er for stor forskel på kommunerne. Jeg kunne for eksempel ikke få en, hvor jeg bor, mens man i andre kommuner kan få en tildelt, forklarer Lic Martine Hansen.

I Jammerbugt Kommune er det blot ni procent, mens der i Aalborg ikke er nogen, der tildeles måleren. 

Jeg håber at opnå de 50.000 underskrifter, og så håber jeg selvfølgelig på at kunne råbe politikerne op

Liv Martine Hansen

Frederikshavn, Brønderslev, Vesthimmerland og Rebild Kommuner har ikke haft mulighed for at opgøre antallet af ansøgere. 

- Det er vanvittigt, at vi har et redskab til os med type 1-diabetes, som er så meget bedre, og som gør, at vi kan være bedre reguleret. Det gør sådan, at vi undgår en masse senskade-komplikationer som hjertekarsygdomme, amputering, øjensygdom, nyresvigt og så videre, raser Liv Martine Hansen og tilføjer.

- Jeg kan slet ikke se, hvorfor det ikke er helt normalt, at man får tildelt sådan en hjælp, når vi har den teknologi i dag, som kan gøre det hele meget nemmere både psykisk og fysisk. 

Økonomi er ingen undskyldning 

Kommunernes begrundelse for afslag er ofte, at fingerprikmåling er billigere end sensorbaseret glukosemåling. Men det er en kortsigtet kassetænkning ifølge  Diabetesforeningens administrerende direktør, Claus Richter, der udtalte sig til TV2 Nord i starten af marts.

- Besparelserne smuldrer hurtigt, når man tager de langsigtede briller på: Sensoren giver et mere stabilt blodsukker og er et værn både mod de livstruende situationer, der kan opstå ved lavt og højt blodsukker, og de alvorlige følgesygdomme til diabetes. Dermed kan sensoren lette presset på sundhedsvæsenet. Hertil kommer den øgede livskvalitet og de samfundsøkonomiske effekter i form af lavere sygefravær og færre begrænsninger i arbejdslivet, sagde han dengang.

Jeg kan slet ikke se, hvorfor det ikke er helt normalt, at man får tildelt sådan en hjælp, når vi har den teknologi i dag, som kan gøre det hele meget nemmere både psykisk og fysisk

Liv Martine Hansen

Det er også et af argumenterne, som Liv Martine Hansen deler i sin kamp for lighed blandt diabetikerne.  

- Jeg kan godt se, at man kan gå ind og vurdere, hvad der giver mening rent økonomisk, men det er faktisk sådan, at behandlingsrådet er kommet med en helt ny undersøgelse, som viser, at hvis man ser på et helt liv, så sparer man over 35.000 kroner ved at bruge en sensorbaseret glukosemåler fremfor en fingerprikker, pointerer han og tilføjer.

- Derfor kan man ikke blive ved med at bruge argumentet om økonomi, da det nu står sort på hvidt, at man faktisk spare penge med en sensorbaseret glukosemåler. 

Lighed er vigtigt 

Liv Martine Hansen tog selv initiativ til at skaffe sig en sensorbasseret glukosemåler tilbage i 2016, hvor det ikke var muligt at købe den selv. Det kan man nu, men er det lig med retfærdighed og lighed?

- Skal det være sådan, at dem, der har en god økonomi, kan få en, og dem med en dårlig økonomi ikke kan? Så er det jo ikke lige længere, konstaterer Liv Martine Hansen. 

Hun håber derfor, at hun med sin platform og nye borgerforslag kan være med til at gøre en forskel. 

- Jeg håber at opnå de 50.000 underskrifter, og så håber jeg selvfølgelig på at kunne råbe politikerne op, så de kan se, at der en fordel i at bevillige os med type 1-diabetes den sensorbasseret glukosemåler, fortæller bagedyst-vinderen og tilføjer. 

- Så håber jeg selvfølgelig, at der bliver fundet ud af, hvem der skal bevillige dem, og at der bliver nogle ens retningslinjer.


Byrådspolitikere skal igen diskutere omstridt lydfil

Den hemmelig lydfil, hvor kommunal medarbejder instruerer i at sortere i en aktindsigt er igen på byrådets dagsorden.

Det sidste er ikke sagt i sagen om den hemmelige lydfil, der har kastet politikerne i Frederikshavn Kommune ud i et stormvejr.

For sagen er endnu engang på dagsordenen, når politikerne i Frederikshavn Kommune mødes til byrådsmøde onsdag i næste uge.

Her har SF stillet et forslag om, at der skal iværksættes en uvildig undersøgelse af kulturen og arbejdsmiljøet i den afdeling, hvorfra lydfilen stammer.

Skal være uvildig og objektiv

Det var lidt af en bombe, da TV2 Nord i oktober kunne afsløre en hemmelig lydfil, hvor en medarbejder i kommunen fortæller, at hun har fjernet og sorteret i det materiale, som pressen - og dermed offentligheden – har søgt indsigt i.

Lydoptagelserne er fra et møde på Frederikshavn Havn 18. december 2023. Her erkender medarbejderen, at vedkommende udelader oplysninger i de sagsakter, som Frederikshavn Kommune har udleveret til TV2 Nord.

Det er derfor nødvendigt at undersøge, hvorvidt det er et udtryk for en kultur, der ligefrem tilskynder til ulovlig sagsbehandling, har SF skrevet i sagsfremstillingen.

Men det skal ikke være en undersøgelse, som kommunen skal lave. Det skal ifølge SF være en ekstern part for at sikre fuld åbenhed og objektivitet.


Læsø er den eneste kommune med gratis skolemad: Nu får flere muligheden

Foto: Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix

Frokostordningen på Læsø koster kommunen en halv million kroner årligt.

- Det er godt, at flere får den samme mulighed. Vi har været rigtig glade for det, lyder det fra Karsten Sandau, der er skoleleder på Læsø Skole.

I mere end et år har Læsø Skole haft en madordning, der siden dens tilblivelse har været intet mindre end en succes for både børn og voksne.

- For os betyder det jo, at der ikke er nogle elever, der går sultne rundt på gangene. Det er rigtig godt, at flere elever landet over får samme mulighed, siger Karsten Sandau.

Og nu skal mere end 20.000 børn nyde godt af det samme, efter Finansloven er faldet på plads. Her vil partierne bag den nemlig give 850 millioner kroner til en skolemadsordning. Ifølge finansminister Nicolai Wammen vil det betyde, at mere end 20.000 børn kan få skolemad som en del af en forsøgsordning.

- Bureaukrati skal være så lille en del som muligt i forhold til forsøget med mad til børn. Der skal være en eller anden evaluering af det. Der er ingen af os, der er gået ind til forhandlingerne med den ambition, at bureaukratiet skal fylde, siger Nicolai Wammen.

Om det lige er Læsøs model, der har dannet grobund for forslaget er uvist, men der er nogle råd, som han mener, skolerne bør tænke over, når de implementere ordningen.

- Det handler om at have en pragmatisk tilgang til at løse de udfordringer, der vil komme. Sørg for at handle i tide, så man kan tilpasse skemaer og arbejdstider, lyder det fra skolelederen.

Der kommer fællesskab og glade børn

Læsø Skoles gode oplevelse er noget, han håber kan give andre skoler lysten til at arbejde hårdt for madordningen.

Se inslag om skolemad på Læsø, da vi besøgte øen sidste år.

- Selvom vi er en lille skole, så sidder vi jo cirka 130 voksne og elever i samme lokale. Det skaber et fællesskab og et rum for samtaler, som ikke var muligt på samme måde før, fortæller Karsten Sandau.

Han siger samtidig, at eleverne får mere energi og koncentrationsevne, når man på den måde sikrer sig, at alle får noget at spise.

- Samtidig sørger man jo for, at vores mest fornemme opgave bliver fuldført: at der er lige muligheder for alle. I større kommuner end vores, oplever man nok, at flere børn end hos os, møder op i skole uden madpakke, det problem løser man jo, lyder det.

Skolen på Læsø overvejer i skrivende stund at udvide madordningen, så børn kan være helt madpakkefri.


Finanslov drysser millioner over vikingeborg: Nyt besøgscenter på vej

Arkivfoto

Aggersborg er også kendt for at få status som UNESCOs Verdenskulturarv sidste år.

I dag er den kommende finanslov faldet på plads, og der er nogle millioner på vej til den nordjyske kultur.

Aggersborg i Vesthimmerland får nemlig 3 millioner kroner, der er øremærket til at formidle borgens unikke historie til de besøgende.

- Aggersborg er en vigtig perle for den nordjyske historiefortælling. Med investeringen kan vi gøre den tilgængelig for endnu flere gæster – samtidig med, at vi løfter turismen i området, lyder det fra det nordjyske folketingsmedlem, Marie Bjerre (V).

Arkivfoto: Marie Bjerre er valgt til folketinget, og har sit ophav i Nordjylland. Foto: Ida Bach Holm / TV2 Nord

Ifølge Marie Bjerre var udpegningen af Aggersborg til UNESCOs Verdenskulturarv var et stort vendepunkt for Himmerland og Nordjyllands Vestkysts turisme.

- Der skal investeres i moderne formidlingsteknologier, for eksempel skal man kunne bruge sin smartphone til at vække de historiske genstande og fortællinger til live, lyder det.

Ikke de eneste, der får en indsprøjtning

Frederik IIV's Kanal i Løgstør står også til at få det samme beløb i 2025, som skal hjælpe med at reetablere det gamle anlæg.

- Jeg er naturligvis utroligt stolt over, at det er lykkedes at få projektet på næste års finanslov, så arbejdet forhåbentligt snart kan komme i gang, siger Socialdemokratiets Flemming Møller Mortensen.

Frederik VII’s kanal blev udgravet i 1856-61 for at muliggøre gennemsejling i Limfjorden.


Skinnebrud i Vendsyssel: Ingen tog på strækningen før lørdag morgen

Foto: René Ryom

Nedbruddet forventes først at være repareret lørdag morgen.

Der kører i øjeblikket ingen tog mellem Hjørring og Frederikshavn.

Det fortæller driftschef ved Nordjyske Jernbaner, Stinne Hjorth Dalsø.

- Al togdrift er indstillet indtil i morgen, der er indsat togbusser på strækningen. Der kører to i hver retning hele tiden, fortæller driftschefen.

Årsagen er, at der er et skinnebrud et sted på strækningen mellem Tolne og Sindal.

Meldingen om skinnebruddet kom kort før klokken 08 fredag morgen, og det er formentligt udløst af de kolde temperaturer.

- Om vinteren når der kommer frost, er det ikke unormalt, at der kommer et brud på skinnerne. Vi går fra at der har været lunt til meget koldt, siger driftschefen.


Det er nøjeren! Emil og Mikkel møder mor til døde tvillinger

Emil og Mikkel Trier tror på, at der er mere mellem himmel og jord.

Youtube-tvillingerne Emil og Mikkel Trier får sig flere ubehagelige oplevelser, da de er gæster i tv-programmet ’Er der nogen?’

De sidder i et kulsort lokale på hver deres stol med ryggen mod hinanden.

Der er i en stor teatersal på Det Hem'lige Teater i Aalborg.

Der er ingen forestilling. Stolerækkerne er tomme, og der er bælgragende mørkt.

Det eneste lys er det, der er i det måleudstyr, der står foran tvillingerne Emil og Mikkel Trier.

Det registrerer ifølge spøgelsesjæger Mikkel Egelund, hvis et spøgelse eller en ånd er i nærheden.

Se tredje afsnit af 'Er der nogen?' herunder:

Flere hundrede døde

Tvillingerne Emil og Mikkel Trier, der blandt andet er kendt fra Forræder og Youtube, er taget med spøgelsesjæger Mikkel Egelund på spøgelsesjagt på Det Hem'lige Teater.

- Det er nøjern, siger tvillingerne flere gange.

Stedet var efter anden verdenskrig en flygtningelejr for tyske flygtninge.

Og i løbet af 1940'erne år døde angiveligt flere hundrede mennesker i lokalerne.

Emil Trier. Foto: Lotta Lemche/TV 2

Flere af de døde flygtninge går igen ifølge spøgelsesjæger Mikkel Egelund, blandt andre pedellen Niels, der hang sig selv på loftet, og en lille pige, der griner og græder.

Men så er der også Erna.

Mikkel Trier. Foto: Lotta Lemche/TV 2

Erna var en gravid kvinde, der ankom til stedet i marts 1945.

Hun ventede sig tvillingedrenge, som Emil og Mikkel Trier, men begge tvillinger døde under fødslen, og det gjorde Erna også.

Mikkel Egelund vil forsøge at lokke hende frem med Mikkel og Emil Trier som lokkemad.

Og måske virker det.

I hvert fald ringer dødsklokken foran Emil igen og igen i det mørke lokale. Og ingen rører ved den.

- Jeg blev faktisk født død, men blev genoplivet, fortæller Emil Trier undervejs.

Se, hvordan spøgelsesjagten går i tredje afsnit af 'Er der nogen?' herunder: