Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ambulancerne er klar til 1. april: Der mangler kun bukser

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Region Nordjylland skal sammen med det private firma PreMed drive ambulancekørslen i Nordjylland fra den 1. april.

Region Nordjylland forventer, at borgerne ikke vil mærke nogen store ændringer, når regionen og det private firma PreMed på fredag overtager ambulancekørslen i Nordjylland fra den mangeårige operatør, Falck.

Når marts bliver april, er Falck fortid med hensyn til ambulancer i Nordjylland.

Fredag 1. april træder en markant ændring i kraft: Efter årtier, hvor ambulancer i landsdelen har været synonymt med Falck, der har løst opgaven for Region Nordjylland, overtager regionen selv størstedelen af ambulancedriften. En mindre del skal i fremtiden udføres af det finsk-ejede firma PreMed.

I Region Nordjylland tror og forventer Peter Larsen, der er direktør i Den Præhospitale Virksomhed i Region Nordjylland, at borgerne ikke vil opleve store ændringer. Der er tale om nye biler, men de ligner de gamle, og hovedparten af de ansatte - både hos regionen og i PreMed - kommer fra Falck.

Og nok så vigtigt: Man skal fortsat dreje 1-1-2, hvis der opstår akut sygdom, og man har brug for hjælp.

Med den hidtidige ordning har der fra tid til anden lydt kritik af, at der gik for lang tid, før hjælpen nåede frem. I kontrakten med Falck var firmaet forpligtet til at overholde en såkaldt responstid, der i gennemsnit på årsbasis ikke måtte overstige ni minutter og 12 sekunder. Det er lykkedes nogle gange. Andre gange ikke.

To ud af tre ambulancer skal være fremme inden 10 minutter

Da regionspolitikerne senest sendte opgaven i udbud, anvendte man en anden model. Nu handler det om, hvornår den første bil - ambulance, lægebil eller noget tredje - er fremme på stedet. Det er altså ikke kun ambulancens responstid, man ser på. Tankegangen er, at det for borgeren er vigtigst, at der kommer nogen og hjælper - ikke nødvendigvis, at hjælpen ankommer pr. ambulance.

Mindst 67 procent af gangene skal første bil være fremme, inden der er gået ti minutter, fremgår det af servicemålene.

Politikerne i regionsrådet vil løbende få opgørelser, der viser, om målene nås.

Falcks ambulancer er allerede taget ud af drift

De tilsammen 58 nye ambulancer og 20 biler til patienttransport er alle leveret. Og faktisk er de allerede nu taget i drift i Falck-regi, så skiftet natten til fredag kan foregå så gelinde som muligt.

Hos regionen og PreMed priser man sig lykkelige over, at de nye køretøjer trods corona og senest krig i Ukraine er blevet leveret. Netop bilproduktion er lige nu hårdt ramt, fordi der mangler stål.

Krigen har dog på et mindre væsentligt felt drillet: De ansatte, der skal betjene nordjyderne, får nye uniformer. Leverancen af bukser er imidlertid påvirket af situationen i den store verden. Derfor har man måttet rationere bukserne, så redderne til en start kun får to par hver - på et senere tidspunkt vil de få flere!

- Men bortset fra dét er vi klar, også takket været stor fleksibilitet fra Falck, lyder det fra den præhospitale direktør Peter Larsen.

Sådan deler de to operatører Nordjylland

Det private firma PreMed skal stå for de ambulancebaser, der hører hjemme i Morsø, Thisted, Jammerbugt, Vesthimmerland, Rebild og Mariagerfjord. På de 13 baser i dette område placeres der 25 ambulancer og seks patienttransport-køretøjer.

Regionen står selv for opgaven i de resterende fem kommuner. Også her bliver der 13 baser, bemandet med 33 ambulancer og 14 patienttransport-køretøjer.

Det er for hele området ansatte i regionen, der disponerer kørslen og altså bestemmer, hvilken vogn der skal sendes afsted. Selv om der i fremtiden er to og ikke kun én operatør, betragtes Nordjylland som ét område. I praksis betyder det, at hvis en PreMed-ambulance med base i Jammerbugt Kommune har været i Aalborg med en patient, kan den sagtens - hvis den er nærmest - blive sendt på en opgave i Aalborg Kommune, inden den returnerer til basen.

Baserne er i nogle tilfælde de nuværende Falck-stationer, hvor man lejer sig ind. Det er tilfældet i Skagen, Hjørring, Brønderslev, Dronninglund, Pandrup, Løkken, Aalborg, Fjerritslev, Hurup og Støvring.

I andre byer - eksempelvis Frederikshavn - får ambulancerne base hos Nordjyllands Beredskab. Og i andre tilfælde igen - det gælder for eksempel i Nørresundby - lejer man sig ind hos andre private firmaer end Falck.

Ikke flertal for noget

Beslutningen om at vrage Falck blev truffet af regionsrådet i marts sidste år. Forinden havde politikerne på et møde i februar haft tre modeller for den fremtidige ambulance-drift til afstemning, men ingen af dem kunne samle flertal. På et ekstraordinært møde i marts viste der sig et flertal for den ordning, der nu træder i kraft.

Flertallet bestod af medlemmer fra regionsrådets røde blok, suppleret med et enkelt Venstre-medlem, Lone Sondrup.

Siden er flertallet i regionsrådet som bekendt skiftet. Det bliver derfor den nye regionsrådsformand, Mads Duedahl fra Venstre, der i første række skal stå på mål for den nye ordning - en ordning, som hovedparten af hans partifæller altså var lodret imod og stærkt betvivlede ville blive 26 mio. kr. billigere.


Assistmager Steffensen: - Han fik en gave og tog imod den

Vendsyssels ene scoring mod OB kom efter en genialitet fra anfører Lasse Steffensen.

Det er ikke ofte, at man har nummer ni på ryggen og løber rundt nede i midterforsvaret på et fodboldhold, men det var det, som skete mandag aften på Energi Nord Arena.

Anfører Lasse Steffensen har tidligere befundet sig i midterforsvaret, men i de seneste sæsoner har han været i angrebet. Men mandag aften var han igen i de bagerste geledder.

VIDEO: Træner Mads Kristensen er godt tilfreds med dagens point.

Og det var en klog beslutning. I første halvleg assisterede han til Kasper Kusks udlignende scoring.

- Der var ti sekunder tilbage af halvlegen, og Kusk kan ikke score særlig mange mål. Så han får en gave, og den tog han imod, siger Lasse Steffensen efter kampen til TV2 Nord.

Mogens Jørgensen

Journalist, TV2 Nord

Lasse Steffensen blev fortjent kåret til Vendsyssels bedste spiller, da Vendsyssel FF i aften spillede 1-1 mod det suveræne tophold fra OB

Den lange Steffensen er normalt angriber, men på grund af blandt andet karantæne til forsvarsspilleren Mads Greve, blev Lasse Steffensen brugt som bagerste mand med kæmpe succes.

Og så stod samme Steffensen for en genialitet, da en OB-spiller lå skadet på banen i de allersidste sekunder af 1 halvleg. Lasse Steffensen hjalp den uheldige OB-spiller ud af banen og råbte til sine medspillere og træner, "spark bolden frem, de er en mand mindre på banen"

Og det gjorde Vendsyssel så, og med et perfekt hovedstød dirigerede Lasse Steffensen bolden videre til Kasper Kusk, som udlignede til 1-1 i dommerens overtid.

Godt set og hurtigt opfattet af Lasse Steffensen og det resulterede jo i, at Vendsyssel FF fortjent fik det ene point.

Samme Lasse Steffensen var selv lige ved at score både i første- og anden halvleg. Han er jo normalt angriber, og han ved, hvor målet står. Og med lidt held havde han fået scoret, som havde været så fortjent efter en fremragende indsats.

Men flot kamp af hjemmeholdet og især i anden halvleg. Der er ikke mange hold, der får point mod OB, og stor ros til den nye træner Mads Christensen, som også fik anerkendende ord fra flere af spillerne efter kampen. Der er kommet styr på spillet, og man kan se på spilleren, de ved, hvad de skal på trænerens anvisning.

VIDEO: Se herunder hvordan kampens spiller Lasse Steffensen så kampen:

Foto: Mogens Jørgensen

VIDEO: Kasper Kusk var dagens målscorer, og han takker for assisten fra holdkammeraten.

Foto: Mogens Jørgensen

Bangers med rabatter: 'Black Friday' hitter i nicheforretninger

Kris Vejnø glæder sig over de mange nye kunder, der besøger dem til 'Black Week'.

Det er en holdindsats, der skal til, når butikker som Spilforsyningen og Spejdersport i Aalborg skal have en succesfuld uge.

Brætspil, pokémon-kort og bamser går i denne uge som varmt brød på Kris Vejnøs arbejdsplads, hvor kunder- og spilinteresserede allerede kommer tidligt på formiddagen.

- Det er meget franchises, som folk kender, der bliver solgt meget af, lyder det fra marketing-manageren hos Spilforsyningen, Kris Vejnø.

Det er bangers, som brætspillet Tivoli, der hyppigst bliver efterspurgt af særligt familier.

- Vi har også lige kåret det som årets familiespil her hos Spilforsyningen, fortæller Kris Vejnø.

Se hele indslaget om Spilforsyningen og Spejdersport her:

Længere nede ad gågaden

Hos Spejdersport har de været i gang hele måneden, men ser især frem til weekenden, hvor de for alvor forventer at have travlt.

- Normalt er vi kun 2 på arbejde, men op til Black Friday er har vi yderligere to på. Det er altid sådan en dag, hvor lyset går, siger Lucas Rørbæk Nielsen, der er souschef hos Spejdersport i Bispensgade i Aalborg.

Lucas Rørbæk Nielsen er ny souchef i Spejdersport.

Hos Spejdersport er det blandt andet det såkaldte 'Doomsday Prepping' udstyr, der bliver købt, når rabatterne er der.

- Det er rigtig dejligt, at vi får lov til at vejlede kunderne til de rigtige løsninger, lyder det fra souschefen.

En måned, en uge, en weekend, en dag

Uanset hvordan du fejrer Black Friday, så mærker butikkerne positivt til salgsfesten. I Aalborg centrum stiger omsætningen ifølge Aalborg City med omtrent 30-40 procent.

I år forventer de en særlig høj stigning, fordi mærkedagen for Black Friday også falder på lønningsdagen.

- Vi kan jo godt se, at når der er rabatter på produkterne, bliver der selvfølgelig også købt lidt mere, fortæller Kris Vejnø.

Black Friday slutter søndag den 1.december.


Har du undret dig? Derfor er bygninger og monumenter farvet orange

Foto: Mette Nielsen / TV2 Nord

Rundt om i Aalborg er der i disse uger mere orange end normalt.

Hvis du er på en gåtur i Aalborgs midtby, støder du muligvis på noget, som du ellers normalt ikke ser. Dele af byen er nemlig pyntet op med orange i forbindelse med Orange Dage.

Orange Dage er en FN-kampagne, som sætter fokus på vold mod kvinder og kvinders rettigheder. Det betyder blandt andet, at Aalborg Kongres- og Kulturcenter er dækket til med orange farver mandag og tirsdag, mens også Gåsepigen og lygtepæle på Vesterbro er dækket i orange de kommende uger.

Foto: Signe Svane Kryger

Orange Dage løber henover de næste 16 dage, og her vil i hele perioden være en masse events i Aalborg med fokus på kvinders tryghed og selvforsvar, mens der også vil være samtaler og foredrag om emnet.

Foto: Signe Svane Kryger

Herunder kan du læse om Julie, der har været udsat for psykisk vold:


'LUB' har fløjet Challenger-fly i 14 år: - OL-tur med Dronningen i 2012 var ikke helt dårlig

Challenger-flyet har 25 års jubilæum, og i 14 af årene har 'LUB' været pilot på flyet.

Challenger-flyet, der har hjemme på Flyvestation Aalborg, har været på vingerne i 25 år. Derfor tog den mandag en jubilæumstur i det nordjyske, hvor den fløj lavt over landsdelen.

En af flyets piloter er manden med den militære forkortelse 'LUB'. Han har fløjet flyet i 14 år.

- Du kunne spørge hvem som helst, og de ville sige, at det er et fantastisk fly at flyve, siger han og uddyber, om flyet, som bliver omtalt som en hun.

- Hun er ved at være en aldrende kvinde, men bliver vedligeholdt utrolig godt, og vi passer rigtig godt på hende. Og hvis man passer på sine ting, så holder de i lang tid, siger 'LUB'.

Herunder kan høre LUB fortælle om flyets forskellige opgaver:

OL-tur med Dronningen

Med sin store erfaring i flyets cockpit har 'LUB' også prøvet mange forskellige ting med flyet.

- Det bedste er nok de forskelligartede opgaver. Det bliver aldrig kedeligt, fordi den ene dag handler det om regeringschefer eller kongelige, der skal ud at flyve, og det næste øjeblik handler det om, at du flyver rundt ved Færøerne i rigtig dårligt vejr og leder efter en savnet person, siger han.

Han var også en del af aktionen i 2021, hvor flyet blev indsat i Afghanistan.

- Den mest givende oplevelse har været evakueringsturen i Kabul, hvor vi fik at vide med kort varsel, at samtlige danskere skulle hives ud af Kabul, inden Taliban overrendte stedet.

- Men en tur i 2012 med Dronningen til OL var heller ikke helt dårlig, siger han med et smil.

VIDEO: Se indslaget om 25-års jubilæet herunder:


Taktisk finurlighed sikrer Vendsyssel FF point mod topholdet

Vendsyssel FF fik et tiltrængt point mandag aften på hjemmebanen i Hjørring.

Sæsonen har ikke været en dans på roser for Vendsyssel FF. Snarere tværtimod. Forventningerne, om at kunne lege med i toppen af NordicBet Ligaen, er blevet erstattet med at være en del af bundkampen, hvor få point skiller dem fra nedrykningsstregen.

Derfor var det et kærkomment point, som Vendsyssel FF tilspillede sig mandag aften, da de spillede 1-1 mod det absolutte førerhold OB.

Overraskende var det, at Vendsyssels nummer ni, Lasse Steffensen, spillede i midterforsvaret, selvom han de seneste sæsoner primært er blevet brugt på angriberpositionen. Og Steffensen kom til at spille en nøglerolle.

Med det ene point ligger Vendsyssel FF nu på 17 point efter 17 spillerunder. Det rækker foreløbigt til en niendeplads, hvor de ligger side om side med københavner-holdet B93, og blot to point under dem ligger HB Køge på den nedrykningsgivende 11.plads.

Hårdt tilkæmpet point

Det var odenseanerne, som kom bedst fra start. Fynboerne var mest på bolden i første halvleg, og efter godt en halv times spil, var det den tidligere Hobro-spiller Louicius Deedson, som bragte OB foran 1-0.

Men sekunder før pausefløjtet kom der balance i regnskabet igen. Lasse Steffensen, som var blandt banens bedste i det vendsysselske midterforsvar, assisterede Kasper Kusk, og så fik de fremmødte på Nord Energi Arena lidt at varme sig på inden pausen.

I kampens slutfase var flere Vendsyssel-spillere nede at ligge, fordi de kæmpede med kramper, men på trods af et OB-overtag formåede Vendsyssel FF at holde gæsterne fra fadet, og derfor sluttede det 1-1.

Næste gang Vendsyssel FF skal i aktion er på hjemmebane på søndag, når Esbjerg fB kommer på besøg.