ANALYSE: Hvilken socialdemokrat bliver kommune-formand - Birgit eller Lasse?
De nordjyske kommuner skal efter Thomas Kastrup-Larsens farvel til politik finde en ny frontfigur.
Aalborg Kommune har fået ny borgmester, men der mangler stadig at blive valgt efterfølgere for Thomas Kastrup-Larsen (S) på en række af de poster, han har bestridt i fælleskommunalt regi.
Først og fremmest gælder det formandsposten i kommunekontaktrådet - et organ under Kommunernes Landsforening (KL), hvor de 11 kommuner i Nordjylland søger at finde fælles fodslag.
Det er partiernes stemmetal ved kommunalvalget i de 11 kommuner, opgjort under et, der afgør sammensætningen af rådet, som blev oprettet i 2007.
Siden har på skift Socialdemokratiet og Venstre stået i spidsen for rådet - frem til 2022 med skiftevis Arne Boelt (S) fra Hjørring og Mogens Christen Gade (V) fra Jammerbugt som frontfigurer (og med den anden som næstformand).
Efter valget i 2021 kunne Socialdemokratiet i alliance med Radikale Venstre besætte formandsposten. Arne Boelt var nu imidlertid ikke mere borgmester.
Der er tradition for, at formandsposten bestrides af en borgmester - og S og RV pegede på Thomas Kastrup-Larsen.
Han havde indtil da været medlem af bestyrelsen for Kommunernes Landsforening - altså den nationale organisation - men valgte, nok blandt andet i lyset af et ikke så prangende valgresultat i Aalborg, at blive mere hjemme - og erstatte bestyrelsesposten i KL med formandsposten i kommunekontaktrådet.
Mogens Christen Gade blev atter næstformand (og har været konstitueret formand i Kastrup-Larsens orlovsperioder).
Kabalen er genåbnet
Selv om Socialdemokratiet, målt i stemmer, blev det klart største parti i Nordjylland ved kommunalvalget i 2021, formåede partiet kun at veksle mandattallet til borgmesterposter to steder, nemlig i Aalborg og Frederikshavn. Og da Aalborgs borgmester blev formand for kommunekontaktrådet, tilfaldt den den anden anden af de to helt tunge poster i KL-regi - som medlem af KL’s bestyrelse - borgmester Birgit S. Hansen (S) fra Frederikshavn.
Med Thomas Kastrup-Larsens afgang midt i perioden er kabalen genåbnet.
Det ligger fast, at det er S og RV, der afgør formandsvalget. Og de radikale har tilkendegivet, at afgørelsen reelt ligger hos socialdemokraterne.
Den helt enkle løsning ville være, at Aalborgs ny borgmester, Lasse Frimand Jensen, også på denne post tog over efter Thomas Kastrup-Larsen.
Han skal imidlertid gøre op med sig selv, om han - sideløbende med, at han skal sætte sig ind i borgmesterjobbet i landsdelens største kommune - også kan kapere posten som formand for alle nordjyske kommuner. Lasse Frimand Jensen har ikke tidligere haft sæde i kommunekontaktrådet.
Birgit S. Hansen “stiller sig til rådighed”
Det står ingen steder skrevet, at formanden for rådet absolut skal være en borgmester, og der har internt i Socialdemokratiet været talt om gruppeformand Mai-Britt Beith fra Hjørring som en mulig formandskandidat i denne helt særlige situation.
En anden mulig og måske mere sandsynlig udgang på omkonstitueringen kunne blive, at den anden af de to S-borgmestre, Birgit S. Hansen, overtager formandsposten for resten af valgperioden.
Hun skal internt have tilkendegivet, at hun “hvis det ønskes, stiller sig til rådighed”. Blot skal hun så aflastes på anden vis.
Det kunne i givet fald ske ved, at Frederikshavns borgmester overdrager posten som formand for Business Region Nordjylland til en anden.
Fakta
Kommunekontaktrådet i Nordjylland består af 22 medlemmer. De 11 borgmestre er fødte medlemmer. De resterende pladser fordeles mellem de politiske partier ud fra stemmetal ved kommunalvalget.
Rådet mødes normalt fem gange årligt. Blandt de emner, der behandles, er indgåelse af aftaler om sundhed eller erhvervsfremme og fordeling af flygtninge, ligesom rådet i andre spørgsmål udtaler sig på kommunernes vegne over for regionen, staten og andre.
Posten som formand for kommunekontaktrådet aflønnes med 233.331 kroner om året.